Coğrafya öğretmenlerinin hazırbulunuşluklarının ulusal ve uluslararası projeler açısından incelenmesi
An analysis of geography teachers' readiness in terms of national and international projects
- Tez No: 1006950
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya öğretimi, Eğitim projeleri, Hazırbulunuşluk, Uluslararası projeler, Geography teaching, Education projects, Readiness, International projects
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma ile coğrafya öğretmenlerinin ulusal ve uluslararası projeler açısından hazır bulunuşluk düzeylerinin artırılarak, proje süreçlerine etkin katılımlarının sağlanması amaçlanmaktadır. Bu araştırmada hem nicel hem de nitel verilere ihtiyaç duyulduğu için karma araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmanın nicel verileri araştırmacı tarafından geliştirilen ve uzman görüşleri ile yeniden düzenlenen,“coğrafya öğretmeni anketinden”(tekil tarama) elde edilen verilerdir. Bu anket 2025-2026 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinin Arnavutköy, Üsküdar, Çatalca, Gaziosmanpaşa, Fatih, Pendik, Başakşehir, Avcılar, Bayrampaşa, Arnavutköy ve Küçükçekmece ilçelerindeki resmi ortaöğretim kurumlarında görev yapan coğrafya öğretmenlerine uygulanmıştır. Araştırmada nitel verilere ulaşılabilmesi için fenomenoloji deseni tercih edilmiştir. Nitel veriler için İstanbul ilinin örneklem içerisine alınan ilçelerinde görev yapan dokuz coğrafya öğretmenine, yarı yapılandırılmış“gönüllü katılımcı görüşme formu”uygulanmıştır. Coğrafya Öğretmeni Anketi analizi, IBM SPSS Statistics 25 programı ile yapılmıştır ve her analiz %95 güven aralığında incelenmiştir. Coğrafya Öğretmeni Anketinin içerdiği ölçeğin Cronbach's Alpha değeri 0,804 olarak tespit edilmiştir. Nitel veriler ise fenomenoloji deseni gereği betimsel analize tabi tutulmuştur. Araştırma bulguları genel olarak değerlendirildiğinde coğrafya öğretmenlerinin derslerinde projelere yer verme konusunda istekli olmalarına rağmen bunu uygulama oranlarının düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu durumun nedeni ise öğretmenlerin proje tabanlı öğretim için yeterince bilgiye sahip olmamaları olduğu görülmüştür. Aynı şekilde coğrafya öğretmenlerinin ulusal ve uluslararası projelere ilişkin bilgi sahipliklerinin çok az olduğu görülmektedir. Bu nedenle coğrafya öğretmenlerinin projeler açısından hazır bulunuşluk düzeylerinin de düşük seviyelerde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu noktadan hareketle öğretmenlerin önce lisans eğitimlerinde uygulamalı olarak proje tabanlı öğretim yöntemlerini öğrenmeleri gereklidir. Bunun için hem öğretmen yetiştiren kurumların hem de MEB'in gerekli çalışmaları yaparak sürekli güncel kalmaları önemlidir. Meslek içerisinde de belirli aralıklarla yapılacak hizmet içi eğitimler ile bilgilerinin güncellenmesi gerekmektedir. Öğretmenlerinde süreçlere ilişkin ilgili olmaları ve yeni öğretim tekniklerini araştırmaları yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to enhance geography teachers' readiness for national and international projects and to ensure their active participation in project processes. As both quantitative and qualitative data were required for this research, a mixed-methods approach was adopted. The quantitative data for the study were obtained from the 'geography teacher questionnaire' (single-round survey), which was developed by the researcher and revised based on expert opinions. This questionnaire was administered to geography teachers working in state-run secondary schools in the districts of Arnavutköy, Üsküdar, Çatalca, Gaziosmanpaşa, Fatih, Pendik, Başakşehir, Avcılar, Bayrampaşa, Arnavutköy and Küçükçekmece in the province of Istanbul during the 2025–2026 academic year. A phenomenological design was chosen to obtain qualitative data for the study. For the qualitative data, a semi-structured“voluntary participant interview form”was administered to nine geography teachers working in the districts included in the sample within the province of Istanbul. The analysis of the Geography Teachers' Survey was conducted using IBM SPSS Statistics 25, and each analysis was examined within a 95% confidence interval. The Cronbach's Alpha value for the scale included in the Geography Teachers' Survey was determined to be 0.804. Qualitative data, mean while, were subjected to descriptive analysis in accordance with the phenomenological approach. When the research findings are evaluated overall, it was found that although geography teachers are keen to incorporate projects into their lessons, the rate of implementation is low. It appears that the reason for this is that teachers do not possess sufficient knowledge regarding project-based teaching. Similarly, it was observed that geography teachers possess very little knowledge regarding national and international projects. Consequently, it was concluded that geography teachers' readiness levels in terms of projects are also at low levels. Consequently, it is essential that teachers first learn project-based teaching methods through practical training during their undergraduate education. To this end, it is crucial that both teacher-training institutions and the Ministry of National Education (MEB) undertake the necessary initiatives to ensure they remain up to date. It is essential that their knowledge is kept up to date through in-service training sessions held at regular intervals within the profession. It would be beneficial for teachers to take an active interest in these processes and to research new teaching techniques.