Deneysel spinal kord hasarında oridonin tedavisinin NLRP3 inflamazom kompleksi ve miR-125a-5p ekspresyonu üzerine etkileri
Effects of oridonin treatment on the NLRP3 inflammasome complex and miR-125a-5p expression in experimental spinal cord injury
- Tez No: 1007325
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK İLDAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Oridonin, Deneysel spinal kord hasarı, NLRP3 inflammasom, kanspinal kord bariyeri, İL-1 β, İL-18, NF-Κb, Oridonin, Experimental spinal cord injury, NLRP3 inflammasome, blood–spinal cord barrier, IL-1β, IL-18, NF-Κb
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Oridonin tedavisinin deneysel spinal kord hasarında NLRP3 inflamatuar kompleksi ve kan-spinal kord bariyeri (KSKB) geçirgenliği üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Çalışma, Oridonin'nin inflamasyon yanıtı ve KSKB bütünlüğü üzerindeki düzenleyici potansiyelini değerlendirmeyi hedeflemiştir. Giriş: Omurilik yaralanmaları, merkezi sinir sisteminde koruyucu bariyerlerin zayıflamasına yol açarak inflamatuar süreçleri tetikler ve kan-omurilik bariyerinde (KSKB) geçirgenliği artırır. Bu geçirgenlik artışı, hasarlı dokuya inflamatuar hücrelerin geçişini kolaylaştırmakla birlikte, bariyerin bozulmasına ve nöroprotektif etkinin azalmasına neden olabilir. NLRP3 inflammasomu, omurilik yaralanması sırasında aktive olan inflamatuar bir kompleks olarak dikkat çeker. NLRP3 inflammasomunun aktivasyonu, inflamasyon sürecinin artmasına yol açarak hasarın şiddetlenmesine katkıda bulunur. Oridonin , inflamasyonu düzenleyici etkileri ile KSKB'nin bütünlüğünü koruma potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir. Oridonin'in NLRP3 inflammasomunun aktivitesini baskılayarak, inflamatuar yanıtı kontrol altına alabileceği ve böylece omurilik yaralanmalarında KSKB'nin korunmasına katkıda bulunabileceği hipotezi bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Bu araştırma, Oridonin'nin omurilik yaralanma modelinde NLRP3 inflammasomu ve KSKB üzerindeki etkilerini detaylı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu'nun onayı ile gerçekleştirilmiştir. Deneylerde 300-350 gram ağırlığında, 3-6 aylık 78 erkek Wistar sıçan kullanılmıştır. Sıçanlar üç ana gruba ayrılmıştır: herhangi bir işlem yapılmayan ve yalnızca örnek alınan kontrol grubu (n=10), yalnızca laminektomi işlemi uygulanan sham grubu (n=20) ve spinal kord hasarı (SKH) oluşturulan deney grubu (n=48). Deney grubu, SKH sonrasında kendi içinde iki alt gruba ayrılmıştır: yalnızca serum fizyolojik verilen deney kontrol grubu (n=24) ve Oridonin tedavisi uygulanan tedavi grubu (n=24) Elde edilen doku örnekleri ışık ve elektron mikroskobik yöntemler ile biyokimyasal ve moleküler biyolojik metotlar kullanılarak analizler yapıldı. Tüm gruplarda IL-1β, NLRP3, kaspaz-1, NF-κB, Okludin, klaudin-5 ve VE-cadherin düzeyleri araştırıldı. Okludin, klaudin-5 ve VEcadherin seviyeleri immünohistokimyasal yöntemlerle belirlendi. NF-κB, NLRP3, kaspaz-1, IL-1β, IL-18 ekspresyon seviyeleri ise qRT-PCR yöntemi ile gösterildi. Bulgular: Tedavi grubunda, NF-ΚB ve NLRP3 inflammasom aktivitesi baskılanmıştır. İnflamatuar sitokinlerden IL-1β ve IL-18'in düzeylerinde azalma gözlenmiş, Bu bulgular, Oridonin'in inflamasyonu kontrol altına alma etkisini göstermektedir. Ayrıca, tedavi sonrası okludin, klaudin ve VE-kaderin gibi bariyer bütünlüğünü sağlayan proteinlerin ekspresyon seviyelerinin arttığı kaydedilmiştir. Bununla birlikte, KSKB geçirgenliğinde beklenenin aksine bir artış gözlenmiş ve bu durum, tedavi süresince mikroglia ve makrofaj gibi inflamatuar hücrelerin aktivasyonuna bağlı olarak gelişmiş olabileceği şeklinde yorumlanmıştır. Mikroskopik incelemelerde, Oridonin'in inflamatuar hücre sayısını azaltıcı ve ödemi hafifletici etkileri gözlemlenmiştir. X Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, Oridonin'in omurilik yaralanması durumunda inflamasyonu düzenleyici ve doku iyileşmesini destekleyici özellikler sergilediğini göstermektedir. Oridonin tedavisi, NF-Κb ve NLRP3 inflammasom aktivitesini baskılamıştır. İnflamatuar yanıtı azaltarak IL-1β ve IL-18 gibi sitokin seviyelerini düşürmüştür. NLRP3 inflammasomunun aktivitesindeki bu baskılama, inflamasyon sürecinin kontrol altına alınmasına ve hasarlı dokuda daha az inflamatuar hücre birikimine katkı sağlamıştır. Aynı zamanda, Oridonin tedavisinin KSKB bütünlüğünü destekleyen okludin, klaudin ve VE-kaderin gibi proteinlerin ekspresyonunu artırdığı gözlenmiştir. Ancak, KSKB geçirgenliğinde gözlenen artış, Oridonin 'in nöroprotektif etkinliğini sınırlandırabilecek bir faktör olarak değerlendirilmektedir ve bu artışın inflamatuar hücrelerin aktivasyonuna bağlı olabileceği düşünülmektedir. Oridonin'in omurilik yaralanmasında inflamasyon kontrolünde ve iyileşme sürecinde umut vadeden bir ajan olabileceği anlaşılmaktadır. Ancak, NLRP3 inflammasomu ve KSKB geçirgenliği üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılması için uygun doz, tedavi süresi ve inflamatuar yanıt üzerindeki uzun vadeli etkilerinin ileri çalışmalarda detaylandırılması gerekmektedir. Oridonin, inflamasyon kontrolü ve doku iyileşmesi açısından potansiyel sunmakla birlikte, KSKB geçirgenliği ve güvenlik profili açısından daha fazla araştırmaya ihtiyaç duymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the effects of Oridonin treatment on the NLRP3 inflammatory complex and blood–spinal cord barrier (BSCB) permeability in experimental spinal cord injury. The study seeks to evaluate the regulatory potential of Oridonin on inflammatory responses and BSCB integrity. Introduction: Spinal cord injuries lead to the weakening of protective barriers in the central nervous system, triggering inflammatory processes and increasing the permeability of the blood–spinal cord barrier (BSCB). This increased permeability facilitates the infiltration of inflammatory cells into damaged tissue and may result in barrier disruption and a reduction in neuroprotective capacity. The NLRP3 inflammasome is a key inflammatory complex activated during spinal cord injury. Activation of the NLRP3 inflammasome amplifies the inflammatory cascade, contributing to exacerbation of tissue damage. Oridonin is thought to have the potential to preserve BSCB integrity through its anti-inflammatory regulatory effects. The underlying hypothesis of this study is that Oridonin may suppress the activation of the NLRP3 inflammasome, thereby modulating the inflammatory response and contributing to the preservation of the BSCB in spinal cord injuries. This research aims to thoroughly examine the effects of Oridonin on the NLRP3 inflammasome and BSCB in a spinal cord injury model. Materials and Methods: This study was conducted with the approval of the Çukurova University Local Ethics Committee for Animal Experiments. A total of 78 male Wistar rats (300–350 g, 3–6 months old) were used. The rats were divided into three main groups: a control group with no intervention and only tissue sampling (n=10); a sham group that underwent laminectomy only (n=20); and an experimental group in which spinal cord injury (SCI) was induced (n=48). The experimental group was further divided into two subgroups after SCI: an experimental control group receiving only physiological saline (n=24) and a treatment group receiving Oridonin (n=24). Collected tissue samples were analyzed using light and electron microscopy, as well as biochemical and molecular biological methods. Levels of IL-1β, NLRP3, caspase-1, NF-κB, occludin, claudin-5, and VEcadherin were examined. Occludin, claudin-5, and VE-cadherin levels were assessed immunohistochemically, while NF-κB, NLRP3, caspase-1, IL-1β, and IL-18 expression levels were evaluated using qRT-PCR. Results: In the treatment group, NF-κB and NLRP3 inflammasome activity were suppressed. A decrease was observed in the levels of the inflammatory cytokines IL-1β and IL-18, demonstrating the anti-inflammatory effects of Oridonin. Additionally, expression levels of occludin, claudin-5, and VE-cadherin—proteins essential for barrier integrity—were found to be increased following treatment. However, contrary to expectations, an increase in BSCB permeability was detected. XII This finding was interpreted as potentially related to the activation of inflammatory cells, such as microglia and macrophages, during the treatment process. Microscopic evaluations revealed that Oridonin reduced the number of inflammatory cells and alleviated edema. Conclusion: The findings of this study indicate that Oridonin exhibits inflammation-modulating and tissue-healing properties in spinal cord injury. Oridonin treatment suppressed NF-κB and NLRP3 inflammasome activation, reduced inflammatory responses, and lowered cytokine levels such as IL-1β and IL-18. The suppression of NLRP3 inflammasome activity contributed to reduced inflammatory cell accumulation in damaged tissue. Furthermore, Oridonin increased the expression of occludin, claudin, and VE-cadherin, which support BSCB integrity. However, the observed increase in BSCB permeability may limit its neuroprotective efficacy and is thought to be related to inflammatory cell activation. Overall, Oridonin appears to be a promising agent for controlling inflammation and supporting recovery in spinal cord injury. Nevertheless, further studies are required to better clarify its effects on the NLRP3 inflammasome, BSCB permeability, optimal dosage, treatment duration, and long-term impact on inflammatory responses. While Oridonin offers potential benefits for inflammation regulation and tissue repair, additional research is needed regarding BSCB permeability and its safety profile.