Üriner sistem taşlarında potasyum sitratın atomik boyuttaki etkisi
The atomic-scale effect of potassium citrate on urinary system stones
  1. Tez No: 1007296
  2. Yazar: CEVDET ANIL ELDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ATİLLA ARIDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Urology, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek taşı, potasyum sitrat, kemoliz, X-ışını kırınımı, kristalografi, SEM-EDS, SPSS, Kronik böbrek hastalığı - mineral ve kemik bozukluğu, Kidney stone, potassium citrate, chemolysis, X-ray diffraction, crystallography, SEM-EDS, SPSS, Chronic kidney disease-mineral and bone disorder
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Üriner Sistem Taşlarında Potasyum Sitratın Atomik Boyuttaki Etkisi Amaç: Bu çalışmada cerrahi olarak çıkarılan böbrek taşlarının kompozisyonunun potasyum sitratlı alkali ortamda çözünme süreci üzerindeki etkisinin belirlenmesi ve medikal kemoliz tedavisinin bireyselleşmesine katkı sağlayabilecek verilerin ortaya konması hedeflendi.Ayrıca kristalografik özelliklerinin X-ışını kırınımı (XRD) ve taramalı elektron mikroskobu-enerji dağılımlı spektroskopi (SEM-EDS) yöntemleri ile ayrıntılı olarak analiz edilmesi ve potasyum sitrat içeren alkali ortamda taşların çözünme davranışlarının deneysel olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya cerrahi olarak çıkarılan toplam 55 böbrek taşı örneği dahil edildi. Taşların kristal yapıları X-ışını kırınımı (XRD) yöntemi ile analiz edildi ve elde edilen difraksiyon verileri kullanılarak kristal sistemler, örgü parametreleri ve uzay grupları belirlendi. Taş örnekleri potasyum sitrat içeren solüsyon ortamında 28 gün süreyle inkübe edildi. İnkübasyon öncesi ve sonrası kuru ağırlık ölçümleri yapılarak taşların kütle değişimleri hesaplandı. İnkübasyon sonrası seçilen taş örneklerinin mikroyapısal özellikleri SEM-EDS yöntemi ile değerlendirildi. Demografik veriler, yaşam tarzı faktörleri ve taş kompozisyonları ile çözünme davranışları arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmada incelenen 55 taş örneğinde toplam 161 kristal faz saptandı. En sık görülen mineral yapı whewellite olup bunu karbonat apatit, kalsiyum oksalat ve apatit fazları izledi. Taşların büyük çoğunluğunun birden fazla kristal faz içerdiği ve polikristalin yapı sergilediği belirlendi. İn vitro inkübasyon süreci sonunda taşlarda medyan %9,5 oranında kütle kaybı saptandı. Whewellite içeren taşların diğer taş tiplerine göre anlamlı derecede daha fazla kütle kaybettiği görüldü (p<0,05). Whitlockite içeren taşların ise diğer taşlara göre daha az kütle kaybettiği saptandı (p<0,05). Taş kompozisyonunun çözünme davranışı üzerinde belirleyici bir rol oynadığı gözlendi. Sonuç: Deneysel inkübasyon modeli ile taşların çözünme davranışlarının değerlendirilmesi, kemoliz mekanizmasının taş kompozisyonuna bağlı olarak değişebileceğini göstermiştir. Özellikle çoklu kristal yapılar içeren taşlarda çözünme etkinliğinin sınırlı olabileceği görülmüştür. Bu bulgular, taş kompozisyonunun ayrıntılı analizinin medikal tedavi planlamasında önemli bir belirleyici olduğunu ve bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The Atomic-Scale Effect of Potassium Citrate on Urinary System Stones Objective: The aim of this study was to analyze the crystallographic properties of surgically removed kidney stones using X-ray diffraction (XRD) and scanning electron microscopy-energy dispersive spectroscopy (SEM-EDS), and to experimentally evaluate the dissolution behavior of stones in an alkaline environment containing potassium citrate. Additionally, the study aimed to determine the effect of stone composition on the dissolution process and to provide data that may contribute to the individualization of medical chemolysis therapy. Materials and Methods: A total of 55 kidney stone samples obtained surgically were included in the study. The crystallographic structures of the stones were analyzed using X-ray diffraction (XRD), and crystal systems, lattice parameters, and space groups were determined based on diffraction data. Stone samples were incubated in a potassium citrate solution for 28 days. Dry weights of the stones were measured before and after incubation, and weight changes were calculated. Following incubation, the microstructural characteristics of the stones were evaluated using SEM-EDS analysis. Demographic data, lifestyle factors, stone compositions, and dissolution behaviors were statistically analyzed. Results: A total of 161 crystal phases were identified in 55 stone samples. The most frequently observed mineral structure was whewellite, followed by carbonate apatite, calcium oxalate, and apatite phases. Most stones exhibited a polycrystalline structure containing multiple crystal phases. After the in vitro incubation period, a median weight loss of 9.5% was observed in the stones. Stones containing whewellite showed significantly greater weight loss compared to other stone types (p<0.05). In contrast, stones containing whitlockite demonstrated significantly lower weight loss (p<0.05). Stone composition was found to be a major determinant of dissolution behavior. Conclusion: Evaluation of stone dissolution behavior using an experimental incubation model demonstrated that the chemolysis mechanism varies according to stone composition. Dissolution efficiency may be limited in stones with polycrystal structures. These findings suggest that detailed analysis of stone composition plays a critical role in medical treatment planning and may contribute to the development of individualized therapeutic strategies.