Sürdürülebilir yapı tasarım ölçütleri karşılaştırması üzerine derleme: Renzo piano tasarımları
A review of the comparative analysis of sustainable building design criteria: The designs of renzo piano
- Tez No: 1006976
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM BELGİN DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir mimari, Sustainable architecture
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Kentleşme, nüfus artışı ve teknolojik gelişmeler ile artan enerji tüketimi yapıların çevresel etkilerini görünür kılmış, fosil yakıt kullanımının sürdürülebilir olmadığı anlaşılmış ve yenilenebilir, çevre dostu enerji kaynaklarına yönelimi hızlandırmıştır. Dünya genelinde enerji tüketiminin ve çevresel sorunların önemli bir bölümü yapı sektöründen kaynaklanmaktadır. Bu nedenle yapıların yaşam döngüsü boyunca neden olduğu enerji tüketimi, atık üretimi ve çevresel etkilerin azaltılması önem taşımaktadır. Sürdürülebilirlik kavramı birçok disiplin gibi mimarlık alanını da doğrudan etkilemekte ve sürdürülebilir yapı tasarımı; çevreci ve doğru malzeme seçimi, enerji verimliliği, su ve atık yönetimi gibi sürdürülebilir yapı tasarım ölçütlerinin atık yönetimi ve kullanıcı konforu gibi çok boyutlu ölçütler üzerinden değerlendirilmektedir. Bu çalışma mimar Renzo Piano tasarımı yapı örneklerini inceleyerek sürdürülebilir yapı tasarımı ölçütleri karşılaştırması üzerine derleme sunmayı amaçlamaktadır. Çalışmada kapsamlı bir literatür araştırması ile sürdürülebilirlik kavramı tartışılmış, Renzo Piano tasarımı yapılar tanıtılmış, sürdürülebilirlik kavramı ekolojik, sosyal ve kültürel boyutları ile tartışılmış ve mimar Renzo Piano'nun çevreci/enerji verimliliği ve pasif tasarım stratejileri, çevreci/doğru malzeme seçimi ve kaynak verimliliği, su ve atık yönetimi, ekosistem ve çevresel etki, sosyal etkileşim ve toplumsal katkı, mekânsal esneklik ve adaptasyon, kamusal mekân, yerel kimlik ve bağlamsal uyum, kentsel hafıza ve kent kimliğine katkı gibi sürdürülebilir yapı tasarım ölçütlerini önemseyen tasarımları üzerinden derleme yapılmış, sürdürülebilir yapı tasarım ölçütlerine yönelik çıkarımlarda bulunulmuş, öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing energy consumption driven by urbanization, population growth, and technological developments has made the environmental impacts of buildings more visible, revealed the unsustainability of fossil fuel use, and accelerated the shift toward renewable and environmentally friendly energy sources. A significant portion of global energy consumption and environmental problems originates from the building sector; therefore, reducing energy consumption, waste generation, and environmental impacts throughout the life cycle of buildings is of great importance. The concept of sustainability has directly influenced the field of architecture, as in many other disciplines, and sustainable building design is evaluated through multidimensional criteria such as environmentally responsible material selection, energy efficiency, water and waste management, and user comfort. This study aims to present a review focusing on the comparison of sustainable building design criteria through the examination of selected buildings designed by Renzo Piano. Within the scope of the study, sustainability is discussed through a comprehensive literature review, and Renzo Piano's buildings are introduced and examined within ecological, social, and cultural dimensions. Furthermore, the study reviews Renzo Piano's designs in terms of sustainable building design criteria, including energy-efficient passive design strategies, responsible material selection and resource efficiency, water and waste management, environmental impact, social interaction and contribution, spatial flexibility and adaptability, public space, local identity and contextual harmony, and contributions to urban memory and urban identity, from which inferences are drawn and recommendations are developed.