Gülyalı ilçesinin coğrafyası
Geography of Gülyalı district
- Tez No: 646836
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Gülyalı, Nüfus, Yerleşme, İklim
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Gülyalı İlçesi, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde, Ordu ili sınırları içerisinde yer alır. Yaklaşık 112 km²'lik alana sahip olan ilçenin yönetim sahası, doğuda Piraziz ve Bulancak, güney ve batıda Altınordu (Merkez İlçe ) arazileri ile çevrilidir (Harita 1). Gülyalı ilçe sınırları batıda Turnasuyu Mahallesi ile Ordu Üniversitesi ve doğuda Ayrılık Mahallesi ile Giresun il sınırı olan Piraziz (Apdal) Deresi olarak kabul edilmiştir. Kuzey sınırını da Karadeniz'in oluşturduğu ilçenin karayolu ile Ordu'ya uzaklığı 15.4, Samsun'a 166, Trabzon'a ise, 162 km kadardır. Gülyalı çeşitli kriterlere göre gelişmişlik düzeyi orta düzeyde olan bir ilçe yerleşmesidir. Ancak henüz potansiyeli ölçüsünde geliştiğini söylemek mümkün değildir. İlçe tarımını daha fazla destekleyici planlamalar yapılması imalat sektörüne teşviklerin artırılması, deniz turizmini destekleyen tedbirlerin alınması kıyılarda cruvaisiyer taşımacılığın başlatılması doğal güzelliklerin deformasyona uğratılmadan tanıtımlarının uzak mesafelere kadar yapılması, sosyal projelerin uygulanabilirliğinin artırılması ilçenin mevcut yaşanabilirlik ve ekonomik yapı indisini yükseltecektir. Bu tez çalışması kamu kurum ve kuruluşlarının kayıtlarından arazi incelemelerinden anket ve mülakatlardan elde edilen veriler doğrultusunda hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Gülyalı District is located in Ordu province in the Eastern Black Sea Region of the Black Sea Region. The administrative area of the district, which has an area of approximately 112 km², is surrounded by the lands of Piraziz and Bulancak in the east and Altınordu (Ordu Merkez) in the south and west (Map 1). The boundaries of Gülyalı district were accepted as Turnasuyu Quarter and Ordu University in the west and Piraziz (Apdal) Creek which is the province border of Ayrılık District and Giresun in the east. The northern border of the Black Sea is 15.4 km away from Ordu by road, 166 km to Samsun and 162 km to Trabzon. Gülyalı is a district settlement with a medium level of development according to various criteria. However, it is not possible to say that it has developed to the extent of its potential. Making more supportive plans for district agriculture, increasing incentives for the manufacturing sector, taking measures supporting marine tourism, launching cruiser transportation on the coasts, promoting natural beauties without distorting them, increasing the applicability of social projects and increasing the viability of social projects. This thesis study interviewed the surveys from the records of public institutions and organizations and evaluated the data obtained and the sample of Gülyalı district was written. Keyword: Gülyalı, Population, Settlement, Climate