Evaluation of recycled materials in movable furniture design in terms of user perception: A study on seating units
- Tez No: 1019913
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUR ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Mimarlık, Interior Design and Decoration, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Geri dönüştürülmüş malzeme, hareketli mobilya, oturma birimi, kullanıcı algısı, sürdürülebilir tasarım, satın alma/davranış niyeti, Recycled material, movable furniture, seating unit, user perception, sustainable design, purchase/behavioral intention
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, hareketli mobilya tasarımında geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanıcı algısı açısından nasıl değerlendirildiğini oturma birimleri üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında geri dönüştürülmüş plastik, geri kazanılmış ahşap, geri dönüştürülmüş metal ve geri dönüştürülmüş cam malzemeleri temsil eden dört farklı oturma birimi ele alınmıştır. Kullanıcı algısı; estetik algı, teknik/kalite algısı, sürdürülebilirlik algısı ve satın alma/davranış niyeti olmak üzere dört temel boyut üzerinden değerlendirilmiştir. Araştırma, nitel ve nicel veri toplama tekniklerinin birlikte kullanıldığı karma yöntem yaklaşımıyla yapılandırılmıştır. Nitel aşamada literatür incelemesi ve çoklu vaka analizi aracılığıyla seçilen oturma birimlerinin malzeme, estetik, teknik ve sürdürülebilirlik özellikleri incelenmiştir. Nicel aşamada ise 212 katılımcıdan çevrim içi anket yoluyla veri toplanmıştır. Her katılımcı, dört farklı malzeme türünü temsil eden oturma birimlerini aynı değerlendirme ölçütleri doğrultusunda değerlendirmiştir. Bu nedenle veri seti tekrarlı ölçümler yapısında ele alınmıştır. Elde edilen veriler; güvenirlik analizi, açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi ve tekrarlı ölçümler ANOVA kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, kullanılan ölçeğin yüksek iç tutarlılığa sahip olduğunu ve kullanıcı algısının dört boyutlu bir yapı sergilediğini göstermektedir. Korelasyon analizi sonucunda estetik algı, teknik/kalite algısı, sürdürülebilirlik algısı ve satın alma/davranış niyeti arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre estetik algı, teknik/kalite algısı ve sürdürülebilirlik algısı, satın alma/davranış niyetini pozitif ve anlamlı biçimde yordamaktadır. Bu değişkenler arasında estetik algının en güçlü yordayıcı olduğu belirlenmiştir. Malzeme türlerine göre yapılan karşılaştırmalı analizler, kullanıcı değerlendirmelerinin malzeme türüne bağlı olarak anlamlı biçimde farklılaştığını ortaya koymuştur. Geri kazanılmış ahşap, estetik algı, sürdürülebilirlik algısı ve satın alma/davranış niyeti boyutlarında öne çıkarken; geri dönüştürülmüş metal teknik/kalite algısı bakımından en yüksek değerlendirmeyi almıştır. Geri dönüştürülmüş plastik ise birçok boyutta görece daha düşük ortalamalara sahip olmuştur. Bu sonuçlar, geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanıcılar tarafından yalnızca çevresel katkılarıyla değil; estetik değer, teknik güvenilirlik, kalite algısı ve tercih edilebilirlik açısından da değerlendirildiğini göstermektedir. Araştırma, sürdürülebilir hareketli mobilya tasarımında malzeme seçiminin kullanıcı algısı ve kullanıcı kabulüyle birlikte ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how recycled materials used in movable furniture design are evaluated in terms of user perception through seating units. Within the scope of the study, four different seating units representing recycled plastic, reclaimed wood, recycled metal and recycled glass materials were examined. User perception was evaluated through four main dimensions: aesthetic perception, technical/quality perception, sustainability perception, and purchase/behavioral intention. The research was structured with a mixed-method approach in which qualitative and quantitative data collection techniques were used together. In the qualitative phase, the material, aesthetic, technical and sustainability characteristics of the selected seating units were examined through a literature review and multiple case analysis. In the quantitative phase, data were collected from 212 participants through an online survey. Each participant evaluated the seating units representing four different material types according to the same assessment criteria. Therefore, the data set was considered within a repeated measures structure. The data obtained were analyzed using reliability analysis, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, correlation analysis, multiple regression analysis and repeated measures ANOVA. The findings of the study indicate that the scale used in the research has high internal consistency and that user perception displays a four-dimensional structure. The correlation analysis revealed positive and significant relationships among aesthetic perception, technical/quality perception, sustainability perception, and purchase/behavioral intention. According to the results of the multiple regression analysis, aesthetic perception, technical/quality perception and sustainability perception positively and significantly predict purchase/behavioral intention. Among these variables, aesthetic perception was identified as the strongest predictor. The comparative analyses conducted according to material types revealed that user evaluations differed significantly depending on the type of material. While reclaimed wood stood out in the dimensions of aesthetic perception, sustainability perception and purchase/behavioral intention, recycled metal received the highest evaluation in terms of technical/quality perception. Recycled plastic, on the other hand, had relatively lower mean scores in several dimensions. These results show that recycled materials are evaluated by users not only in terms of their environmental contribution, but also in terms of aesthetic value, technical reliability, perceived quality and preferability. The study reveals that material selection in sustainable movable furniture design should be considered together with user perception and user acceptance.