ABD'nin Asya-Pasifik politikasında Güney Kore'nin yeri (1991-2025)
South Korea's role in U.S. Asia-Pacific policy (1991–2025)
- Tez No: 1007151
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADER ÖZLEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Asya Pasifik bölgesi, Güney Kore, Çin, United States of America, Asia Pacific region, South Korea, China
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
ABD ve Güney Kore arasındaki ittifak Kore Savaşı sebebiyle ortaya çıkmıştır. Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle birlikte Güney Kore ve ABD arasındaki ilişkiler durağanlaşmaya başlamıştır. 1998-2008 yılları arasında Güney Kore'nin Kuzey Kore ile ilişkileri iyileştirme süreci ABD politikalarıyla uyuşmamış ve ABD-Güney Kore ilişkilerine zarar vermiştir. 2008 sonrası dönemde ise ilişkiler yeniden önem kazanmaya başlamış ve Kuzey Kore'nin nükleer denemelerine karşı birlikte hareket etmeye başlamışlardır. Donald Trump'ın ABD Başkanı olmasıyla birlikte Kore'de yeni bir savaş riski ortaya çıkmıştır. Güney Kore bundan olumsuz yönde etkileneceğini için ABD-Kuzey Kore arasında arabulucu olarak diplomatik görüşmeler yapılmasını sağlamıştır. Bu süreç içerisinde ABD-Güney Kore istişare içerisinde ortak politikalar ve uygulamalar geliştirmişlerdir. Joe Biden'ın ABD Başkanı olmasıyla birlikte Kuzey Kore tekrar saldırgan olmaya başlamış ve ABD-Güney Kore-Japonya ittifakı güçlenmeye başlamıştır. Bu üçlü ittifak Kuzey Kore tehditlerine karşı tatbikatlar düzenlemiş ve Çin'in statükoyu bozma hamlelerine karşı olduklarını açıklamışlardır. ABD, Asya-Pasifik politikasında 2008'den sonra verdiği önem gözle görülmeye başlamıştır. Bu dönemde offshore balancing stratejisine uygun politikalar izlenmeye başlamıştır. 2017'den sonra ise offshore balancing stratejisi daha görünür olmaya başlamıştır. Trump'ın politikaları stratejinin tam anlamıyla uygulandığını gözler önüne sermiş yerine gelen Biden'da ABD'nin bölgedeki politikalarında offshore balancing stratejisi belirgin bir şekilde kullanmıştır. Bu çalışmada, 1991-2025 yılları arasındaki dönemde ABD'nin Asya-Pasifik politikasında Güney Kore'nin yeri incelenmiştir. ABD'nin bölgedeki politikaları ABD-Çin rekabeti açısından ele alınmış ve bu rekabette Güney Kore'nin yeri ele alınarak offshore balancing stratejisi temelinde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The alliance between the United States (US) and South Korea emerged as a result of the Korean War. With the end of the Cold War, relations between South Korea and the US began to stagnate. Between 1998 and 2008, South Korea's process of improving relations with North Korea was not in line with US policies and damaged US-South Korea relations. After 2008, relations began to regain importance, and the two countries started to act together against North Korea's nuclear tests. With Donald Trump's becoming the President of the US, a new risk of war emerged in Korea. South Korea, anticipating that it would be negatively affected by this, ensured that diplomatic talks were held between the US and North Korea as a mediator. During this process, the US and South Korea developed joint policies and practices through consultation. With Joe Biden's becoming the US President, North Korea began to act aggressively again, and the US-South Korea-Japan alliance began to strengthen. This tripartite alliance conducted exercises against North Korean threats and declared their opposition to China's attempts to disrupt the status quo. The US began to place greater emphasis on its Asia-Pacific policy after 2008. During this period, policies in line with the offshore balancing strategy began to be pursued. After 2017, the offshore balancing strategy became more visible. Trump's policies demonstrated the full implementation of the strategy, and under Biden, the offshore balancing strategy was clearly utilized in the U.S.'s policies in the region. This study examines South Korea's place in US Asia-Pacific policy between 1991 and 2025. US policies in the region are analyzed in terms of US-China competition, and South Korea's place in this competition is examined based on the offshore balancing strategy.