Peri-implantitisin cerrahi olmayan tedavisinde iki farklı mekanik uygulamanın klinik ve radyografik olarak karşılaştırılması
A clinical and radiographic comparison of two non-surgical mechanical peri-implantitis treatment
- Tez No: 1006975
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERCESTE GÜLER AYYILDIZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Peri-implantitis, Peri-implantitisin cerrahi olmayan tedavisi, Mekanik dekontaminasyon, Titanyum küret, Ultrasonik karbon peek uç, Peri-implantitis, Non-surgical treatment of peri-implantitis, Mechanical decontamination, Titanium curette, Ultrasonic carbon-peek tip
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Peri-implantitis tedavisinde cerrahi olmayan yöntem, hastalığın erken dönemde tedavisi için oldukça önemlidir ve peri-implant enflamasyonun klinik göstergeleri olan sondlamada kanama ile cep derinliğinin azalması üzerine başarılı sonuçlar elde edildiği bildirilmiştir. Bu araştırmanın amacı, klinik ve radyografik sonuçlara dayanarak hafif ve orta şiddetli peri-implantitis olgularında iki farklı cerrahi olmayan mekanik tedavinin etkinliğini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya peri-implantitis tanı kriterleri olan ≥4 mm sondalama derinliği, ≥2 kanama skoru ve radyografik olarak 1–4 mm marjinal kemik kaybına sahip olan 30 hasta ve 79 dental implant dahil edilmiştir. Çalışmada iki mekanik cerrahi olmayan peri-implantitis tedavi tekniği karşılaştırılmıştır. Titanyum küret uygulaması Kontrol grubu olarak ve Ultrasonik karbon peek uç Test grubu olmak üzere iki grup değerlendirilmiştir. Modifiye plak indeksi (mPI), modifiye kanama indeksi (mKI) ve cep derinliği (CD) başlangıç (T0), 1. (T1), 3. (T3) ve 6. (T6) aylarda kaydedilmiştir. Radyografik değerlendirme amacıyla standardize periapikal görüntüler T0, T3 ve T6'da alınmış ve marjinal kemik seviyesi değişimi hesaplanmıştır. Bulgular: Her iki grupta da başlangıç zamanına göre 3. ve 6.aylarda CD, mKI ve mPI değerlerinde klinik olarak iyileşme gözlenmiştir. Test grubunda mPI için T1 ve T3, CD ve mKI için ise T3 ve T6'da kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde yüksek iyileşme bulguları elde edilmiştir. Radyografik analizler sonucunda, T0-T6 arasında her iki grupta da marjinal kemik seviyesinin genel olarak benzer olduğu ve gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadığı gösterilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada, peri-implantitisin cerrahi olmayan tedavisinde titanyum küret ve ultrasonik karbon peek uç uygulamalarının her iki grupta da klinik iyileşme sağladığı, ancak ultrasonik sistemin özellikle erken iyileşme döneminde daha belirgin iyileşme gösterdiği ve radyografik olarak iki yöntem arasında anlamlı bir fark bulunmadığı ortaya konulmuştur. Bu bulgular doğrultusunda, farklı klinik koşullarda ve daha uzun takip sürelerinde yöntemlerin etkinliğini değerlendiren ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Non-surgical methods in the treatment of peri-implantitis are crucial for early treatment of the disease, and successful results have been reported in cases of bleeding on probing and reduced pocket depth, which are clinical indicators of peri-implant inflammation. This study aims to conduct a comparative analysis of two non-surgical mechanical treatments in mild to moderate peri-implantitis, based on clinical and radiographic outcomes. Material and Methods: A total of 30 patients and 79 dental implants meeting the peri-implantitis diagnostic criteria of ≥4 mm probing depth, a bleeding score of ≥2, and radiographic marginal bone loss of 1–4 mm were included in this study. Two non-surgical mechanical treatment techniques were compared: titanium curettes (Control group) and ultrasonic carbon peek tips (Test group). Modified plaque index (mPI), modified bleeding index (mBI), and probing depth (PD) was recorded at baseline (T0), 1 month (T1), 3 months (T3), and 6 months (T6). Standardized periapical radiographs were obtained at T0, T3, and T6, and changes in marginal bone level were calculated. Results: Both groups demonstrated clinical improvements in PD, mBI, and mPI from baseline to T3 and T6. In the test group, mPI at T1 and T3 and, PD and mBI at T3 and T6 showed significantly greater improvement compared to the control group. Radiographic analysis revealed that marginal bone levels remained generally stable in both groups from T0 to T6, with no significant differences between them. Conclusion: The findings indicate that both titanium curettes and ultrasonic carbon peek tips provided clinical improvements in the non-surgical treatment of peri-implantitis, whereas the ultrasonic system produced more pronounced early periodontal healing. Radiographically, the two methods yielded comparable outcomes. Further well-designed studies with extended follow-up periods and broader clinical conditions are necessary to refine the evidence base regarding the long-term effectiveness of these treatment strategies.