İnterstisyel akciğer hastalarında sarkopeni sıklığının SARC-F anketi, kas gücü, kas kesitsel alanı ve sarkopeni varlığının uzun dönem hasta takibinde prognozuna etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of sarcopenia prevalence via SARC-F questionnaire, muscle strength, and muscle cross-sectional area, and the impact of sarcopenia presence on prognosis in long-term follow-up of interstitial lung disease patients
  1. Tez No: 1007299
  2. Yazar: FIRAT SAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İPEK ÖZMEN, DR. ELİF YILDIRIM, DR. AHMET KÜRŞAT KARAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer hastalıkları-interstisyel, Lung diseases-interstitial
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İnterstisyel akciğer hastalıkları (İAH), kronik inflamasyon, hipoksemi ve fiziksel aktivite kısıtlılığı nedeniyle sarkopeni riskinin arttığı bir hastalık grubudur. Bu çalışmanın amacı, İAH hastalarında sarkopeni sıklığını EWGSOP2(European Working Group on Sarcopenia in Older People) kriterlerine göre belirlemek, sarkopeninin klinik parametreler, yaşam kalitesi ve hastane yatışları üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve takiplerde çekilen toraks bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülerinden elde edilen pektoralis ve erektör spina kas kesit alanlarının sarkopeni tanısındaki tanısal değerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kohort çalışmasına, göğüs hastalıkları polikliniğine Aralık 2023- Ocak 2025 tarihleri arasında başvuran İAH tanılı hastalar(İdiopatik Pulmoner Fibrozis (İPF) ve İPF dışı İAH hastaları) dahil edildi. Sarkopeni taraması ve tanısı EWGSOP2 kriterlerine göre; SARC-F anketi, el kavrama kuvveti (Hand-Grip), biyoelektrik empedans analizi (BİA) ile vücut kompozisyonu ve“Zamanlı Kalk ve Yürü”(TUG) testi kullanılarak yapıldı. Radyolojik değerlendirmede, toraks BT kesitleri üzerinden arkus aorta üst sınırından pektoral kasların kas kesit alanı ve T12 vertebra seviyesinde erektör spina kaslarının kesit alanları ölçüldü. Yaşam kalitesi değerlendirmesi St. George Solunum Anketi (SGRQ) ile yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 62 İAH tanılı hastalar(40 İPF, 22 İPF dışı İAH) dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 65±9,7 yıl olup, sarkopeni %29 hastada saptandı. Sarkopenik grupta Forced Vital Capasity (FVC) (p=0,001), Forced Expirator Volume (FEV1) (p=0,002), Vücut Kitle İndeksi (VKİ) (p=0,023) ve Fat-Free Mass (p=0,04) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük; hastane yatış sıklığı ise anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p=0,03). ROC analizinde pektoralis kas kesit alanı için belirlenen 32,92 cm² eşik değeri, doğrulanmış sarkopeniyi saptamada anlamlı bulundu (AUC: 0,649). Erektör spina kas kesit alanı için tek başına sarkopeni açısından tanısal saptanmadı, ciddi sarkopeni tanısında pektoral kas ile birlikte değerlendirildiğinde anlamlıydı (p=0,019). Sonuç: İPF ve İPF dışı fibrotik İAH hastalarında sarkopeni, azalmış solunum fonksiyonlarını ve artmış hastane yatışlarıyla ilgili saptandı. Toraks BT kesitlerinden ölçülen pektoralis kas alanı, sarkopeni taramasında kullanılabilecek pratik bir yöntem olarak saptandı. Radyolojik görüntülerin kas kütlesi açısından değerlendirilmesi ve sarkopeninin erken saptanması, riskli hastaların erken tanınmasına ve rehabilitasyon programlarına yönlendirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Interstitial lung diseases (ILD) represent a patient group with increased risk of sarcopenia due to chronic inflammation, hypoxemia, and physical inactivity. The aim of this study was to determine the frequency of sarcopenia in ILD patients according to EWGSOP2 criteria, to evaluate the effects of sarcopenia on clinical parameters, quality of life, and hospitalizations, and to investigate the diagnostic value of pectoralis and erector spinae muscle cross-sectional areas (CSA) obtained from routine thoracic computed tomography (CT) images. Material and Methods: This prospective cohort study included 62 patients with ILD (40 IPF, 22 non-IPF fibrotic ILD) who admitted to the chest diseases outpatient clinic between December 2023 and January 2025. Sarcopenia screening and diagnosis were performed using SARC-F questionnaire, hand-grip strength, body composition analysis via bioelectrical impedance analysis (BIA), and Timed Up and Go (TUG) test according to EWGSOP2 criteria. Radiologically, pectoralis and erector spinae muscle CSAs at the T12 level were measured from routine thoracic CT scans. Quality of life was assessed using the St. George's Respiratory Questionnaire (SGRQ). Results: The mean age of the patients was 65.02±9.7 years, and confirmed sarcopenia was detected in 29% of the patients. FVC (p=0.001), FEV1 (p=0.002), BMI (p=0.023), and Fat-Free Mass (p=0.04) were significantly lower, while the frequency of hospital admissions was significantly higher (p=0.03) in the sarcopenic group. In ROC analysis, a threshold value of 32.92 cm² for pectoralis muscle area was found significant in confirmed sarcopenia (AUC: 0.649). Although the erector spinae muscle area alone did not show diagnostic significance, it was significant when evaluated together with the pectoralis muscle in the diagnosis of severe sarcopenia (p=0.019). Conclusion: Sarcopenia is a common comorbidity in ILD patients that negatively affects respiratory functions and hospitalizations. Routine thoracic CT scans allow for the assessment of pectoralis muscle area, providing a practical approach for sarcopenia screening. Evaluating radiological images for muscle mass may contribute to the early recognition of high-risk patients and their referral to rehabilitation.