Resmi ilkokullarda örgütsel güven ve okul iklimi arasındaki ilişki
The relationship between organizational trust and school climate in public primary schools
  1. Tez No: 1006790
  2. Yazar: NESİME TARAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN TABANCALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul iklimi, Örgütsel güven, School climate, Organizational trust
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, örgütsel güven ile okul iklimi arasındaki stratejik bağı, İstanbul'un dinamik eğitim sahası olan Beylikdüzü ilçesi özelinde mercek altına almaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, öğretmenlerin örgütsel güven ve okul iklimine yönelik algılarını incelemek ve bu iki değişken arasındaki ilişkiyi nicel verilerle ortaya koymaktır. Ayrıca öğretmenlerin örgütsel güven ve okul iklimi algılarının; cinsiyet, yaş, eğitim durumu, mesleki kıdem ve aynı kurumda çalışma süresi gibi demografik değişkenlere göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modeli ile kurgulanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini 2024-2025 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Beylikdüzü ilçesinde bulunan 22 resmi ilkokulda görev yapan 404 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla“Örgütsel Güven Ölçeği”ve“Okul İklimi Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel çözümlemesinde betimsel istatistiklerin yanı sıra; normallik testleri, bağımsız gruplar t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu ve Basit Doğrusal Regresyon analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, öğretmenlerin örgütsel güven düzeyleri ile okul iklimi algıları arasında pozitif yönlü, yüksek düzeyde ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r= ,780; p <.01). Bulgular, öğretmenlerin örgütsel güven ve okul iklimine yönelik algılarının genel olarak yüksek düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Eğitim durumuna göre bazı boyutlarda anlamlı farklar gözlemlenmiş, yüksek lisans mezunlarının bazı alt boyutlarda daha düşük algıya sahip olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, öğretmenlerin örgütsel güven düzeyi ile okul iklimine yönelik algıları arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin bu iki kavrama yönelik algılarının, mesleki deneyim ve kurumsal bağlılık süreleriyle paralel olarak arttığı görülmektedir. Araştırma sonuçları ışığında; okul yöneticilerinin örgütsel güveni ve olumlu okul iklimini inşa etmelerine yönelik olarak; özellikle mesleki kıdemi düşük öğretmenler ile yüksek lisans mezunu öğretmenlerin kurumsal aidiyetlerini artıracak“Akademik Paydaşlık ve Akran Mentörlüğü Modeli”nin hayata geçirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research examines the strategic link between organizational trust and school climate, specifically focusing on Beylikdüzü district in Istanbul, a dynamic educational area. The main objective of this research is to examine teachers' perceptions of organizational trust and school climate and to reveal the relationship between these two variables using quantitative data. Furthermore, it investigates whether teachers' perceptions of organizational trust and school climate show significant differences according to demographic variables such as gender, age, educational status, professional seniority, and length of service in the same institution. The research was designed using a correlational survey model. The study population consists of 404 classroom teachers working in 22 public primary schools in Beylikdüzü district of Istanbul during the 2024- 2025 academic year. The“Organizational Trust Scale”and the“School Climate Scale”were used to collect data. In addition to descriptive statistics, the statistical analysis of the data also included; Normality tests, independent groups t-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Pearson Product-Moment Correlation, and Simple Linear Regression analysis techniques were used. As a result of the analyses, a positive, highlevel, and significant relationship was found between teachers' levels of organizational trust and their perceptions of school climate (r = 0.780; p < 0.01). The findings revealed that teachers' perceptions of organizational trust and school climate were generally at a high level. Significant differences were observed in some dimensions according to educational status, and it was determined that those with master's degrees had lower perceptions in some sub-dimensions. In conclusion, it was found that there is a significant and positive relationship between teachers' level of organizational trust and their perceptions of school climate. It was observed that teachers' perceptions of these two concepts increased in parallel with their professional experience and duration of institutional commitment. In light of the research results, school administrators should take the following steps to build organizational trust and a positive school climate: It is recommended that an“Academic Partnership and Peer Mentoring Model”be implemented to increase the sense of institutional belonging of teachers, especially those with low professional seniority and those with master's degrees.