Kanıt Temelli Öğrenmeyi Sosyal Bilgiler Dersi Coğrafya Konularında Uygulamak: Bir Eylem Araştırması
Applying Evidence-Based Learning to Social Studies Course in Geography: An Action Research
  1. Tez No: 1007118
  2. Yazar: YASEMİN YABANSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL KABAPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya eğitimi, Sosyal bilgiler eğitimi, Geography education, Social studies education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Yapılandırmacılık anlayışı ile şekillenen sosyal bilgiler öğretim programı, salt vatandaşlık aktarımı ya da tarihteki önemli olay ve yerlerin adını ezberlemekten öte bir misyon ve vizyona sahiptir. Anlaşılmaktadır ki sosyal bilgiler dersleri ile; alanın metodolojisini özümsemiş, eleştirel düşünebilen, kendi görüşünü oluşturan, görüşlerini bir referansa dayandırabilen ve bunları ifade edebilen bireyler yetiştirmek amaçlanmaktadır. Kanıt temelli öğrenme bu amaçlara hizmet edecek öğretim yöntemlerinden birisidir. Araştırmanın amacı yapılandırmacı sosyal bilgiler öğretim anlayışında olduğu gibi, öğrencileri ders işleme sürecinde birincil ve ikincil kaynaklarla buluşturmaktır. Bu amaçla sosyal bilgiler dersi kapsamındaki coğrafya konularına ilişkin kanıt temelli etkinlikler hazırlanmıştır. Bu etkinliklerin işlevselliğine dair; akademisyen, öğretmen ve aday öğretmenlerin görüşlerini almak amaçlanmaktadır. Kanıt temelli öğretime dair etkinlik geliştirme noktasında örnek teşkil edebilecek materyaller geliştirmek araştırmanın temel amacıdır. Kanıt temelli öğretimin sadece tarih konularının tekelinde olmadığı; sosyal bilimlere ait diğer disiplinlerin de bu öğretim yöntemi ile ele alınabileceği literatürde belirtilmektedir. Ancak alan yazın incelendiğinde, kanıt temelli öğretime dair çalışmalarının tarih konuları etrafında şekillendiği ve bu anlamda sosyal bilgiler kapsamındaki diğer konu alanlarını içeren çalışmaların oldukça az olduğu saptanmıştır. Bu nedenle araştırma, kanıt temelli öğrenmenin, sosyal bilimlerin farklı disiplinlerinde de kullanılabileceğini gösterebilecek olması açısından önemsenmektedir. Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden eylem araştırması temelinde biçimlenen kanıt temelli ürünler tasarlanmış; öncelikle söz konusu derslerin öğretim programları ve ders kitapları incelenerek araştırmanın amacı ile tutarlı olacak şekilde müfredatta yer alan ilgili konu ve kazanımlar belirlenmiştir. Kanıt temelli etkinliklerin odağını oluşturacak; kazanımların tespitinin ardından, bu amaca hizmet edecek birinci ve ikinci elden kaynaklar seçilmiştir. Sosyal bilgiler öğretim programında yer alan coğrafya konu ve kazanımları dokuman incelemesi yöntemi ele alınmıştır. Veri toplama araçları; sosyal bilgiler öğretim programı, 5, 6 ve 7. sınıf sosyal bilgiler ders kitapları, lise coğrafya öğretim programı, lise coğrafya ders kitapları, araştırmacı tarafından uzman görüşü toplanarak hazırlanan kanıt temelli etkinlikler, bu etkinlikleri değerlendirmek için hazırlanan rubrikler ve çalışma grubuna yönlendirilecek yarı yapılandırmış görüşme sorularıdır. Söz konusu araçlarla toplanacak verilerin, doküman analizi yöntemi ile irdelenmesi planlanmaktadır. Bu düşüncelerden yola çıkılarak çalışmada, sosyal bilgiler dersi kapsamında yer alan coğrafya konularında kanıt temelli öğretimin uygulanabilirliğini irdelemek ve bu örnek materyaller tasarlamak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The social studies curriculum, shaped by the understanding of constructivism, has a mission and vision beyond simply transferring citizenship or memorizing the names of important events and places in history. It is understood that with social studies lessons; It is aimed to raise individuals who have absorbed the methodology of the field, can think critically, form their own opinion, base their views on a reference and express them. Evidence-based learning is one of the teaching methods that will serve these purposes. The aim of the study, as in the constructivist social studies teaching approach, is to bring students together with primary and secondary sources in the course of teaching. For this purpose, evidence-based activities related to geography subjects within the scope of social studies course were prepared. Regarding the functionality of these activities; It is aimed to take the opinions of academicians, teachers and prospective teachers. The main purpose of the research is to develop materials that can serve as an example in terms of developing activities related to evidence-based teaching. Evidence-based teaching is not only under the monopoly of history subjects; It is stated in the literature that other disciplines of social sciences can be dealt with with this teaching method. However, when the literature is examined, it has been determined that his studies on evidence-based teaching are shaped around historical issues and that there are very few studies on other subject areas within the scope of social studies. For this reason, the research is important in terms of showing that evidence-based learning can be used in different disciplines of social sciences. In this study, evidence-based products formed on the basis of action research from qualitative research designs were designed; First of all, the curriculum and textbooks of the said courses were examined and the relevant subjects and acquisitions in the curriculum were determined in a way that would be consistent with the purpose of the research. It will form the focus of evidence-based activities; Following the determination of the achievements, primary and secondary sources were selected to serve this purpose. The method of document analysis of geography subjects and acquisitions in the social studies curriculum is discussed. Data collection tools; social studies curriculum, 5th, 6th and 7th grade social studies textbooks, high school geography curriculum, high school geography textbooks, evidence-based activities prepared by gathering expert opinion by the researcher, rubrics prepared to evaluate these activities and semi-structured interview to be directed to the study group are questions. It is planned to examine the data to be collected by the said tools by document analysis method. Based on these thoughts, the study aims to examine the applicability of evidence-based teaching in geography subjects within the scope of social studies course and to design these sample materials.