Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar kliniğinde takip edilen otoimmün büllöz hastalıklarda komorbiditelerin değerlendirilmesi
Evaluation of comorbidities in autoimmune bullous diseases followed at the Department of Dermatology and Venereology, Çukurova University Faculty of Medicine
- Tez No: 1007297
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞARGÜL DENLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Otoimmün büllöz hastalıklar, komorbidite, pemfigoid, pemfigus, retrospektif çalışma, Autoimmune bullous diseases, comorbidity, pemphigoid, pemphigus, retrospective study
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, otoimmün büllöz hastalıklarda sık görülen komorbiditelerin dağılımını değerlendirmek, pemfigus ve pemfigoid grupları arasında bu dağılımı karşılaştırmak ve en sık görülen alt tipler olan pemfigus vulgaris ile büllöz pemfigoid hastalarında komorbidite profillerini analiz etmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 2014-2024 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı'nda otoimmün büllöz hastalık tanısı alan hastaların verilerinin retrospektif olarak incelenmesiyle gerçekleştirildi. Hastalara hastane bilgi işlem sistemi üzerinden pemfigus, pemfigoid ve dermatitis herpetiformis tanı kodları kullanılarak ulaşıldı. Tanılar klinik, histopatolojik ve direkt immünfloresan bulgularla doğrulandı. Komorbid hastalıklar hasta dosyalarından elde edilerek standart bir veri formuna kaydedildi. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 20.0 programı kullanılarak yapıldı ve kategorik değişkenler Ki-kare testi ile değerlendirildi. Bulgular: Toplam 427 hasta çalışmaya dahil edildi. Pemfigus grubunun yaş ortalaması pemfigoid grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü. En sık alt tipler pemfigus vulgaris ve büllöz pemfigoid idi. Otoimmün-inflamatuvar ve metabolik-endokrin komorbiditeler pemfigus grubunda daha sık saptandı. Diyabetes mellitus, koroner arter hastalığı, hepatit, fungal enfeksiyonlar, benign prostat hiperplazisi ve ürtiker pemfigus hastalarında; demans ise pemfigoid grubunda daha sık görüldü. Sonuç: Otoimmün büllöz hastalıklarda komorbidite profilleri hastalık tipine göre farklılık göstermektedir. Pemfigoid hastalarında ileri yaşla ilişkili nörolojik komorbiditeler ön plandayken, pemfigus grubunda otoimmün, metabolik ve enfeksiyöz hastalıklar daha sıktır. Bu bulgular, hastaların izlenmesinde multidisipliner yaklaşımın önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this thesis was to evaluate the distribution of common comorbidities in autoimmune bullous diseases, to compare these distributions between pemphigus and pemphigoid groups, and to analyze comorbidity profiles in the most frequent subtypes, pemphigus vulgaris and bullous pemphigoid. Materials and Methods: This retrospective study included patients diagnosed with autoimmune bullous diseases who were followed at the Department of Dermatology and Venereology, Çukurova University Faculty of Medicine, between 2014 and 2024. Patients were identified through the hospital information system using diagnostic codes for pemphigus, pemphigoid, and dermatitis herpetiformis. Diagnoses were confirmed based on clinical, histopathological, and direct immunofluorescence findings. Comorbidities were obtained from patient records and recorded using a standardized data form. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics version 20.0, and categorical variables were evaluated with the chi-square test. Results: A total of 427 patients were included in the study. The mean age of the pemphigus group was significantly lower than that of the pemphigoid group. The most common subtypes were pemphigus vulgaris and bullous pemphigoid. Autoimmune-inflammatory and metabolic-endocrine comorbidities were more frequent in the pemphigus group. Diabetes mellitus, coronary artery disease, hepatitis, fungal infections, benign prostatic hyperplasia, and urticaria were more common in pemphigus patients, whereas dementia was more prevalent in the pemphigoid group. Conclusion: Comorbidity profiles in autoimmune bullous diseases vary according to disease type. Neurological comorbidities are more prominent in pemphigoid patients, while autoimmune, metabolic, and infectious comorbidities are more frequent in pemphigus. These findings emphasize the importance of a multidisciplinary approach in patient management.