EFL teachers' preparedness and perceptions toward the inclusion of students with special needs: insights from Trabzon
İngilizce öğretmenlerinin özel gereksinimli öğrencilerin kapsayıcı eğitimine yönelik hazır bulunuşlukları ve algıları: Trabzon örneği
  1. Tez No: 1007093
  2. Yazar: PERUZE YÜCEŞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN SAĞLAMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kapsayıcı eğitim, Öğretmen algısı, Inclusive education, Teacher perception
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Dil Bilimi Bilim Dalı
Özet
Kapsayıcı eğitim (kaynaştırma/ bütünleştirme yoluyla eğitim) çeşitli eğitim dallarında geniş çapta tartışılmaktadır fakat özel gereksinimli öğrencilerle çalışan İngilizce öğretmenlerinin kapsayıcı eğitimi nasıl algıladıkları ve bu konudaki hazırbulunuşlukları hakkında sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu araştırma Trabzon'daki İngilizce öğretmenlerinin kapsayıcı eğitim hakkındaki algılarını ve hazırbulunuşluklarını irdelemiştir. Çalışmanın verileri, Ortahisar ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığı tarafından gerekli izinleri verilen 69 okulda görev yapan ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki İngilizce öğretmenlerinden, gönüllülük esasına dayalı olarak anket, mülakat ve günlük tutma yöntemleri aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma yakınsak karma desen ile yürütülmüştür. Ankete 109 ve mülakata 10 öğretmen katılırken, 4 öğretmen ise kapsayıcı eğitimle ilgili deneyimlerine ilişkin günlük tutmuştur. Mülakat ve günlük verileri için kartopu yöntemiyle İngilizce öğretmenlerine ulaşılmıştır. Tüm veriler ayrı ayrı analiz edilmiş ve daha sonra bütünleştirilerek yorumlanmıştır. Nicel ve nitel bulgular birlikte değerlendirildiğinde, İngilizce öğretmenlerin kapsayıcı eğitime ilişkin algılarının sınırlı olduğu ve kapsayıcı eğitime yönelik hazırbulunuşluklarının çeşitli destek mekanizmalarına ihtiyaç duyduğu görülmüştür. Sonuçlar kapsayıcı eğitimin İngilizce öğretiminde etkili biçimde uygulanabilmesi için öğretmen eğitimi ve okul temelli destek mekanizmalarının yapılandırılıp güçlendirilmesini vurgulamaktadır. Çalışmadan elde edilen bulguların, İngilizce öğretiminde kapsayıcı uygulamaların geliştirilmesine, politika önerilerin sunulmasına ve gelecek araştırmalar için referans noktası olması açısından önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Inclusive education (education through integration/inclusion) has been widely discussed in various fields of education; however, there are only a limited number of studies on how English teachers working with students with special needs perceive inclusive education and their preparedness in this regard. This research examined the perceptions and preparedness of English teachers in Trabzon regarding inclusive education. The study data were collected from primary, middle, and high school English teachers working in sixty-nine schools in the Ortahisar district, which had been granted the necessary permits by the Ministry of National Education, through voluntary surveys, interviews, and diary keeping. The research was conducted using a convergent mixed design. One hundred and nine teachers participated in the questionnaire and ten participated in the interviews, while four teachers kept diaries about their experiences with inclusive education. English teachers were reached using the snowball method for the interview and diary data. All data were analyzed separately and then integrated and interpreted. When the quantitative and qualitative findings were evaluated together, it was found that English teachers' perceptions of inclusive education were limited and that their preparedness for inclusive education required various support mechanisms. The findings emphasize the need to structure and strengthen teacher training and school-based support mechanisms for the effective implementation of inclusive education in English teaching. It is expected that the findings obtained from this study will make important contributions to the development of inclusive practices in English teaching, the presentation of policy recommendations, and as a reference point for future research.