Fibromiyalji sendromunda hasta eğitiminin fonksiyonel durum,depresyon ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 1006766
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji Sendromu, hasta eğitimi, ev egzersiz programı, Fibromiyalgia syndrome, patient education, home-based exercise
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-İ Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
ÖZET Fibromyalji sendromu (FMS), yaygın vücut ağrıları ve halsizlikle kendini gösteren kronik ağrı sendromudur. Tedavisinde ilaç ve ilaç dışı çok çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Randomize kontrollü çalışmamızda FMS'da hasta eğitimi ve ev egzersiz tedavisinin ağrı, yorgunluk ,fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini araştırmaktı. Bu amaçla American college of Rheumatology (ACR) tanı kriterlerine göre FMS tanısı konulan, 18-60 yaş arası hastalar rastgele yöntemle 2 gruba ayrıldı. 1. gruba (n=26) ev egzersiz proogramı , 2. Gruba (n=24) hasta eğitimi ve ev egzersiz programı uygulandı. Olgular tedavi öncesi ve tedavi bitiminden 8 hafta sonra ağrı ve yorgunluk açısından VAS, depresyon açısından BDÖ, fonksiyonel değerlendirme açısından FIQ ve yaşam kalitesi açısından NSP ile değerlendirildiler. Günümüzde FMS tedavisinde kabul edilmiş ortak bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Biz bu çalışmamızda hasta eğitimi ve ev egzersiz tedavisinin FMS üzerine olan etkisini inceledik. Çalışmanın sonucunda hasta eğitimi verilen grupta ağrı, yorgunluk , fonksiyonel durum ve yaşam kalitesinde anlamlı bir iyileşme saptadık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fibromyalgia syndrome (FMS) is characterized by widespread pain and fatigue. There are various treatment modalities. The aim of this randomized controlled study is to asses the effect of patient's education and home-based exercise program on pain, fatigue , functional status and quality of life in FMS. Fifty women aged between 18-60, who fullfilled the American College of Rheumatology criteria for FMS were separated into two groups. The first group (n:26)received home-based exercise program; the second group (n:24) received patient's education and home-based exercise program. Our evaluation parameters were VAS index for pain and fatigue, Beck depression inventory, Fibromyalgia impact questionnaire, Nottingham health profile at the beginning and 8 weeks after. There are different type treatment methods for fibromyalgia syndrome (FMS), but there is no consensus on a standart treatment method. In patient's education treatment groups significant improvements were achieved in all outcome parameters out of sleep disturbance (p<0.05). Our findings show that patient's education is efficient on the treatment of FMS.