Bulancak (Giresun) İlçesi'nin kültürel coğrafyası
Cultural geography of Bulancak (Giresun) district
- Tez No: 1006866
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültürel Coğrafya, Coğrafya, Bulancak ilçesi, Culture, Cultural Geography, Geography, Bulancak District
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
Özet
Bulancak ilçesi, Giresun'un batısında Karadeniz kıyı kuşağında kurulmuştur. İlçe, kıyıda bulunan ve eski yelpaze dolgularından oluşan taraçalar üzerinde yer almaktadır. Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan Bulancak, idari olarak Giresun'a bağlı olmakla birlikte, gerek nüfus gerekse ekonomik bakımdan Giresun'un en büyük ilçesidir. Kuzeyinden Karadeniz'le komşu olan Bulancak'ın batısında Piraziz ve Kabadüz doğusunda Giresun şehir merkezi, güneydoğusunda ise Dereli İlçesi yer almaktadır. Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu araştırmanın amacı Bulancak ilçesinin fiziki ve beşeri coğrafi özelliklerinin insan üzerindeki etkileri ile ortaya çıkardıkları kültürel coğrafya özelliklerinin sunulmasıdır. Bölgede yaşayan halkın fiziki coğrafya şartlarına bağlı olarak giyim-kuşam kültüründen yeme içme kültürüne kadar ortaya çıkardıkları, oluşturdukları kültürü anlatmak amaçlanmıştır. Tarihçesinden kılık-kıyafet kültürüne, kullandıkları yerel kelimelerinden yöresel oyunlarına kadar kültürel etkiye değinilmiştir. Bulancak halkının tarihsel süreçte oluşturdukları kültürel birikim ve kültürel mimari içerisinde yer alan camiler, kiliseler, çeşmeler ve okullar incelenmeye çalışılmıştır. Giyim kuşam kültüründe, Türk giyim kültürünün, iklim şartlarının, İslam dininin etkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Bulancak district is built on Giresun's west and the coastal zone of the Black Sea. The district is located on terraces that consist of old alluvial fan fillings. Bulancak, which is located in the Eastern Black Sea region of the Black Sea Region, is administratively part of Giresun, in addition to that it is the largest district of Giresun in terms of population and economy. Bulancak, which is adjacent to the Black Sea to the north, is bordered by Piraziz and Kabadüz in the west, Giresun city centre in the east, and Dereli district in the southeast. The aim of this research, prepared as Master's Thesis, is to present the effects of the physical and human geography features of the Bulancak district on people and the features of cultural geography that are created. It is intended to describe the culture that the people living in the region have created and developed, from their clothing to their food and drink culture, depending on the physical geography conditions. The cultural influence was discussed in many ways, ranging from historical background and clothing culture to the local words that are used and regional games. This study attempts to examine the mosques, churches, fountains, and schools that are part of the cultural and architectural heritage created by the Bulancak people throughout history. It is seen that the clothing culture is influenced by Turkish clothing, the Islamic religion, and climatic conditions