Temettü ve hisse senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançların çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları çerçevesinde vergilendirilmesi
Taxation of dividends and capital gains due to disposal of shares under the double taxation treaties
  1. Tez No: 1006765
  2. Yazar: GÜL BELEVİ AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER ERTUNÇ ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çifte Vergilendirme, Temettü, Değer Artış Kazancı, OECD, mukim, Double Taxation, Dividends, Capital Gains, OECD, Residence
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mali Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
Özet
GÜL BELEVİ AKYÜZ Vergilendirme yetkisi, her devletin kendi tasarrufunda gözükse dahi, sermaye ithal eden veya ihraç eden ülke olmak sebebiyle benimsenen kaynak veya mukimlik ilkesi arasındaki çatışma, ortaya çifte vergilendirme sebebiyle zarar gören kişilerin olmasına yol açmakta ve bu zararı engellemek için de devletler tarafından birtakım düzenlemelerin getirilmesi zorunluluğu doğmaktadır. Devletler tarafından benimsenen kaynak ve mukimlik ilkesi arasındaki çatışmadan yola çıkarak Türkiye'nin de taraf olduğu OECD Modeli benimsenerek hazırlanmış olan ve güncel rakamı 85 adet olan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları kapsamında, temettü dağıtımdan ve hisse senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesi incelenmiştir. Bu kapsamda çifte vergilendirmeyi önlemek için iç hukukumuzda yer alan düzenlemeler ve uygulanan yöntemler araştırılmış; akdedilen anlaşmalar kapsamında Türkiye'nin vergilendirme yetkisinin ne kadar sınırlandırıldığına yönelik bir inceleme yapmak amaçlanmıştır. OECD Model Anlaşması'nın ilgili maddeleri, ülkemizin koyduğu madde çekinceleri de dikkate alınarak incelenmiş ve çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının iç hukukumuzda mahkeme ve Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde uygulanıp uygulanmadığı özelge ve içtihat atıflarıyla tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the taxation authority appears to be at the discretion of each state, the conflict arising due to source and residency principles adopted by the countries based on the country being a capital importer or exporter causes people to suffer from double taxation and accordingly certain regulations are required to be enacted to prevent such loss. Considering the conflict between source and residency principle accepted by the countries, double taxation practices of capital gains due to disposal of shares and under 85 double taxation treaties which has been drafted based on OECD Model Agreement have been examined in this thesis. In this context, the regulations and methods applied in our domestic law in order to prevent double taxation were studied, and it was aimed to realize the limits of Turkey's taxation authority under the double taxation treaties. The relevant articles of the OECD Model Agreement have been examined by taking into account the reservations made by our country and application of double taxation agreements in the domestic law by the judicial authority and the Revenue Administration have been tried to be determined as per the writs and precedents.