Sinemada antroposantrizmi aşmak: Yeni bir“görme biçimi”olarak“yolda olmak”
Going beyond anthropocentrism in cinema:“Being on the road”as a“new vision”
- Tez No: 1007130
- Danışmanlar: DR. YUSUF KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Birey, Küresel modernite, Modern anlatı, Seküler hümanizm, Individual, Global modernity, Modern narrative, Secular humanism
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, içinden çıktığı kültürün niceliksel değil, niteliksel bir yeniden üretimini sunarak izleyenlerin düşünme ve yaşama biçimlerinde bir dönüşüm yaratabilme potansiyeline sahip bir sinema imkanının araştırılmasıdır. Bu çalışmada ele alınan sinemaların incelenmesinde kullanılan yöntemler: filmlerin yapısal ve içeriksel özelliklerinin belirlenmesi için metinsel analizler; filmlerin izleyici konumlandırma biçimlerinin ortaya çıkarılması için 'relational' yani izleyenle film arasındaki karşılıklı ilişkiye dair analizler; filmlerin içinden çıktığı kültür ile arasındaki ilişkinin saptanması için bağlamsal analizlerden oluşmaktadır. Kültürlerin insanı konumlandırma biçimleriyle, bireylerin zaman, mekân, etik, estetik, gerçeklik anlayışları arasındaki bağ ve bu kavramların bu kültürlerin içinden çıkan sinemalardaki yansımaları sorunsallaştırılarak, farklı görme biçimlerinin yolunu açabilecek olan sinemalar, bu ilişkiler ekseninde analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is searching a cinema that has the potential of creating a transformation in the spectators' way of thinking and living by presenting a qualitative -not quantitative- recreation of the culture it emerges from. The methods used in the analysis of the cinemas discussed in this study are: for the designation of films' structure and contents, textual analysis; for the designation of films' way of positioning the spectators, 'relational' (regarding the mutual relation between the films and the spectators) analysis; for the designation of the mutual relation between the films and the cultures they emerge from, contextual analysis. The relation between the position of man in cultures and the individuals' perception of time, space, ethics, aesthetics and reality and the reflections of these concepts in the cinemas of these cultures will be problematized and the cinemas that could assist the emergence of different ways of seeing will be analyzed in the context of these relations.