Kronik otitis medianın cerrahi başarısında MERİ skoru ile inflamatuar ve nütrisyonel indekslerin prognostik rolü
The prognostic role of MERI score and inflammatory and nutritional indices in the surgical success of chronic otitis media
  1. Tez No: 1007191
  2. Yazar: BEKİR KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN YALÇINER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: KOM, Kolesteatom, MERI, PNI, SII, NLR, PLR, CONUT, Beslenme değerlendirmesi, Biyobelirteçler, Kulak-burun-boğaz hastalıkları, Kulak-dış, Kulak-iç, Kulak-orta, Nötrofil/lenfosit oranı, Sistemik inflamatuar yanıt indeksi, Trombosit/lenfosit oranı, Chronic otitis media, Cholesteatoma, MERI, PNI, SII, NLR, PLR, CONUT, Nutrition assessment, Biomarkers, Otorhinolaryngologic diseases, Ear-external, Neutrophil/lymphocyte ratio, Systemic inflammatory response index, Platelet/lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik otitis media (KOM), orta kulak ve mastoid hava hücrelerini döşeyen mukoperiostun kronik inflamasyonu ile seyreden; işitme kaybı, 3 aydan uzun süreli timpanik membran perforasyonu ve otore ile karakterize yaygın bir hastalıktır. Özellikle kolesteatom varlığında kemik destrüksiyonu ve komplikasyon riski artmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmekte olup temel tedavi yöntemi cerrahidir. KOM cerrahisinde başarı; orta kulak mukozasının durumu, ossiküler zincirin bütünlüğü, kolesteatom varlığı ve hastalığın yaygınlığı gibi lokal faktörlerin yanı sıra hastanın sistemik durumu ile de ilişkili olabilir. Bu çalışmanın amacı, KOM cerrahisinde preoperatif dönemde hesaplanan nütrisyonel ve inflamatuar indeksler ile MERI skorunun cerrahi sonuçlar üzerindeki prognostik rolünü değerlendirmektir. Yöntem: Çalışma, Mart 2019 – Ocak 2025 tarihleri arasında kronik otitis media nedeniyle cerrahi uygulanan 427 hastanın retrospektif incelenmesiyle yapıldı. Hastaların demografik özellikleri, uygulanan cerrahi teknikler (timpanoplasti, CWU, CWD), preoperatif hematolojik ve biyokimyasal parametreleri ile postoperatif klinik sonuçları değerlendirildi. Preoperatif dönemde hesaplanan nütrisyonel indekslerden PNI ve CONUT skorları, inflamatuvar indekslerden ise SII, NLR, PLR ile MERI skoru arasındaki ilişkiler analiz edildi. Bu parametrelerin postoperatif erken dönem enfeksiyon ve komplikasyon gelişimi, greft başarısı/kavite epitelizasyonu, hava-kemik aralığı (ABG) kazancı ve hastanede yatış süresi ile ilişkisi araştırıldı. Ayrıca kolesteatom varlığına göre sistemik indeksler karşılaştırıldı. Bulgular: Sistemik inflamatuvar indeksler ile postoperatif erken dönem enfeksiyon gelişimi arasında anlamlı ilişkiler saptandı. Özellikle SII, NLR, PLR ve MERI değerlerinin erken dönem enfeksiyon ile ilişkili olduğu görüldü. İnflamatuvar ve nütrisyonel indeksler ile hastanede kalış süresi arasında pozitif korelasyon bulundu. Kolesteatom varlığı ile hem hastalık şiddetini yansıtan MERI skoru hem de nütrisyonel durumu gösteren parametreler arasında anlamlı ilişkiler saptandı. Bununla birlikte, nütrisyonel indekslerin cerrahi anatomik başarı, işitme kazancı ve genel komplikasyon oranları açısından bağımsız belirleyici olmadığı gözlendi. Sonuç: Sistemik inflamatuvar yük, KOM cerrahisinde özellikle erken dönem postoperatif enfeksiyon gelişimi ve hastanede yatış süresi ile ilişkilidir. Kolesteatomlu olgularda hastalık şiddeti ile birlikte sistemik inflamatuvar ve nütrisyonel parametrelerde değişikliklerin gözlenmesi, lokal destrüktif sürecin sistemik yanıt ile etkileşim içinde olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, bu biyobelirteçler cerrahi anatomik ve fonksiyonel başarıyı tek başına öngörmek için yeterli değildir. Bu nedenle sistemik indekslerin MERI gibi lokal risk skorları ile birlikte değerlendirilmesi, KOM cerrahisinde prognozun daha bütüncül ve çok boyutlu biçimde öngörülmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic otitis media (COM) is a common disease characterized by chronic inflammation of the mucoperiosteum lining the middle ear and mastoid air cells, and it is clinically associated with hearing loss, tympanic membrane perforation lasting longer than three months, and otorrhea. The risk of bone destruction and complications increases particularly in the presence of cholesteatoma. COM remains an important public health problem in developing countries, and surgery is the mainstay of treatment. Surgical success in COM may be influenced not only by local factors such as middle ear mucosal status, ossicular chain integrity, presence of cholesteatoma, and disease extent, but also by the patient's systemic condition. The aim of this study was to evaluate the prognostic role of preoperative nutritional and inflammatory indices together with the Middle Ear Risk Index (MERI) on surgical outcomes in COM. Methods: This retrospective study included 427 patients who underwent surgery for chronic otitis media between March 2019 and January 2025. Demographic characteristics, surgical techniques (tympanoplasty, CWU, CWD), preoperative hematological and biochemical parameters, and postoperative clinical outcomes were evaluated. Preoperative PNI, SII, NLR, PLR, and CONUT scores were calculated and their relationships with the MERI score were analyzed. Associations between these parameters and early postoperative infection, complications, graft success/cavity epithelialization, air-bone gap (ABG) improvement, and length of hospital stay were investigated. Additionally, systemic indices were compared according to the presence of cholesteatoma. Results: Significant associations were observed between systemic inflammatory indices and early postoperative infection. SII, NLR, PLR, and MERI scores were found to be associated with early postoperative infection. Inflammatory and nutritional indices showed positive correlations with length of hospital stay. The presence of cholesteatoma was significantly associated with both higher MERI scores and alterations in nutritional status indicators. However, nutritional indices were not independent predictors of anatomical surgical success, hearing improvement, or overall complication rates. Conclusion: Systemic inflammatory burden is associated with early postoperative infection and length of hospital stay in chronic otitis media surgery. In patients with cholesteatoma, changes in systemic inflammatory and nutritional parameters in parallel with disease severity suggest a possible interaction between local destructive processes and systemic response. However, these biomarkers alone are insufficient to predict anatomical and functional surgical success. Therefore, evaluating systemic indices together with local risk stratification tools such as MERI may contribute to a more comprehensive and multidimensional prediction of prognosis in COM surgery.