Akut uyku yoksunluğunun kalp ve dolaşım sistemi otonom kontrolü ve stres belirteçlerine etkileri
The effects of acut sleep deprivation on cardiovascular autonomic control and stress markers
- Tez No: 1007308
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Galektin-3, kalp hızı toparlanması, kalp hızı değişkenliği, N-terminal-pro-B-tipi natriüretik peptid, submaksimal egzersiz, Galectin-3, heart rate recovery, heart rate variability, N-terminal-pro-B-type natriuretic peptide
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı sağlıklı genç erişkin kadınlarda 24 saat uyku yoksunluğunun kardiyak otonom kontrol ve kardiyak stres belirteçlerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışma öncesinde uyku sağlığı Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi; kalp sağlığı kardiyak muayene, elektrokardiyografi, ekokardiyografi ile değerlendirildi. Kalp ve uyku sağlığı açısından uygun olan ilk 15 gönüllüye normal uykularını aldıkları bir gece ve uykusuz geçirilen bir gece sabahı sabit bisiklet ergometresinde 14 dakika submaksimal aerobik egzersiz yaptırıldı. Egzersiz, ilk 11 dakika 15 Watt/dakika artan iş yüküne karşı, son 3 dakika dirençsiz pedal çevirme şeklinde uygulandı. Otonom sinir sistemi değerlendirmesi, kalp hızı toparlanma indeksi ve kalp hızı değişkenliği ile yapıldı. Egzersiz sırasında en yüksek kalp hızı ve bitişinin 30. saniyesi ile 1, 2, 3, 4, 5. dakikalarındaki kalp hızı farkı kalp hızı toparlanma indeksi olarak alındı. Egzersiz öncesi ve sonrasında alınan venöz kan örneklerinden elde edilen serumlarda ELISA yöntemiyle N-terminal-pro-B-tipi natriüretik peptid ve galektin-3, immünoassay yöntemiyle yüksek duyarlıklı kardiyak troponin I düzeyleri belirlendi. Normal uyku ve uykusuzlukta egzersiz sonrası, öncesine göre kalp hızı değişkenliği ve kan belirteçlerinin yüzde değişiminin ve kalp hızı toparlanması değişiminin istatistiksel analizi normal dağılan verilerde bağımlı örneklem t testi, normal dağılmayan verilerde Wilcoxon işaretli sıralar testi ile yapıldı. İstatistiksel anlamlılık sınırı p<0,05 olarak alındı. Bulgular: Bir gece uykusuzluk sonrası yaptırılan egzersiz sonrası, öncesine göre normal sinüs atımlarının standart sapmasının milisaniye cinsinden değeri (sempatik ve parasempatik gösterge) ve ardışık kalp atışı intervallerinin 50 ms'yi aştığı olayların sayısı (parasempatik gösterge) azalması normal uyunan güne göre daha az bulundu (sırasıyla p=0,04, p=0,02). Galektin-3 artış yanıtı daha yüksek bulundu (p=0,003). Kalp hızı toparlanması, yüksek duyarlıklı kardiyak troponin I ve N-terminal-pro-B-tipi natriüretik peptid düzeyleri uykusuzluktan etkilenmedi. Sonuç: Bu çalışma, yirmi dört saat uyku yoksunluğunun sağlıklı genç kadınlarda egzersiz sonrası dönemde kardiyak parasempatik aktivitede baskılanma yaratabileceğini ve galektin-3 düzeylerinde artışa yol açarak inflamatuar yanıtlara neden olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The aim of this study was to investigate the effects of 24 hours of sleep deprivation on cardiac autonomic control and cardiac stress markers in healthy young adult women. Methods: Before the study, sleep was assessed with the Pittsburgh Sleep Quality Index, and cardiac health by examination, electrocardiography, and echocardiography. The first 15 volunteers considered suitable in terms of sleep and cardiac health performed a 14-minute submaximal aerobic exercise on a cycle ergometer in the morning following a normal night's sleep and again after a night of total sleep deprivation. The exercise protocol consisted of an incremental workload of 15 Watts per minute for the first 11 minutes, followed by 3 minutes of unloaded pedaling. Autonomic nervous system function was assessed using the heart rate recovery index and heart rate variability. The heart rate recovery index was calculated as the difference between peak heart rate during exercise and heart rate at 30 seconds and 1, 2, 3, 4, 5 minutes of recovery. Serum samples obtained from venous blood before and after exercise were analyzed for N-terminal pro–B-type natriuretic peptide and galectin-3 levels using the ELISA method, and high sensitivity cardiac troponin I levels using the immunoassay method. Statistical analyses of percentage changes in heart rate variability, blood biomarkers, and heart rate recovery between pre- and post-exercise measurements under normal sleep and sleep-deprived conditions were performed using paired-sample t-tests for normally distributed data and Wilcoxon signed-rank tests for non-normally distributed data. A p-value <0,05 was considered statistically significant. Results: After one night of sleep deprivation, the post-exercise reduction in standart deviation of normal RR intervals and the number of successive RR intervals that differ by more than 50 ms was smaller than after normal sleep (p=0.04, p=0.02), while galectin-3 levels increased more (p=0.003). Heart rate recovery, high sensitivity cardiac troponin I, and N-terminal pro-B-type natriuretic peptide were unaffected. Conclusion: Twenty-four hours of sleep deprivation may reduce post-exercise cardiac parasympathetic activity and elevate galectin-3 levels, indicating a heightened inflammatory response in healthy young women.