İmatinib'e duyarlı ve dirençli K562 kronik myeloid lösemi hücrelerinde metilsülfonilmetanın imatinib'le kombine ve tek ajan olarak etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of methylsulfonylmethane as a single agent and in combination with imatinib in imatinib-sensitive and -resistant K562 chronic myeloid leukemia cells
  1. Tez No: 1006946
  2. Yazar: ALİ YAPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ZEYNEP KARABAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptoz, İmatinib Direnci, K562 Hücre Hattı, Kaspaz-3, Kronik Miyeloid Lösemi, Kombinasyon Tedavisi, Metilsülfonilmetan, Antikanser, Apoptosis, Caspase-3, Chronic Myeloid Leukemia, Combination Therapy, Imatinib Resistance, K562 Cells, Methylsulfonylmethane, Anticancer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya (eczacılık) Bilim Dalı
Özet
ÖZET İmatinib'e Duyarlı ve Dirençli K562 Kronik Myeloid Lösemi Hücrelerinde Metilsülfonilmetanın İmatinib'le Kombine ve Tek Ajan Olarak Etkilerinin İncelenmesi Bu tez çalışmasında, doğal bir sülfür bileşiği olan metilsülfonilmetan (MSM)'ın, imatinib'e duyarlı (K562S) ve dirençli (K562R) K562 kronik miyeloid lösemi (KML) hücre hatlarında, tek başına ve imatinib ile birlikte uygulandığında ortaya çıkan antiproliferatif ve apoptotik etkileri araştırılmıştır. Deneysel çalışmalarda, MSM ve imatinib farklı konsantrasyonlarda uygulanmış; hücre canlılığı MTT testi ile değerlendirilmiş, apoptotik etki ise kaspaz-3/7 aktivite tayini, Annexin V/7-AAD boyaması ve gen ekspresyon düzeylerinin kantitatif real-time PCR (RT-qPCR) ile analizi ile belirlenmiştir. MSM'nin K562S, K562R- ve K562R+ hücrelerinde doza bağımlı olarak hücre canlılığının belirgin şekilde azaldığı saptanmıştır. Kombinasyon tedavisi, imatinibe dirençli hücrelerde tek ajan uygulanmasına kıyasla hücre canlılığı üzerinde kısmen daha belirgin bir baskılama sağlamış; ancak bu etkinin bazı konsantrasyonlarda sınırlı düzeyde olduğu görülmüştür. Apoptotik etkilerin değerlendirilmesinde, MSM ve/veya imatinib uygulanan gruplarda kaspaz-3/7 aktivitesi kontrol gruplarına kıyasla artmış; Annexin V/7-AAD boyamasıyla yapılan akım sitometri analizlerinde erken ve geç apoptotik hücre oranlarında artış gözlenmiştir. RT-qPCR analizleri sonucunda, MSM ve/veya imatinib uygulamasının, pro-apoptotik genler (BAX, BIM, BAD) ile anti-apoptotik BCL2 geninin ekspresyon düzeylerini modüle ettiği ve bu etkinin K562S hücrelerinde daha belirgin olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular, MSM'nin hem imatinib duyarlı hem de dirençli KML hücrelerinde apoptozu uyarıcı ve hücre proliferasyonunu baskılayıcı etkiler gösterdiğini; ancak kombinasyon tedavisinin etkisinin sınırlı düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Bu doğrultuda MSM, özellikle direnç gelişmiş hücre modellerinde tek başına potansiyel bir anti-lösemik ajan olarak değerlendirilebilir; ancak kombinasyon stratejilerinin etkinliğini artırmak amacıyla daha kapsamlı moleküler mekanizma analizlerine ve ileri düzey in vitro/in vivo çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of the Effects of Methylsulfonylmethane as a Single Agent and in Combination with Imatinib in Imatinib-Sensitive and -Resistant K562 Chronic Myeloid Leukemia Cells In this thesis, the antiproliferative and apoptotic effects of methylsulfonylmethane (MSM), a natural sulfur-containing compound, were investigated in imatinib-sensitive (K562S) and imatinib-resistant (K562R) K562 chronic myeloid leukemia (CML) cell lines, both as a single agent and in combination with imatinib. In the experimental studies, MSM and imatinib were applied at various concentrations. Cell viability was assessed using the MTT assay, while apoptotic effects were evaluated via caspase-3/7 activity assay, Annexin V/7-AAD staining, and gene expression analysis by quantitative real-time PCR (RT-qPCR). MSM treatment caused a dose-dependent reduction in cell viability in K562S, K562R−, and K562R+ cells. The combination treatment exhibited a slightly more pronounced suppression of proliferation compared to single-agent treatments in imatinib resistant cells; however, this effect remained limited at certain concentrations. Regarding apoptotic effects, caspase-3/7 activity was elevated in MSM and/or imatinib-treated groups compared to controls, and flow cytometry analysis with Annexin V/7-AAD staining revealed an increase in early and late apoptotic cell populations. RT-qPCR analysis demonstrated that MSM and/or imatinib modulated the expression levels of pro-apoptotic genes (BAX, BIM, BAD) and the anti-apoptotic gene BCL2, with more pronounced effects observed in K562S cells. The findings indicate that MSM induces apoptosis and suppresses proliferation in both imatinib-sensitive and -resistant CML cells. However, the efficacy of the combination treatment was found to be limited. Accordingly, MSM may be considered a potential anti-leukemic agent, particularly in drug-resistant cell models. Nevertheless, further comprehensive molecular analyses and advanced in vitro/in vivo studies are required to better elucidate its mechanisms and enhance the efficacy of combination strategies.