Yüzey kaplama yöntemlerinden biri olan mikro ark oksidasyon (mao) işleminde karşılaşılan risk faktörlerinin belirlenmesi ve örnek bir risk değerlendirme analizi
Determination of risk factors encountered in the micro arc oxidation (mao) process one of the surface coating methods and an example risk assessment analysis
  1. Tez No: 1006808
  2. Yazar: ESRA ÇIRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU EMİNE ŞÜKÜROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Mühendislik Bilimleri, Accidents, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokaplama, Yüzey kaplama, Yüzey kaplama malzemeleri, Yüzey kaplama yöntemleri, Electroforming, Surface coating, Surface coating materials, Surface coating methods
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Son çeyrek yüzyılda endüstriyel uygulamalarda gerçekleşen teknolojik ilerlemeler yüksek verimin elde edilmesi için sistemlerin hafifliğine ve kullanılan mühendislik malzemelerinin çalışma ömrünün uzatılması üzerine odaklanmaktadır. Bu nedenle otomotiv ve havacılık sanayisi başta olmak üzere uzay ve savunma sanayisinde, denizcilik uygulamaları gibi birçok endüstriyel alanda Alüminyum, Magnezyum, Titanyum gibi hafif metalik mühendislik malzemeleri ve alaşımları kullanılmaktadır. Bu metalik malzemeler ve alaşımlarının sahip olduğu düşük yoğunluk, yüksek mukavemet-ağırlık oranı, özgül sertlik ve kırılganlık, büyük elektriksel iletkenlik, mükemmel elektromanyetik koruma, yüksek sönümleme, geri dönüşüm yeteneği, biyouyumluluk, biyolojik bozula bilirlik ve toksik olmama gibi olağanüstü özelliklerinin yanında mekanik ve tribolojik özelliklerinin aşırı yükler altında düşük olması, düşük tokluğa ve agresif çalışma ortamlarında zayıf korozyon direncine sahip olmaları endüstriyel uygulamalarda kullanımlarını sınırlandırmaktadır. Bu dezavantajları gidermek ve malzemelere daha iyi özellikler kazandırabilmek için yüzeylerinin iyileştirilmesi gerekmektedir. Mikro Ark Oksidasyon (MAO) yöntemi hafif metalik malzemelerin yüzey özelliklerini iyileştirmek amacıyla uygulanan elektrokimyasal bir kaplama yöntemidir. Bu yöntem ile elektrolitik çözelti içerisindeki taban malzeme üzerinde yüksek aşınma ve korozyon direncine sahip, adhezyonu yüksek kararlı seramik kompozit kaplamalar büyütülmektedir. Bu tez çalışmasında, yüzey kaplama sistemlerinden biri olan MAO yöntemi sırasında karşılaşılan risk etmenlerinin belirlenmesi, belirlenen tehlike ve risklerin etki düzeyleri ile uygun düzenleyici-önleyici faaliyetler, iş sağlığı ve güvenliği risk analizi metotlarından Fine-Kinney ile değerlendirilecektir. Değerlendirmeler sonucu elde edilen veriler ile iş sağlığı ve güvenliği alanında mevcut düzenleyici ve önleyici faaliyetlere ek olarak yeni faaliyeteler eklemeyi planlamakta, maruziyetlerin mevcut bilinen etkilerinden farklı olarak diğer etkilerini araştırmak, konu ile alakalı yeni görüşler, yeni çözüm önerileri oluşturarak literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Over the past quarter century, technological developments in industrial applications have focused on reducing system weight and extending the service life of engineering materials to achieve higher efficiency. Consequently, lightweight metallic materials and alloys such as aluminum, magnesium, and titanium are widely used in various sectors, including automotive, aviation, space and defense industries, and maritime applications. These materials possess remarkable properties such as low density, a high strength-to-weight ratio, specific stiffness, fracture toughness, high electrical conductivity, excellent electromagnetic shielding capability, high damping capacity, recyclability, biocompatibility, biodegradability, and non-toxicity. However, their relatively low mechanical and tribological performance under extreme loads, limited toughness, and poor corrosion resistance in aggressive environments restrict their broader industrial use. To overcome these limitations, surface modification techniques are required to enhance material performance. Micro-Arc Oxidation (MAO) is an electrochemical coating technique developed to improve the surface properties of lightweight metallic materials. Through this method, stable ceramic composite coatings with high wear resistance, corrosion resistance, and strong adhesion are formed on the substrate within an electrolytic solution. In this thesis, risk factors associated with the MAO surface coating process will be identified and evaluated using the Fine-Kinney method, an occupational health and safety risk analysis approach. The study aims to determine the impact levels of potential hazards and develop appropriate preventive measures. The findings are expected to contribute to occupational health and safety practices and provide new insights and recommendations for the literature.