Afet yönetiminde sivil toplum algısı: 1999 Gölcük ve 2023 Kahramanmaraş depremleri bağlamında bir değerlendirme
Public perception of civil society in disasters: A comparative evaluation of the 1999 Gölcük and 2023 Kahramanmaraş earthquakes
  1. Tez No: 1007152
  2. Yazar: HÜDANUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Afet yönetimi, sivil toplum kuruluşları, toplumsal algı, koordinasyon, deprem, Afet bilinci, Afet riski, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Disaster management, non-governmental organizations, social perception, coordination, earthquake, Disaster awareness, Disaster risk, Disaster and Emergency Management Directorate
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Toplum Örgütlerinin Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
ÖZET Afet Yönetiminde Sivil Toplum Algısı: 1999 Gölcük ve 2023 Kahramanmaraş Depremleri Bağlamında Bir Değerlendirme Şahin, Hüdanur Yüksek Lisans Tezi, Sivil Toplum Örgütlerinin Yönetimi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hamza Ateş Mart 2026 Bu tez, Türkiye'de afet yönetimi süreçlerinde sivil toplum kuruluşlarının rolüne ilişkin katılımcı değerlendirmelerini incelemektedir. Çalışma, 1999 Gölcük Depremi ile 2023 Kahramanmaraş Depremleri bağlamında, sivil toplum kuruluşlarının afet öncesi, afet anı ve afet sonrası süreçlerdeki konumunun bireyler tarafından nasıl değerlendirildiğini dönemlerarası bir kıyaslama çerçevesinde ele almaktadır. Araştırmanın amacı, sivil toplum kuruluşlarının afet süreçlerindeki faaliyetlerine ilişkin algıları, kurumsal koordinasyon kapasiteleri ve güvenilirlik düzeylerine yönelik değerlendirmeleri ortaya koymaktır. Çalışma nicel araştırma yöntemiyle yürütülmüş; veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Araştırma sürecinde katılımcılardan bilgilendirilmiş onam alınmış, kişisel bilgiler gizlilik ilkesi doğrultusunda korunmuş ve veriler yalnızca bilimsel amaçlarla kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel ve karşılaştırmalı analiz yaklaşımıyla değerlendirilmiştir. Ayrıca her iki deprem sonrasında afet bölgelerinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yayımladıkları raporlar incelenerek bulgular desteklenmiştir. Araştırma sonuçları, sivil toplum kuruluşlarının her iki deprem sürecinde de hızlı müdahale kapasitesine sahip olduklarını göstermektedir. Bununla birlikte kamu kurumları ve özel sektör ile koordinasyon, lojistik destek, barınma organizasyonu ve uzun vadeli psikososyal hizmetler alanlarında algısal ve yapısal sorunların devam ettiği tespit edilmiştir. 2023 Kahramanmaraş depremleri sürecinde sivil toplum kuruluşlarının daha olumlu değerlendirilmesi, kurumsal deneyim birikimine işaret etmektedir. Sonuç olarak çalışma, afet yönetiminde sivil toplum kuruluşlarının rolünün yalnızca müdahale kapasitesi üzerinden değil; güven, eşgüdüm ve kurumsal iş birliği boyutlarıyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymakta ve politika geliştirme süreçlerine katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Public Perception of Civil Society in Disasters: A Comparative Evaluation of the 1999 Gölcük and 2023 Kahramanmaraş Earthquakes Şahin, Hüdanur Master's Thesis, Department of Civil Society Organizations Management Supervisor: Prof. Dr. Hamza Ateş March 2026 This thesis examines participatory evaluations regarding the role of civil society organizations in disaster management processes in Turkey. The study examines how the position of non-governmental organizations in the processes before, at the time of and after the disaster is evaluated by individuals in the context of the 1999 Gölcük Earthquake and the 2023 Kahramanmaraş earthquakes within the framework of an inter-decadal comparison. The aim of the research is to reveal the perceptions of non-governmental organizations regarding their activities in disaster processes, evaluations of their institutional coordination capacities and reliability levels. The study was conducted by quantitative research method; survey technique was used as a data collection tool. Informed consent was obtained from the participants during the research process, personal information was protected in accordance with the confidentiality principle and the data were used only for scientific purposes. The obtained data were evaluated by descriptive and comparative analysis approach. In addition, the reports published by non-governmental organizations operating in disaster zones after both earthquakes were examined and the findings were supported. The research results show that non-governmental organizations have the capacity for rapid intervention in both earthquake processes. However, it has been found that perceptual and structural problems persist in the areas of coordination with public institutions and the private sector, logistics support, housing organization and long-term psychosocial services. The more positive evaluation of civil society organizations during the 2023 Kahramanmaraş earthquakes reflects their accumulated institutional experience. As a result, the study reveals that the role of non-governmental organizations in disaster management should be evaluated not only through response capacity, but also with trust, coordination and institutional cooperation dimensions, and aims to contribute to policy development processes.