Total kalça protezi cerrahisinde intravenöz ve intraartiküler deksametazon uygulamasının postoperatif ağrı ve sistemik inflamatuar yanıt üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of intravenous and intra-articular dexamethasone administration on postoperative pain and systemic inflammatory response in total hip arthroplasty
  1. Tez No: 1007176
  2. Yazar: KAAN ÖNGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDENİZ ARGUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Total kalça protezi, deksametazon, ağrı, postoperatif, inflamasyon, Total hip arthroplasty, dexamethasone, pain, postoperative, inflammation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ağrı ve inflamasyon eklem artroplastisinde hızlı iyileşmenin önündeki ciddi engeller olarak kabul edilmektedir. Yetersiz ağrı tedavisi ve ağrının neden olduğu yan etkiler, postoperatif iyileşmenin gecikmesine ve düşük hasta memnuniyetine yol açabilir. Ağrının etkili bir şekilde kontrol edilmesi, total kalça protezinin (TKP) iyileşme sürecinde kritik bir rol oynar. Perioperatif sistemik steroid kullanımı, perioperatif ağrı ve POBK riskini azaltma ile ilişkili bulunmuştur. Sistemik steroid tedavisiyle fonksiyonel rehabilitasyon sağlanabilmekte ve postoperatif inflamatuar belirteç seviyelerinde olumlu sonuçlar elde edilebilmektedir. Çalışmamızda total kalça protezi cerrahisi geçirecek hastalarda perioperatif intraartiküler ve intravenöz yollarla uygulanacak steroid tedavisinin, postoperatif ağrı, inflamasyon belirteçleri ve tam kan sayımı üzerine olan etkilerini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya ASA fiziksel durum sınıflaması I–IV olan ve kombine spinal-epidural anestezi altında total kalça protezi uygulanacak 88 hasta dahil edilmiştir. Hastalar intravenöz ve intraartiküler steroid uygulanmış hastalar olarak 2 grup halinde incelendi; intravenöz steroid grubuna ameliyat bitiminden 30 dk önce 8 mg deksametazon intravenöz olarak uygulandı. İntraartiküler steroid grubuna ise cerrahi kapanış öncesinde intraartiküler alana 8 mg deksametazon uygulandı. Preoperatif dönemde ve postoperatif 1., 24. ve 48. saatlerde VAS (Vizüel Analog Skala) değerleri, CRP (C Reaktif Protein) düzeyleri, tam kan parametreleri, NLR (Nötrofil Lenfosit Oranı) ve SII (Sistemik İmmün İnflamasyon) indeksi değerleri kaydedildi. Ayrıca 24. ve 48. saatlerde tüketilen analjezik miktarları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 88 hastanın demografik özellikleri, preoperatif VAS skorları, cerrahi prosedürleri, operasyon süreleri benzerdi. Postoperatif 1. +saatteki VAS skoru ortalaması; intravasküler grupta 4.73, intraartiküler grupta 4.00 izlendi (p= 0.727). 24. saatteki VAS skoru ortalaması intravenöz grupta 4.18, intraartiküler grupta 3.7 idi (p= 0.477) ve benzerdi. Postoperatif 48. Saatteki VAS değerleri ortalaması intravenöz ve intraartiküler grup için sırayla 3.34 ve 3.0 (p=0.451) olarak benzer izlendi. Postoperatif 1., 24. ve 48. saatlerde her iki grupta da VAS skorlarında zaman içerisinde istatistiksel olarak anlamlı azalma gözlenmiş (p=0,001), ancak gruplar arasında hiçbir zaman noktasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Postoperatif analjezik gereksinimi ortalamaları 24. saatte intravenöz ve intraartiküler gruplar için, sırayla 109.8 mg ve 114.7 mg (Hasta Kontrollü Analjezi cihazından kaydedilen bupivakain) bulunmuştur (p= 0.649). Postoperatif 48. saatte ise intravenöz grup için 135,7 mg, intraartiküler grup için ise 135.80 mg (p=0.861) bulunmuştur. Uygulanan lokal anestezik miktarının, zaman dilimlerinde uygulama şekline göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı görülmüştür (p>0.05). Grupların kendi içlerindeki analjezik gereksinimi karşılaştırmalarında her iki grupta da kullanılan analjezik miktarlarının zamana göre istatistiki olarak anlamlı şekilde arttığı görülmüştür (p= 0.001). SII indeksi ortalaması preoperatif intravenöz grup ve intraartiküler grup için 1. Saatte sırayla 1847,48 ve 2775,72 (p değeri=0,249) iken, postoperatif 24. saatte 2191,56 ve 2843,51, (p=0.047), postoperatif 48. Saatte 1550,91 ve 1815,76 (p değeri=0,687) olarak tespit edilmiştir. SII indeksi intraartiküler uygulama grubunda özellikle postoperatif 24. saatte anlamlı artış göstermişken (p= 0.047), intravenöz uygulama grubunda SII değerlerindeki artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). CRP değeri preoperatif dönemde her iki grupta benzerdi. İntravasküler ve intraartiküler grup için CRP değerleri sırayla postoperatif 1. saatte ortalama 45.8/48.5 (p =0,460), postoperatif 24. saatte 45.5/46.0 (p=0.307), postoperatif 48. saatte 33.3/39.8 (p=0.831) bulunarak istatistiksel olarak anlamlı çıkmamıştır. CRP düzeyleri her iki grupta da postoperatif dönemde anlamlı olarak artmış, ancak uygulama yoluna göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir (p>0,05). Nötrofil/lenfosit oranı postoperatif olarak tüm zaman aralıklarında gruplar arasında fark göstermedi (p>0.05). İki grup için de postoperatif 1.saat değerler preoperatif gruba göre anlamlı şekilde yükseldi, postoperatif 48. Saat değerleri ise postoperatif 24. Saate göre düştü. (intravenöz grup için p=0.004 ve intraartiküler grup için p=0.001). Hemoglobin değerleri preoperatif dönemden itibaren intrartiküler grupta intravenöz gruptan anlamlı şekilde bütün saatlerde yüksek bir seyir izlemiştir. (preoperatif dönemden itibaren 1. 24. 48. saatler için p değerleri sırayla 0.038, 0.002, 0.035, 0.001 şeklindedir). Zamana göre farklılaşmaların detaylarına bakıldığında; her iki grup için de hemoglobin değerlerinin, operasyon öncesinden postoperatif 24. saate kadar azalma eğiliminde olduğu, postoperatif 48. saatte ise yükseldiği, intravenöz uygulama olan katılımcılarda postoperatif 48. saatteki yükselişin istatistiki olarak anlamlı olmadığı görülmüştür. (p=0.302). Sistemik İmmün İnflamasyon İndeksi (SII)'nin intravenöz grupta zamana göre değişimi istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0,065). İntraartiküler grupta ise SII değerlerinin zamana göre genel olarak anlamlı değişim gösterdiği saptandı(p=0,001). Bu grupta SII değeri için 24. saatten sonra anlamlı azalma gözlendi. (p=0.016) ve postoperatif 24. saatte intraartiküler grubun SII değerlerinin intravenöz gruba kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü (p=0,047). Sonuç: Total kalça protezi cerrahisi sonrası erken postoperatif dönemde intravenöz ve intraartiküler deksametazon uygulamalarının ağrı kontrolü açısından benzer etkinliğe sahip olduğu görülmüştür. Analjezi tüketimi azalmadan VAS skorlarında anlamlı bir düşme olması ağrı tedavisinde steroidin destekleyici nitelikte olabileceğini düşündürmüştür. Sistemik inflamatuar yanıt değerlendirildiğinde, intraartiküler uygulamanın daha belirgin bir inflamatuar yanıta neden olabileceği görülmüştür. Buna karşın intravenöz steroid uygulamasının sistemik inflamasyonu baskılamada göreceli olarak daha dengeli bir profil sergilediği düşünülmüştür. Bu bulgular, perioperatif steroidin her iki yolla da kullanımının inflamatuar yanıt üzerindeki etkilerinin göz önünde bulundurulması gerekliliğini vurgulamakta ve steroidlerin multimodal analjezi stratejileri içerisinde destekleyici bir ajan olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Pain and inflammation are considered major barriers to rapid recovery following joint arthroplasty. Inadequate pain management and pain-related adverse effects may delay postoperative recovery and reduce patient satisfaction. Effective pain control plays a critical role in the recovery process after total hip arthroplasty (THA). Perioperative systemic steroid use has been associated with reduced perioperative pain and postoperative nausea and vomiting, as well as improved functional rehabilitation and favorable changes in postoperative inflammatory markers. In this study, we aimed to investigate the effects of perioperatively administered steroids via intra-articular and intravenous routes on postoperative pain, inflammatory markers, and complete blood count parameters in patients undergoing total hip arthroplasty. Materials and Methods: This prospective observational study included 88 patients with ASA physical status I–IV who underwent total hip arthroplasty under combined spinal–epidural anesthesia. Patients were divided into two groups: an intravenous steroid group and an intra-articular steroid group. The intravenous group received 8 mg dexamethasone intravenously 30 minutes before the end of surgery, while the intra-articular group received 8 mg dexamethasone intra-articularly prior to surgical closure. Visual Analog Scale (VAS) scores, C-reactive protein (CRP) levels, complete blood count parameters, neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), and systemic immune-inflammation index (SII) values were recorded preoperatively and at postoperative 1, 24, and 48 hours. Analgesic consumption at 24 and 48 hours postoperatively was also evaluated. Results: Demographic characteristics, preoperative VAS scores, surgical procedures, and operative times were similar between the two groups. Mean postoperative VAS scores at 1 hour were 4.73 in the intravenous group and 4.00 in the intra-articular group (p = 0.727). At 24 hours, mean VAS scores were 4.18 and 3.70, respectively (p = 0.477), and at 48 hours, 3.34 and 3.00, respectively (p = 0.451). In both groups, VAS scores decreased significantly over time (p < 0.001), with no significant differences between groups at any time point (p > 0.05). Mean analgesic consumption at 24 hours was 109.8 mg in the intravenous group and 114.7 mg in the intra-articular group (bupivacaine recorded from the patient-controlled analgesia device; p = 0.649). At 48 hours, consumption was 135.7 mg and 135.8 mg, respectively (p = 0.861). Analgesic consumption did not differ significantly between groups at any time point (p > 0.05), while both groups demonstrated a significant increase in analgesic consumption over time (p = 0.0001). Mean SII values at postoperative 1 hour were 1847.48 in the intravenous group and 2775.72 in the intra-articular group (p = 0.249). At postoperative 24 hours, values were 2191.56 and 2843.51, respectively (p = 0.047), and at 48 hours, 1550.91 and 1815.76, respectively (p = 0.687). A significant increase in SII was observed in the intra-articular group at postoperative 24 hours (p = 0.047), whereas changes in the intravenous group were not statistically significant (p > 0.05). Preoperative CRP levels were similar between groups. Postoperative CRP values at 1, 24, and 48 hours did not differ significantly between groups (p > 0.05), although CRP levels increased significantly in both groups during the postoperative period. NLR values showed no significant differences between groups at any postoperative time point. In both groups, NLR values increased significantly at postoperative 1 hour compared with preoperative values and decreased at postoperative 48 hours compared with 24-hour values. Hemoglobin levels were consistently higher in the intra-articular group than in the intravenous group at all time points (p < 0.05). In both groups, hemoglobin levels decreased from the preoperative period to postoperative 24 hours and increased at 48 hours; however, the increase at 48 hours was not statistically significant in the intravenous group (p = 0.302). Temporal changes in SII were not statistically significant in the intravenous group (p = 0.065), whereas a significant time-dependent change was observed in the intra-articular group (p = 0.001), with a significant decrease after postoperative 24 hours (p = 0.016). Conclusion: In the early postoperative period following total hip arthroplasty, intravenous and intra-articular dexamethasone administration demonstrated similar efficacy in pain control. The significant reduction in VAS scores without a concomitant decrease in analgesic consumption suggests that steroids may serve as a supportive agent in postoperative pain management. Regarding systemic inflammatory response, intra-articular administration appeared to induce a more pronounced inflammatory response, whereas intravenous steroid administration exhibited a more balanced profile in suppressing systemic inflammation. These findings emphasize the importance of considering the effects of perioperative steroid administration via both routes on inflammatory response and support the use of steroids as an adjunct in multimodal analgesia strategies.