Okul öncesi dönem çocuklarının yaratıcılık düzeyleri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of relationship between creativity and problem solving skills of preschool children
  1. Tez No: 1006983
  2. Yazar: NİDA DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜSLİMAT OYA RAMAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erken çocuk eğitimi, Yaratıcılık, Early child education, Creativity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Yapılan bu araştırmanın temel amacı okul öncesi dönem çocuklarının yaratıcılık düzeyleri ve problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi olarak belirlenmiştir. Bu ilişkiyi incelemek için nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul İlindeki devlete bağlı bağımsız anaokulları ve anasınıflarına devam eden 130 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak 2017 yılında Nadir Çeliköz tarafından Türkçe geçerlik güvenirlik çalışması yapılan Erken Çocukluk Yaratıcılık Ölçeği, 2015 yılında Oğuz ve Köksal Akyol tarafından geliştirilen Çocukların Problem Çözme Becerileri Ölçeği ve araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Toplanan verilerin normal dağılımlarına göre Bağımsız Grup TTesti, Tek yönlü Varyans Analizi, Shapiro-Wilk, Tukey Post Hoc ve Pearson Korelasyon Analizi istatistiksel testleri uygulanmıştır. Yapılan testler sonucunda araştırmaya katılan çocukların yaratıcılık düzeyleri ve problem çözme becerileri arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgu, okul öncesi dönem çocuklarının yaratıcılık düzeyleri yükseldikçe problem çözme becerilerinin artış gösterdiğini kanıtlamaktadır. Çocukların ölçeklerden almış oldukları puanların ortalama düzeyde olduğu görülmüştür. Çocukların okul öncesi kuruma devam etme süresi ile yaratıcılık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu, okula devam süresi arttıkça yaratıcılık puanlarının da arttığı bulgusuna ulaşılmıştır. Bu doğrultuda yaratıcılığın gelişiminde uzun süreli okul öncesi eğitimin kritik bir rol oynadığını göstermektedir. Problem çözme becerileri açısından çocuk yaş grubunun ve anne yaşının istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturduğu görülmüştür. Diğer değişkenler incelendiğinde yaratıcılık düzeyleri ve problem çözme becerileri üzerine farklılığa yol açmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular yaratıcılık düzeyi ve problem çözme becerileri literatürde yapılmış olan çalışmalar ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this research was to investigate the relationship between creativity levels and problem-solving skills among preschool children. A quantitative research methodology, employing a relational survey model, was utilized to explore this relationship. The study group comprised 130 children attending state-affiliated independent kindergartens and nursery classes in the Istanbul Province. Data were collected using the Early Childhood Creativity Scale (for which Turkish validity and reliability studies were conducted by Nadir Çeliköz in 2017), the Problem-Solving Skills Scale for Children (developed by Oğuz and Köksal Akyol in 2015), and a Personal Information Form prepared by the researcher. Statistical analyses, including the Independent Samples TTest, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Shapiro-Wilk test, Tukey Post Hoc test, and Pearson Correlation Analysis, were applied based on the normal distribution of the collected data. The results of the tests indicated a significant relationship between the creativity levels and problem-solving skills of the participating children. The children's scores obtained from both scales were found to be at an average level. A significant correlation was established between the children's duration of attendance at preschool institutions and their creativity levels, with the finding that creativity scores increased as the duration of attendance increased. This demonstrates that long-term preschool education plays a critical role in the development of creativity. Examination of other variables revealed that they did not lead to significant differences in either creativity levels or problem-solving skills. The findings were discussed in light of existing literature concerning creativity levels and problem-solving skills.