Tip 2 diyabetli bireylerde fiziksel aktivite düzeyi ve beslenme tutumunun glisemik kontrol ve lipid profili ile ilişkisi
The relationship between physical activity level and nutritional attitude with glycemic control and lipid profile in individuals with Type 2 diabetes
  1. Tez No: 1007309
  2. Yazar: AYŞE ŞEYHOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus-tip 2, Fiziksel aktivite, Diabetes mellitus-type 2, Physical activity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Tip 2 diyabetin uzun dönem komplikasyonlarının önlenmesinde ve glisemik kontrolün sağlanmasında fiziksel aktivite (FA) ve sağlıklı beslenme temel yaşam tarzı bileşenleri olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma tip 2 diyabetli bireylerin farklı yöntemler ile fiziksel aktivite ve beslenme tutum düzeylerinin glisemik kontrol ve lipid profillerine etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya bir Aile Sağlığı Merkezine başvuran ve tip 2 diyabet tanısı konmuş olan 44 erkek (yaş=55,11 ± 8,51 yıl) ve 47 kadın (yaş=55,09 ± 7,58 yıl) olmak üzere toplam 91 tip 2 diyabetli birey katılmıştır. Katılımcıların demografik bilgileri katılımcı bilgi formu ile, beslenme tutumları Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ) ile elde edilmiştir. Sübjektif olarak Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi- Kısa Formu (IPAQ) ile sübjektif olarak FA düzeyi belirlenmiş, giyilebilir akıllı bileklik kullanılarak (Xiaomi Mi Band 5) günlük adım sayısı objektif olarak değerlendirilmiştir. Antropometrik ölçümler (boy uzunluğu, bel çevresi, kalça çevresi) yapılmış, vücut kompozisyonu analizi (Tanita BC- 401) ile beden kütlesi, Beden Kütle indeksi (BKİ), yağ kütlesi ve yağsız vücut kütlesi değerleri belirlenmiştir. Katılımcıların sosyo-demografik, antropometrik, biyokimyasal, FA ve beslenme verileri tanımlayıcı istatistiklerle sunulmuş; gruplar arası karşılaştırmalarda kategorik değişkenler için Ki-kare testi, sürekli değişkenler için bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü ANOVA (Tukey post-hoc), değişkenler arası ilişkiler için ise Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi tüm analizlerde p<0,05 olarak belirlenmiştir. FA katılım düzeyinin sübjektif değerlendirmesinde her iki cinsiyetin de (kadın: %68,09; erkek:59,09) minimal düzeyde aktif olduğu (p<0,019), orta şiddetli ve şiddetli FA'ya katılım oranlarının erkeklerde daha yüksek olduğu (p=0,025), objektif değerlendirmede ise, erkeklerin kadınlara göre daha aktif olduğu belirlenmiştir. Erkeklerin %56,82'si günde ≥7500 adım seviyesine ulaşırken, kadınların %72,34'ünün günde 7500 adımın altında olduğu görülmektedir. Günlük adım sayısı arttıkça total kolesterol (TK) ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) seviyelerinin azaldığı (r= –0,248; 0,212; p<0,05), günlük adım sayısı ≥7500 ve üzeri olanların trigliserit seviyesinin daha düşük olduğu görülmüştür (p<0,026). Beslenme tutumu puanları arttıkça AKŞ ve HbA1c düzeyinde azalma olduğu (r=–0,225; p<0,05), (r=–0,326; p<0,01), fakat trigliserit seviyesinde artış olduğu görülmektedir (r =–0,223; p<0,05). Sonuç olarak, tip 2 diyabetli bireylerde FA düzeyi ve beslenme tutumlarının glisemik kontrol ve lipid profili ile ilişkili olduğu; özellikle orta ve yüksek şiddette FA'ya katılımın diyabetin metabolik yönetimini desteklediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Physical activity and healthy nutrition stand out as fundamental lifestyle components in the prevention of long-term complications of type 2 diabetes and in the maintenance of glycemic control. This study aimed to evaluate the effects of physical activity and dietary attitude levels, assessed using different methods, on biochemical parameters in individuals with type 2 diabetes. A total of 91 individuals diagnosed with type 2 diabetes, including 44 men (age = 55,11 ± 8,51 years) and 47 women (age = 55,09 ± 7,58 years), who applied to a Family Health Center, participated in the study. Demographic information was obtained using a participant information form, and dietary attitudes were assessed using the Healthy Eating Attitude Scale (HEAS). Physical activity level was subjectively determined using the International Physical Activity Questionnaire–Short Form (IPAQ), while daily step count was objectively evaluated using a wearable smart bracelet (Xiaomi Mi Band 5). Anthropometric measurements (height, waist circumference, and hip circumference) were performed, and body composition analysis (Tanita BC-401) was used to determine body weight, body mass index (BMI), fat mass, and fat-free mass. Socio-demographic, anthropometric, biochemical, physical activity, and nutritional data were presented using descriptive statistics. Group comparisons were conducted using the chi-square test for categorical variables, independent samples t-test and one-way ANOVA (Tukey post hoc) for continuous variables, and Pearson correlation analysis was used to examine relationships between variables. Statistical significance was set at p <0,05 for all analyses. Subjective assessment of physical activity participation revealed that both women (68,09%) and men (59,09%) were minimally active (p <0,019), while participation in moderate and vigorous physical activity was higher in men (p = 0.025). Objective assessment showed that men were more physically active than women. While 56,82% of men reached ≥7500 steps per day, 72,34% of women recorded fewer than 7500 steps per day. As daily step count increased, total cholesterol (TC) and low-density lipoprotein (LDL) levels decreased (r = –0,248; r = –0,212; p <0,05), and individuals achieving ≥7500 steps per day had significantly lower triglyceride levels (p <0,026). Higher dietary attitude scores were associated with decreases in FBG and HbA1c levels (r = –0.225; p <0,05; r = –0.326; p <0,01), but an increase in triglyceride levels (r = –0,223; p <0,05). In conclusion, physical activity level and dietary attitudes in individuals with type 2 diabetes are associated with glycemic control and lipid profile, and participation in moderate- and high-intensity physical activity particularly supports the metabolic management of diabetes.