Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) pano ayak üretim işçilerinin seçmen davranışlarını biçimlendiren etmenler: 2024 yerel seçimi
Factors shaping the voting behavior of panel trestle production coal miners in Turkish Hard Coal Enterprise (THCE): 2024 local election
- Tez No: 1006899
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY GÜNEYMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Seçmen davranışı, Siyasal katılma, Voter behaviour, Political participation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın konusu, demokrasinin bir parçası olan ve siyasal katılımın yönü ile ilişkilenen seçmen davranışıdır. Kuramsal açıdan sosyolojik, psikolojik ve rasyonel yaklaşımlar çerçevesinde ele alınan seçmen davranışı ve onun yönü; seçmenlerin istek ve taleplerini sahip oldukları tutumlar ve buna bağlı olarak ortaya koydukları eylemler sonucunda tercih etmesi durumudur. Çalışmanın amacı taşkömürü üretiminin merkezinde yer alan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) pano ayak üretim işçilerinin seçmen davranışını biçimlendiren etmenleri ortaya koymaktır. 2024 Yerel Seçimini konu alan bu çalışma, yöntem olarak yapılandırılmış ankete dayalı istatistiksel veri analizini kapsamaktadır. Sosyolojik, psikolojik ve rasyonel yaklaşımları bütünsel olarak ele alan çalışmada anket çalışmasının evreni, TTK verisine dayalı olarak 2024 yılı, Eylül ayı, toplam pano ayak üretim işçisini kapsamaktadır. Anket çalışmasının örneklemi ise evrenin %10'ununu temsil edecek biçimde Kozlu, Üzülmez, Karadon, Armutçuk ve Amasra Taşkömürü İşletme Müesseseleri olmak üzere beş müessese düzeyinde ağırlıklandırılmış, orantılı rastgele örneklem yöntemiyle belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda pano ayak üretim işçilerinin seçmen davranışını belirleyen etmenler; psikolojik yaklaşıma göre vatandaşlık duygusu, seçim bildirisi ve parti lideri, sosyolojik yaklaşıma göre; bireyin ikamet ettiği yer, kentin ekonomik durumu ile kişisel deneyim ve kazanımları, rasyonel yaklaşıma göre ise yolsuzlukla mücadele, partinin geçmiş çalışmaları ve parti ideolojisi olarak ortaya konmuştur. Çalışma, siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanında maden işçilerinin seçmen davranışına yönelik az sayıdaki araştırmaya nitelikli bir katkı sunması ve maden işçileri ile kent siyaseti arasındaki ilişkiyi kurarak Zonguldak çalışmalarına özgün bir katkı sağlaması açısından değerlidir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is voter behavior as part of democracy and direction of political participation. Voter behavior and its direction, taken into consideration within the framework of sociological, psychological and rational approaches theoretically, is the situation where voters make their wishes and demands as a result of their attitudes and actions. The study's aim is to reveal the factors shaping the voter behavior of the panel trestle production workers (ptpws) in Turkish Hard Coal Enterprise (THCE, [TTK]), as central to hard coal production. The method of the study, on the 2024 Local Election in Turkey, includes statistical data analysis based on a structured questionnaire. As considering sociological, psychological and rational approaches integratedly, the universe of the survey study covers the total ptpws in September 2024, based on the THCE database. The sample of the survey study, representing 10% of the universe, was weighted via five hard coal enterprises under THCE, namely Kozlu, Üzülmez, Karadon, Armutçuk and Amasra and was determined by proportional random sampling method. As a result of the study, the primary factors that shape the voter behavior of ptpws were found as the sense of citizenship, the election manifesto and the party leader within psychological approach; the place of residence, the economic situation of the city, personal experiences and achievements within sociological approach, and the fight against corruption, the past works of the party and the ideology of the party within rational approach. Academically, the study contributes to the research subject and to Zonguldak studies.