XVI. yüzyıl Osmanlı kroniklerinde İstanbul
Istanbul in the 16th-century Ottoman chronicles
- Tez No: 1006763
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP ÖZDEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı tarihi, İstanbul, Ottoman history, Istanbul
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstanbul Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı
Özet
İstanbul tarih boyunca her zaman ilgi çeken şehirlerin başında gelmiştir. Bunda jeopolitik konumu kadar asırlar boyunca Doğu Roma (Bizans) ile Osmanlılara başkentlik yapmasının da etkisi büyüktür. Osmanlı Devleti döneminde ise özellikle XVI. asır hem imparatorluğun zirvesine şahitlik etmesi hem de yüzyılın ikinci yarısından sonra yavaş yavaş siyasi ve mâlî olarak çözülmelerin baş göstermesi bakımından dikkate değerdir. XVI. yüzyıl İstanbul'una odaklanılan bu çalışmada yine aynı asırda yaşamış Osmanlı tarihçilerinin kaleme aldığı kronikler incelenmiştir. Eserlerin önemli bir kısmı Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan itibaren başlıyor olsa da araştırmamız XVI. yüzyıl İstanbul'u ile sınırlandırılmıştır. Toplamda 22 adet tarih kitabı ele alınmış; elçi karşılama, cülus ve düğün merasimleri, suç ve cezalar, afetler, doğa olayları ve salgınlar hakkında tespit edilen kayıtlar değerlendirilmiştir. Böylelikle bir yandan dönemin şahidi olan yazarlar üzerinden XVI. yüzyıl Osmanlı başkentine dair bir envanter çıkarılırken diğer taraftan“vekayiname”olarak da adlandırılan Osmanlı kroniklerinin yalnızca bir siyasi tarih kaynağı değil, şehre ve sosyal hayata dair de zengin malzemeler sunan eserler olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Istanbul has always been one of the most interesting cities throughout history. Not only geopolitical location but also being the capital of the Eastern Roman (Byzantine) and Ottoman Empires for centuries have a great impact on this. It is notable to witness both the peak of the empire during the Ottoman period, especially in the 16th century, and gradually disintegration of political and financial that began after the second half of the century. This study focuses on Istanbul in the 16th century and the chronicles written by Ottoman historians who lived in the same century are examined. Although a significant part of the works are regarding with start from the foundation of the Ottoman Empire, our research is limited to 16th century Istanbul. A total of 22 history books are discussed; records about welcoming ambassadors, enthronement and wedding ceremonies, crimes and punishments, disasters, natural events and epidemics are evaluated. Thus, while the knowledge of the 16th century Ottoman capital is released through the writers who witnessed the period, on the other hand, it is shown that the Ottoman chronicles, also called“vekayiname”, are not only a source of political history, but also works that provide rich materials about the city and social life.