Tip 2 dıabetes mellıtus hastalığı olan ve olmayan yaşlılarda diyet kalitesi ve fiziksel performans arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationshi̇p between diet quality and physical performance in older adults with and without TYPE 2 diabates mellitus
- Tez No: 790843
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ONGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Geriatri, Nutrition and Dietetics, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, tip 2 diabetes mellitus, diyet kalitesi, fiziksel performans, sarkopeni, fiziksel aktivite, Elderly, type 2 diabetes mellitus, diet quality, physical performance, sarcopenia, physical activity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Giriş-Amaç: Bu çalışma ile yaşlılarda diyet kalitesi ve fiziksel performans arasındaki ilişkiyi incelemek, Tip 2 Diabetes Mellitus (DM) hastalığı olan ve olmayan yaşlılar arasında diyet kalitesi ve fiziksel performans ilişkisinin farklılık gösterip göstermediğini araştırmak amaçlanmıştır.Materyal-Metod: Araştırma, İzmir'de Çiğli Bölge EAH Dahiliye Polikliniği'nde takip edilen 65 yaş ve üstü DM hastalığı olan ve olmayan 156 birey ile yürütülmüştür. Veri toplama aşamasında;“Yaşlı Tanıma Formu”,“Sağlık-Hastalık Bilgisi Formu”,“beslenme durumu için Mini Nütrisyonel Değerlendirme Testi-Kısa Form”,“diyet kalitesi için Sağlıklı Yeme İndeksi 2005”, fiziksel performans için Kısa Fiziksel Performans Bataryası, fiziksel aktivite durumu için Yaşlılar için Fiziksel Aktivite Ölçeği ve sarkopeni taraması için SARC-F ölçeği uygulanmış, 24 saatlik geriye dönük bireysel besin tüketimi kaydı alınmıştır.Bulgular: Yaşlıların yaş ortalaması 70,79±4,54 yıl olup, %54,5'i kadındır. Yaşlıların SYİ-2205 puanına göre; tümünün diyet kalitesi“kötü”bulunmuştur. Diyabetli olan ve olmayan gruplarda diyet kalitesi; fiziksel performans (sırasıyla; p=0,611 ve p=0,342), sarkopeni varlığı (sırasıyla; p=0,533 ve p=0,469) ve fiziksel aktivite düzeyi (sırasıyla; p=0,129 ve p=0,725) ile ilişkili bulunmamıştır. Sonuç: Diyabetli olan ve olmayan yaşlı bireylerde diyet kalitesinin kötü olduğu ve diyet kalitesi ile fiziksel performansın ilişkili olmadığı bulunmuştur. Yaşlıların diyet kalitesinin iyileştirilmesi için kapsamlı müdahalelere ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: This study aimed to examine the relationship between diet quality and physical performance in the elderly, and to investigate whether the relationship between diet quality and physical performance differs between the elderly with and without Type 2 Diabetes Mellitus (DM). Material-Method: The study was carried out with 156 individuals aged 65 and over, with and without DM, followed in Çiğli District CAH Internal Medicine Polyclinic. During the data collection phase;“Elderly Identification Form”,“Health-Disease Information Form”,“Mini Nutritional Assessment Test-Short Form for nutritional status”,“Healthy Eating Index 2005 for diet quality”, Short Physical Performance Battery for physical performance, for physical activity status“Physical Activity Scale for the Elderly”and SARC-F scale for sarcopenia screening, and 24-hour retrospective individual food consumption record was taken. Results: The mean age of the elderly was 70.79±4.54 years, 54.5% of whom were women. According to the SYİ-2205 score of the elderly; The diet quality of all of them was found to be“poor”. Diet quality in diabetic and non-diabetic groups; was not found to be associated with physical performance (p=0.611 and p=0.342, respectively), presence of sarcopenia (p=0.533 and p=0.469, respectively) and physical activity level (p=0.129 and p=0.725, respectively). Conclusion: It was found that diet quality was poor in elderly individuals with and without diabetes, and that diet quality was not associated with physical performance. Comprehensive interventions are needed to improve the diet quality of the elderly.