Karaciğer tümörlerinde termal ablasyon tedavisinin HCC ve metastazlar üzerindeki etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of thermal ablation therapy on hepatocellular carcinoma and metastases in liver tumors
- Tez No: 1007301
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇİMŞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: HCC, metastaz, nüks, ablasyon, sağkalım, HCC, metastasis, recurrence, ablation, survival
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı karaciğer tümörlerinde aktif olarak kullanılan termal ablasyon yönteminin ana iki grup olan HCC ve metastaz hastaları arasındaki başarı oranının karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmamıza tarafımızca karaciğer kitlelerine kliniğimiz girişimsel radyoloji bölümünde tarafımızca 01/01/2020-31/12/2024 tarihleri arasında termal ablasyon tedavisi uygulanan hastalar dahil edildi. İşleme alınan lezyonlar histopatolojik olarak ya da görüntüleme bulgularına göre HCC ve metastazlar olmak üzere iki ana gruba toplanmıştır. Hastaların kontrol MRG incelemeleri ile lokal tümör nüksü ve sağkalım oranlarına göre değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 89 hastada değerlendirilen toplam 177 lezyonun %38,9'u (n=69) hepatosellüler karsinom (HCC), %61,1'i (n=108) metastatik lezyondu. HCC ve metastaz grupları karşılaştırıldığında lokal tümör nüksü açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı; hasta bazında nüks oranı HCC grubunda %34,2 (n=13/38) ve metastaz grubunda %39,2 (n=20/51) idi (p=0,794). Lezyon bazında değerlendirmede de nüks oranı HCC lezyonlarında %26,1 (n=18/69) ve metastatik lezyonlarda %26,9 (n=29/108) olup gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi (p=1,000). Benzer şekilde mortalite açısından da gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Lezyon sayısı ile nüks gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu; çoklu lezyonu olan hastalarda nüks daha sık izlendi (p<0,05). Lezyon sayısındaki artış mortalite ile de anlamlı ilişkiliydi (p<0,05). Maksimum lezyon boyutu ile nüks gelişimi arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05) ve lezyon boyutu mortalite ile de anlamlı ilişkili bulunmadı (p>0,05). Lezyon çapının nüksü öngörmedeki tanısal performansını değerlendiren ROC analizinde eğri altında kalan alan düşük bulunarak ayırt ediciliğin sınırlı olduğu saptandı (p>0,05). Bilobar yerleşim nüks ve mortalite açısından olumsuz bir eğilim göstermekle birlikte istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı (p>0,05). Neoadjuvan veya adjuvan sistemik tedavi öyküsü nüks (p>0,05) ve mortalite (p>0,05) ile doğrudan ilişkili bulunmadı. Sonuç: Termal ablasyon karaciğer tümörlerinde etkili bir lokal tedavi yöntemidir. Çalışmamızda işlem yaptığımız HCC ve metastaz hastaları karşılaştırıldığında lokal tümör nüksü açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Nüks ve mortalite ile en güçlü ilişkili değişken tümör yükü olduğu dikkat çekicidir. Özellikle birden fazla lezyon varlığı olumsuz klinik sonlanımlarla ilişkili olduğu, tümör tipi ve lezyon boyutu tek başına belirleyici 1 olmadığı görüldü. Çalışmamız, ablasyon öncesi hasta seçimi ve izlem stratejilerinin tümör yükü odaklı planlanması gerektiğinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to compare the success rates of thermal ablation therapy, which is actively used in the treatment of liver tumors, between the two main groups: hepatocellular carcinoma (HCC) and metastases. Methods: Patients who underwent thermal ablation for liver lesions in our Interventional Radiology Department between 01/01/2020 and 31/12/2024 were included in the study. The treated lesions were categorized into two main groups as HCC and metastases based on histopathological findings or imaging features. Patients were evaluated according to local tumor recurrence and survival rates using follow-up MRI examinations. Results: Among the 177 lesions evaluated in 89 patients included in the study, 38.9% (n=69) were hepatocellular carcinoma (HCC) and 61.1% (n=108) were metastatic lesions. When the HCC and metastasis groups were compared, no statistically significant difference was observed in terms of local tumor recurrence; on a patient basis, the recurrence rate was 34.2% (n=13/38) in the HCC group and 39.2% (n=20/51) in the metastasis group (p=0.794). On a lesion basis, the recurrence rate was 26.1% (n=18/69) in HCC lesions and 26.9% (n=29/108) in metastatic lesions, with no significant difference between the groups (p=1.000). Similarly, no significant difference was found between the groups in terms of mortality (p>0.05). A statistically significant association was identified between lesion number and recurrence, with recurrence occurring more frequently in patients with multiple lesions (p<0.05). An increase in lesion number was also significantly associated with mortality (p<0.05). No significant association was found between maximum lesion size and recurrence (p>0.05), and lesion size was not significantly associated with mortality (p>0.05). In the ROC analysis evaluating the diagnostic performance of lesion diameter in predicting recurrence, the area under the curve was low, indicating limited discriminative ability (p>0.05). Although bilobar involvement showed a negative trend with respect to recurrence and mortality, it did not reach statistical significance (p>0.05). A history of neoadjuvant or adjuvant systemic therapy was not directly associated with recurrence (p>0.05) or mortality (p>0.05). Conclusion: Thermal ablation is an effective local treatment method for liver tumors. In our study, when patients with HCC and metastases who underwent the procedure were compared, no significant difference was observed between the groups in terms of local tumor recurrence. Tumor burden emerged as the variable most strongly associated with recurrence and mortality. In particular, the presence of multiple lesions was associated with unfavorable 3 clinical outcomes, whereas tumor type and lesion size were not independently predictive. Our findings emphasize the importance of planning patient selection before ablation and follow-up strategies with a primary focus on tumor burden.