Current-mode active device-based quadrature oscillators
Akım modlu aktif cihaz tabanlı kuadratür osilatörler
- Tez No: 1006820
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN YÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: CFOA, CFOA
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, yüksek doğrusallık, az sayıda devre elemanı, düşük güç tüketimi, düşük toplam harmonik bozulma ve geniş banda sahip kuadratür osilatörler (QO) tasarlamak amaçlanmaktadır. Tasarlanan devrelerde akım modlu aktif cihazlar; yani artı tipli diferansiyel gerilim akım taşıyıcı (DVCC+) ve akım geri beslemeli işlemsel yükselteç (CFOA) kullanılmaktadır. Bu tezde üç tane yeni kuadratür osilatör devresi önerilmiştir. Birinci devrede aktif blok olarak iki tane DVCC+ kullanılmaktadır. Pasif eleman olarak üç adet direnç ve iki adet bir ucu topraklanmış kapasitör kullanılmaktadır. Bu devrenin osilayon frekansı, bir direnç aracılığıyla ortogonal olarak kontrol edilebilmektedir. İkinci önerilen devrede aktif blok olarak iki adet CFOA kullanılmaktadır. Pasif eleman olarak üç adet direnç ve iki adet bir ucu topraklanmış kapasitör kullanılmaktadır. Üçüncü önerilen devrede de aktif blok olarak iki adet CFOA kullanılmaktadır. Pasif eleman olarak iki adet direnç ve iki adet bir ucu topraklanmış kapasitör kullanılmaktadır. Bu tezde, her üç önerilen devrede 0.18 μm CMOS teknolojisi parametreleri kullanılmıştır. Önerilen devrelerin zaman ve frekans ortamında benzetimlerini yapmak için SPICE programı kullanılmıştır. Ayrıca, üçüncü önerilen devrenin AD844'ler kullanılarak deneyi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to design quadrature oscillators with high linearity, a small number of circuit elements, low power consumption, low total harmonic distortion, and wide bandwidth. The designed circuits utilize current-mode active devices; namely, positive-type differential voltage current conveyor (DVCC+) and current-feedback operational amplifier (CFOA). Three novel quadrature oscillator circuits are proposed in this thesis. The first circuit uses two DVCC+s as active blocks. Three resistors and two grounded capacitors are used as passive elements. The oscillation frequency of this circuit can be controlled orthogonally through a single resistor. The second proposed circuit uses two CFOAs as active blocks. Three resistors and two grounded capacitors are used as passive elements. The third proposed circuit also uses two CFOAs as active blocks. Two resistors and two grounded capacitors are used as passive elements. In this thesis, 0.18 μm CMOS technology parameters are used for each of the circuits. The SPICE program is used to simulate the proposed circuits for the time and frequency-domains. In addition, the third proposed circuit is tested experimentally using AD844s.