Üriner inkontinansı olan kadınlarda pelvik taban kas egzersizi ile vajinal stimülasyon (VES) yöntemlerinin tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1006821
  2. Yazar: CANTÜRK ÇETENAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE ESRA ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner inkontinans, pelvik taban kas egzersizi, vajinal elektrik stimülasyonu, Urinary incontinence, pelvic floor muscle training, vaginal electrical stimulation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Üriner inkontinans, kadınlarda sık görülen ve yaşam kalitesini belirgin şekilde olumsuz etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Tedavisinde cerrahi dışı yöntemler arasında pelvik taban kas egzersizi (PTKE) ve vajinal elektrik stimülasyonu (VES) yaygın olarak kullanılmakta; ancak bu yöntemlerin farklı inkontinans tiplerindeki etkinliği ve karşılaştırmalı sonuçları konusunda literatürde sınırlı veri bulunmaktadır. Bu çalışmada, üriner inkontinansı olan kadın hastalarda PTKE ve VES tedavi yöntemlerinin klinik, fonksiyonel, anatomik ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini anketler ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya stres üriner inkontinans (SÜİ), miks üriner inkontinans (MÜİ), urgency üriner inkontinans (UÜİ) ve aşırı aktif mesane (AAM) tanısı alan toplam 177 hasta dahil edilmiştir. Hastalar uygulanan tedavi yöntemine göre PTKE (n=100) ve VES (n =77) gruplarına ayrılmıştır. Tedavi öncesi ve sonrası değerlendirmelerde öksürük stres testi, üroflovmetri parametreleri, artık idrar hacmi miktarı, Modifiye Oxford skoru, POP-Q ölçümleri, mesane günlüğü verileri ve pelvik taban bozuklukları semptom ve yaşam kalitesi ölçekleri (POPDI-6, UDI-6, IIQ-7, AAM-V8, PFIQ-7, Sandvik Severity Index, PISQ-12, FSFI) kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, PTKE ve VES tedavilerinin her ikisinin de üriner inkontinans semptomlarını azaltmada etkili olduğu saptanmıştır. PTKE' nin özellikle SÜİ olgularında pelvik taban kas gücünü artırarak stres inkontinans epizodlarında ve yaşam kalitesi skorlarında anlamlı iyileşme sağladığı; VES' in ise UÜİ ve AAM olgularında ani sıkışma hissi-aciliyet semptomları, işeme sıklığı ve inkontinans epizodları üzerinde daha belirgin etki gösterdiği bulunmuştur. MÜİ olgularında her iki tedavi yönteminin de fayda sağladığı, ancak tedavi yanıtının heterojen olduğu izlenmiştir. Sonuç olarak, PTKE ve VES yöntemleri üriner inkontinans tedavisinde etkili, güvenli ve invaziv olmayan tedavi seçenekleridir. Tedavi yaklaşımının, inkontinans tipi ve hastanın baskın semptomları dikkate alınarak bireyselleştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Urinary incontinence is a common condition in women and has a significant negative impact on quality of life. Among conservative treatment options, pelvic floor muscle training (PTKE) and vaginal electrical stimulation (VES) are widely used; however, comparative data regarding their effectiveness across different types of urinary incontinence are limited. The aim of this study was to evaluate the clinical, functional, anatomical, and quality-of- life outcomes of PTKE (n=100) and VES (n=77) in women with urinary incontinence. A total of 177 women diagnosed with stress urinary incontinence (SUI), mixed urinary incontinence (MUI), urgency urinary incontinence (UUI), and overactive bladder (OAB) were included. Patients were divided into PTKE and VES treatment groups. Pre- and post-treatment assessments included cough stress test, uroflowmetry parameters, postvoid residual urine volume, Modified Oxford score, POP-Q measurements, bladder diary data, and validated quality-of-life questionnaires (POPDI-6, UDI-6, IIQ-7, AAM-V8, PFIQ-7, Sandvik Severity Index, PISQ-12, FSFI). Both PTKE and VES were found to be effective in reducing urinary incontinence symptoms. PTKE demonstrated significant improvements in pelvic floor muscle strength, stress incontinence episodes, and quality-of-life scores, particularly in patients with SUI. VES showed more pronounced effects on urgency symptoms, urinary frequency, and urgency incontinence episodes in patients with UUI and OAB. In patients with MUI, both treatment modalities were beneficial, although treatment responses were heterogeneous. In conclusion, PTKE and VES are effective, safe, and non-invasive treatment options for urinary incontinence. Individualized treatment selection based on incontinence type and predominant symptoms may optimize clinical outcomes.