Gallik asidin sıçanlarda HGF sinyal yolu üzerinden karaciğer rejenerasyonuna etkisi
Effect of gallic acid on liver regeneration in rats via HGF signaling pathway
- Tez No: 1007178
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UYANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer rejenerasyonu, Liver regeneration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Karaciğer, yüksek rejenerasyon yeteneğine sahip bir organdır. Hasar görmesi ya da parsiyel hepatektomi (PHx) gibi durumlarda, karaciğerde kalan sağlıklı hepatositler hızla çoğalarak kaybolan dokuyu onarır. Karaciğerin onarım süreci, çeşitli sinyal yolakların aktifleşmesiyle başlar. Bu yolaklar hücrelerin büyümesini, hayatta kalmasını ve farklılaşmasını sağlar. Hepatosit büyüme faktörü (HGF), karaciğer hücrelerinin yeniden oluşmasına ve fonksiyonel kapasitesini geri kazanmasında etkili bir faktördür. Karaciğer hasarı sonrasında, HGF salınımı artarak hücre çoğalmasını teşvik eder. Gallik asit güçlü bir fenolik bileşiktir ve antioksidan, anti-inflamtuar ve hepatoprotektif nitelikleriyle de bilinmektedir. Antioksidan özelliği sayesinde serbest radikalleri nötralize eder ve oksidatif stresi azaltıcı etki gösterir. Gallik asitin bu bilinen özellikleri HGF sinyal yolağının etkisini arttırarak karaciğerin daha hızlı iyileşeceği ve tam kapasiteye ulaşmasının daha kısa süreceğini düşündürmüştür. ESOGÜ-BAP tarafından desteklenen FYL-2025-3329 numaralı projemizde, Gallik asitin sıçanlarda (Erkek Wistar albino) HGF yolağı üzerinden rejeneratif etkisine bakılmıştır. Pozitif kontrol grubunda etkisi kanıtlanmış Silmarin maddesi kullanılmıştır. Deney gruplarımız 4 ana grup ve 13 alt gruptan (n=6) oluşturulmuştur. Grup I (kontrol), Grup II (PHx+SF), Grup III (PHx+silmarin100 mg.kg-1i.p), Grup IV (PHx+gallik asit 200 mg.kg-1i.p). Daha sonra %70 PHx gerçekleştirilmiştir. Deney hayvanları 6, 12, 24, 48 saatlik sürelere kadar yaşatılmıştır. Deney sonunda HGF yolağına ait MEK ve ERK1 gen ekspresyonu RT-PCR ile incelenmiştir. Daha sonra MEK ve ERK1 genlerin protein analizleri western blot ile değerlendirilmiştir. Son olarak karaciğer hasarının en büyük belirteci olan ALT değerlerinin ölçümü yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The liver is an organ with a high capacity for regeneration. When damaged or in cases such as partial hepatectomy (PHx), the remaining healthy hepatocytes in the liver rapidly multiply to repair the lost tissue. The liver's repair process begins with the activation of various signaling pathways. These pathways enable cell growth, survival, and differentiation. Hepatocyte growth factor (HGF) is an effective factor in the regeneration of liver cells and the restoration of their functional capacity. Following liver damage, HGF release increases, promoting cell proliferation. Gallic acid is a potent phenolic compound and is also known for its antioxidant, anti-inflammatory, and hepatoprotective properties. Thanks to its antioxidant properties, it neutralizes free radicals and has an oxidative stress-reducing effect. These known properties of gallic acid suggest that by enhancing the effect of the HGF signaling pathway, the liver will heal faster and reach full capacity in a shorter time. In our project FYL-2025-3329, supported by ESOGÜ-BAP, we examined the regenerative effect of gallic acid in rats (male Wistar albino) via the HGF pathway. The substance Silmarin, whose effect has been proven, was used in the positive control group. Our experimental groups consisted of 4 main groups and 13 subgroups (n=6). Group I (control), Group II (PHx+SF), Group III (PHx+silymarin 100 mg.kg-1i.p), Group IV (PHx+gallic acid 200 mg.kg-1i.p). Subsequently, 70% PHx was performed. The experimental animals were kept alive for 6, 12, 24, and 48 hours. At the end of the experiment, the MEK and ERK1 gene expression of the HGF pathway was examined by RT-PCR. Subsequently, the protein analyses of the MEK and ERK1 genes were evaluated by western blot. Finally, ALT levels, the most significant marker of liver damage, were analyzed.