Zayıf marka
Weak trademarks
  1. Tez No: 1006767
  2. Yazar: ONUR ŞANDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Marka hukuku, zayıf marka, güçlü marka, karıştırılma ihtimali, Trademark law, weak trademarks, strong trademarks, likelihood of confusion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın konusunu oluşturan“zayıf marka”, öğretide ve yargı kararlarında özellikle karıştırılma ihtimali (iltibas) incelemesi yapılırken sıklıkla kullanılan, fakat 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu'nda (SMK) açıkça tanımlanmamış olan bir kavramdır. Esasında söz konusu markanın ayırt etme gücünün zayıflığına işaret eden bu kavram çalışmamızın konusunu teşkil etmektedir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm,“Genel Olarak Ayırt Edicilik”başlığını taşımaktadır. Bu bölümde, öncelikle marka hukukunda ayırt ediciliğin tanımı ve kapsamı üzerinde durulmuş, daha sonra ise ayırt ediciliği belirlerken göz önüne alınması gereken somut ve soyut ayırt edicilik hususları açıklanmıştır. İkinci bölüm,“Zayıf Marka Kavramı”başlığını taşımaktadır. Bu bölümde, zayıf marka kavramının doğuşu incelenmiş ve tanımı yapılmış, ardından zayıf markaya vücut verebilecek ibareler örnekler eşliğinde sıralanmıştır. Son olarak ise tanınmış marka ve güçlü marka kavramları ile karşılaştırmalı olarak zayıf marka kavramı açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölüm“Zayıf Markaya Bağlanan Hukuki Sonuçlar”başlığını taşımaktadır. Bu bölümde ilk olarak EUIPO tarafından 02.10.2014 tarihinde yayımlanan Ortak Bildirge'de yer alan“Ayırt Edici Olmayan veya Zayıf Unsurların Karıştırılma Olasılığına Etkisi”başlıklı bölüm, zayıf markalar ve karıştırılma olasılığı konusunda uygulanan genel ilkeleri ortaya koyduğu için incelenmiştir. Ardından Yargıtay ve Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) kararları eşliğinde ve örnekler üzerinden konu somutlaştırılmaya çalışılmıştır. İltibas iddiasına dayalı hükümsüzlük davalarında ve TÜRKPATENT nezdinde ilk tescil sürecinde“zayıf marka”olgusunun etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
“Weak trademark”is a concept that is frequently used in doctrine and judicial decisions, especially when examining the likelihood of confusion, but is not clearly defined in the Industrial Property Law numbered 6769 (SMK). In fact, this concept, which points to the weakness of the distinctive power of the trademark in question, is the purpose of this paper. Our work consists of three parts. The first chapter is titled“Distinctiveness in General”. In this chapter, first of all, the definition and scope of distinctiveness in trademark law are emphasized, and then the concrete and abstract distinctiveness issues that should be considered while determining distinctiveness are explained. The second chapter is titled“The Concept of Weak Trademark.”In this chapter, the emergence of the weak trademark concept is examined and defined, followed by a list of terms—accompanied by examples—that can constitute a weak trademark. Finally, the concept of a weak trademark is explained comparatively with the concepts of a well-known trademarks and strong trademarks. The third chapter is titled“Legal Consequences Linked to Weak Trademarks”. In this chapter, firstly the section titled“Effect of Non-Distinctive or Weak Elements on Likelihood of Confusion”in the Common Communication published by EUIPO on October 2, 2014, has been examined because it sets out the general principles applied to weak trademarks and the likelihood of confusion. The subject is then further clarified through examples and accompanied by decisions from the Court of Cassation and the CJEU. The impact of the“weak trademark”phenomenon in invalidation cases based on claims of likelihood of confusion and during the initial registration process before TURKPATENT is examined.