Öğretmenlerin örgütsel sosyalleşme düzeylerinin örgütsel sessizlik ve örgütsel yalnızlık düzeyleri ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between teachers' organizational socialization levels with their levels of organizational silence and organizational loneliness
  1. Tez No: 1006930
  2. Yazar: NEŞE DAĞ YALNIZLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÜRKAN GÜLCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel sessizlik, Örgütsel sosyalleşme, Örgütsel yalnızlık, Organizational silence, Organizational socialization, Organizational loneliness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, resmi ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel sosyalleşme algı düzeylerinin, örgütsel sessizlik algı düzeyleri ve örgütsel yalnızlık algı düzeyleri ile arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırma, nicel araştırma yönteminde, ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Tekirdağ ili Süleymanpaşa merkez ilçesinde bulunan 17 resmi ortaöğretim okulunda görev yapan 708 öğretmen oluşturmaktadır. Evrenin ulaşılabilirliği açısından örneklem alma yoluna gidilmemiştir. Ölçekler, evrenin tamamına uygulanmak istendiğinden 708 ölçek öğretmenlere dağıtılmıştır; 561 tanesi geri dönmüştür. Geri dönen ölçeklerden 18 tanesi boş, hatalı veya eksik doldurulduğu için araştırmaya dahil edilmemiş; 5 ölçek ise uç değer saptanması nedeniyle araştırmadan çıkarılmış olup; 538 ölçek araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu, Erdoğan ve Dönmez (2009) tarafından geliştirilen Örgütsel Sosyalleşme Ölçeği, Kahveci ve Demirtaş (2013a) tarafından geliştirilen Örgütsel Sessizlik Ölçeği ve Doğan, Çetin ve Sungur tarafından Türkçe'ye uyarlanan İş Yerinde Yalnızlık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada, verilerin analizi için yüzde ve frekans analizi, aritmetik ortalama ve standart sapma, bağımsız örneklemler –t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Katsayısı ve Basit Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel sosyalleşme algılarının“yüksek”olduğu; öğretmenlerin başarılı bir örgütsel sosyalleşme süreci geçirdikleri görülmüştür ve öğretmenlerde en fazla“mesleki yeterlik”algısı hakimdir. Öğretmenler kurumlarında“orta düzeyde”örgütsel sessizlik yaşamaktadırlar. Öğretmenler, kurumlarında en fazla“yönetici”alt boyutunda sessizlik yaşamaktadırlar. Öğretmenler, kurumlarında“düşük”düzeyde örgütsel yalnızlık yaşamaktadırlar. Okullarda, en fazla“duygusal yoksunluk”algısı hakimdir.“Örgütsel sosyalleşme, örgütsel sessizlik ve örgütsel yalnızlık”değişkenlerinin“cinsiyet, medeni durum, kıdem, öğrenim durumu, alan/branş, kurumdaki hizmet süresi ve okul türüne”göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği detaylı olarak incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; Fen Lisesinde görev yapan öğretmenlerin“Örgütsel Sosyalleşme Ölçeği”nin“kişiler arası ilişkiler”boyutu algıları Anadolu ve Güzel Sanatlar Lisesinde görev yapan öğretmenlere göre daha fazladır. Erkek öğretmenler,“Örgütsel Sessizlik Ölçeği”nin“duygu”alt boyut algısını, kadın öğretmenlere göre daha çok hissetmektedirler. Sosyal Bilimler Lisesinde görev yapan öğretmenler, Anadolu ve Güzel Sanatlar Lisesinde görev yapan öğretmenlere göre daha fazla“duygusal yoksunluk”yaşamaktadırlar.“Branş / alanı”Sözel olan öğretmenler Yabancı Dil öğretmenlerine göre“duygusal yoksunluk”kaynaklı yalnızlığı daha çok yaşamaktadırlar. Fen Lisesinde görev yapan öğretmenlerin“örgütsel yalnızlık algıları”, Anadolu Lisesi ve Güzel Sanatlar Lisesindeki öğretmenlerden; Sosyal Bilimler Lisesindeki öğretmenlerin“örgütsel yalnızlık algıları”ise Anadolu Lisesinde ve Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesinde görev yapan öğretmenlerden daha azdır. Öğretmenlerin örgütsel sosyalleşme algıları ile örgütsel sessizlik algıları arasında negatif yönlü düşük düzeyde bir ilişki tespit edilirken; örgütsel yalnızlık ile arasında negatif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin örgütsel sessizlik algıları ile örgütsel yalnızlık algıları arasında pozitif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir."Örgütsel sosyalleşmenin, örgütsel sessizlik ve örgütsel yalnızlığı'' negatif yönde anlamlı bir şekilde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulgu sonuçları, alan yazın ile bağlantılı bir şekilde tartışılmış ve araştırmada ulaşılan sonuçlara bağlı olarak, araştırmacı ve uygulayıcılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to determine the relationship between the levels of organizational socialization, organizational silence and organizational loneliness perceived by teachers working in public secondary education. The study conducted using a quantitative research method with a correlational survey model. The population of it consists of 708 teachers working in 17 public secondary schools in Süleymanpaşa central district of Tekirdağ province during the 2022-2023 academic year. Sampling was not used due to the accessibility of the population. Since the scales were intended to be applied to the entire population, 708 scales were distributed to the teachers; 561 were returned and from the returned scales, 18 were not included in the study because they were blank, incorrectly filled out or incomplete and 5 scales were excluded due to the detection of outliers, leaving 538 scales for inclusion in the study. The data collection tools used in the research were the Personal Information Form, the Organizational Socialization Scale developed by Erdoğan and Dönmez (2009); the Organizational Silence Scale developed by Kahveci and Demirtaş (2013a) and the Workplace Loneliness Scale adapted into Turkish by Doğan, Çetin and Sungur were used in the study. Percentage and frequency analysis, arithmetic mean and standard deviation, independent samples t-test, one way analysis of variance (ANOVA), Pearson Correlation Coefficient, and Simple Linear Regression Analysis were used for data analysis. The results of it showed that teachers working in secondary education have a high level of perception of organizational socialization, that teachers have undergone a successful organizational socialization process and that the most prevalent perception among teachers is professional competence. Teachers experience a moderate level of organizational silence in their schools. Teachers experience the most silence in the managerial sub-dimension. Teachers experience a low level of organizational loneliness. The most prevalent perception in schools is emotional deprivation. The study examined in detail whether the variables of organizational socialization, organizational silence and organizational loneliness showed significant differences according to gender marital status, seniority, educational level, field/branch, length of duty in the school and type of school. According to the research results, teachers working in Science High Schools perceive the interpersonal relationships dimension of the Organizational Socialization Scale more strongly than teachers working in Anatolian and Fine Arts High Schools. Male teachers perceive the emotion sub-dimension of the Organizational Silence Scale more strongly than female. Teachers working in Social Science High Schools experience more emotional deprivation than teachers working in Anatolian and Fine Arts High Schools. Teachers whose branch/ field is verbal experience more loneliness stemming from emotional deprivation than foreign language teachers. Teachers working in Science High Schools have a lower perception of organizational loneliness compared to teachers in Anatolian and Fine Arts High Schools; similarly, teachers in Social Sciences High Schools have a lower perception of organizational loneliness compared to teachers in Anatolian and Vocational and Technical Anatolian High Schools. While a low-level negative correlation was found between teachers' perceptions of organizational socialization and their perception of organizational silence, a moderate-level negative correlation was observed between organizational loneliness and organizational silence. A low level positive correlation was found between teachers' perception of organizational silence and their perceptions of organizational loneliness. The organizational socialization variable significantly predicts organizational silence and organizational loneliness in negative direction. The research findings are discussed in relation to the literature and suggestions are presented to researchers and practitioners based on the results obtained in the research.