Amerikan ve Türk hukukunda karşılaştırmalı olarak esnek çalışmada işçinin kişilik hakkının korunması
Protection of the employee's personality rights in flexible work: A comparative study in American and Turkish law
- Tez No: 1007190
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT BİÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Esnek çalışma, işçinin kişilik hakkı, kişilik hakkı ihlalleri, Flexible work, workers' personality rights, violations of personality rights
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Esnek çalışma modellerinin yaygınlaşmasıyla birlikte işçilerin kişisel değerlerinin korunması sorunu diğer birçok hukuk düzeninde olduğu gibi ABD İstihdam Hukuku ve Türk İş Hukuku için de geçerlidir. Yeni nesil teknolojiler, küreselleşme, işgücü piyasalarının dönüşümü esnek çalışma modellerinin yaygınlaşmasının nedenidir. Bu durum işverenlerin menfaatine uyum sağlasa da esnek çalışma modellerinde çalışmak zorunda olan işçiler açısından başta iş güvencesinin olmamasıyla birlikte birçok kişisel değerin ihlal edilmesi önemli bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Üç bölümden oluşan ilk bölümün konusu esnek çalışmanın hangi saiklerle ortaya çıktığı, esnek çalışmanın türleri, görünümleri, başlıca unsurları, güvenceli esnek örnekleri, esnek çalışmanın tarihi, işçiler ve işverenler açısından esnek çalışmanın olumlu – olumsuz yönleri, ihlal edilebilecek kişisel değerler yer almaktadır. Amerikan Hukuku ve Türk Hukuku her biri farklı hukuk sistemlerinden gelmektedir. Bu iki farklı hukuk sisteminin kendine özgü hukukun kaynakları, yargı sistemi yer almaktadır. ABD İstihdam Hukuku'nda ve Türk İş Hukuku'nda iş ilişkisi kendine özgüdür. Elbette ortaklıklar olduğu kadar önemli farklılıklar da bu bölümün konusudur. Çalışmanın ikinci bölümünün konusu ABD Hukuku'nda esnek çalışan işçilerin kişilik hakkının korunmasıdır. Bu kapsamda ABD Yüksek Mahkemesi tarafından belirtildiği üzere ayrımcılık, misilleme ve taciz, kişisel verilerin korunması, mahremiyet ve gözetleme, işyerinde ifade özgürlüğü ile şeref ve haysiyetin korunması, iş güvencesi yer alır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ABD Hukuku'nda sayılan kişisel değerler bu sefer Türk Hukuku açısından da değerlendirilmiştir. Bu çalışmada yöntem olarak karşılaştırmalı hukuk uygun görülmüştür. ABD Hukuku'nun tercih edilme nedeni esnek çalışma ve esnek çalışmayla bağlantılı olarak yeni nesil teknolojilerin anavatanın ABD olmasıdır. Bununla birlikte Türkiye'nin AB ile bağlantısı gereği çalışmaya uygun düştüğü ölçüde Birlik mevzuatına da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the widespread adoption of flexible work models, the protection of workers' personal interests has become a significant issue in U.S. Employment Law and Turkish Labour Law, as it has in many other legal systems. New-generation technologies, globalization, and the transformation of labour markets constitute the main drivers behind the expansion of flexible work arrangements. While this development largely aligns with employers' interests, for workers who are required to engage in flexible work, the absence of job security—along with the increased risk of violations of various personal interests—has emerged as a major concern. The first chapter of the study, consisting of three sections, examines the motives behind the emergence of flexible work, its types and manifestations, its core characteristics, examples of flexicurity, its historical development, the advantages and disadvantages of flexible work for both workers and employers, and the personal interests that may be adversely affected. U.S. Employment Law and Turkish Labour Law originate from fundamentally different legal systems, each with its own sources of law and judicial structures. Although the employment relationship in both systems has distinctive characteristics, this chapter addresses not only their common features but also their significant differences. The second chapter of the study focuses on the protection of the personal rights of flexible workers under U.S. law. In this context, as reflected in U.S. Supreme Court jurisprudence, issues such as discrimination, retaliation and harassment, data protection, privacy and workplace surveillance, freedom of expression and the protection of honour and dignity, as well as job security, are examined. In the third chapter, the same personal interests analysed under U.S. law are assessed from the perspective of Turkish law. The study adopts a comparative law methodology. U.S. law is selected due to the fact that flexible work models and the new-generation technologies associated with them largely originated in the United States. Additionally, given Türkiye's relationship with the European Union, relevant EU legislation is also considered where appropriate.