Bağ doku hastalıklarının tedavisinde klorokinin kullanımının orta ve uzun takip döneminde retina yapıları ve retinal mikrovaskülarite üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of the use of chloroquin in the treatment of connective tissue diseases on retinal structures and retinal microvascularity in the medium and long follow-up period
  1. Tez No: 1007324
  2. Yazar: BEGÜM KIRILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ZİYA GÜVEN, PROF. DR. FAHRETTİN AKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: hidroksiklorokin, retinal toksisite, optik koherens tomografi, optik koherens tomografi anjiyografi, makula, ganglion hücre kompleksi, retinal sinir lifi tabakası, damar yoğunluğu, foveal avasküler zon, kümülatif doz, hydroxychloroquine, retinal toxicity, OCT, OCTA, macula, RNFL, GCC, vessel density, FAZ, cumulative dose
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızdaki amaç bağ dokusu hastalıkları nedeniyle hidroksiklorokin (HCQ) kullanan hastalarda retinal yapı, koroidal parametreler ve retinal mikrovasküler dolaşımın optik koherens tomografi (OKT), optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) ve görme alanı testleri ile ayrıntılı olarak değerlendirilmesi; elde edilen bulguların sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması ve hasta grubunda ilaç kullanım süresi ile kümülatif dozun retinal parametreler üzerindeki etkisinin analiz edilmesidir. Yöntem: Bu prospektif vaka-kontrol çalışmasına, bağ dokusu hastalığı tanısı ile HCQ tedavisi alan 100 hasta ve yaş ile cinsiyet açısından eşleştirilmiş 61 sağlıklı kontrol birey dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara ayrıntılı oftalmolojik muayene, otomatik görme alanı testi, spektral domain OKT ve OKTA incelemeleri uygulanmıştır. OKT ile maküler kalınlık parametreleri (ETDRS alt alanları), subfoveal koroid kalınlığı, retina sinir lifi tabakası (RNFL), ganglion hücre kompleksi (GCC) ve optik disk parametreleri değerlendirilmiştir. OKTA ile yüzeyel kapiller pleksus, derin kapiller pleksus ve koryokapillaris damar yoğunlukları ile foveal avasküler zon (FAZ) alanı analiz edilmiştir. Ayrıca koroidal vaskülarite indeksi (CVI) hesaplanmıştır. Hasta grubunda HCQ kullanım süresi (yıl) ve kümülatif doz ile retinal ve mikrovasküler parametreler arasındaki ilişkiler korelasyon analizleri ile incelenmiştir. İstatistiksel analizlerde grup karşılaştırmaları için uygun parametrik veya non-parametrik testler kullanılmıştır ve p<0.05 anlamlı olarak kabul edilmiştir. x Bulgular: Hasta grubu ile kontrol grubu yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, aksiyel uzunluk ve göz içi basıncı açısından kıyaslandığında anlamlı fark saptanmamıştır (tüm p>0. 05). Görme alanı analizinde hasta grubunda Visual Field Index (VFI) ve Mean Deviation (MD) değerleri anlamlı olarak daha düşük, Pattern Standard Deviation (PSD) değerleri ise anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (tüm p<0.001). Maküler kalınlık analizinde dış süperior, dış temporal ve dış inferior bölgelerde anlamlı incelme saptanırken (p<0.05), iç nazal makula kalınlığının hasta grubunda anlamlı oranda yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Subfoveal koroid kalınlığı hasta grubunda anlamlı derecede düşük bulunurken (p<0.05), koroidal vaskülarite indeksi (CVI) anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p<0. 05). OKTA analizinde hasta grubunun FAZ alanının kontrol grubuna göre anlamlı derecede geniş olduğu (p<0.001) ve yüzeyel kapiller pleksus, derin kapiller pleksus ve koryokapillaris damar yoğunluklarının bazı kadranlarda anlamlı oranda azaldığı saptanmıştır (p<0.05). Korelasyon analizinde hidroksiklorokin kümülatif dozu ile FAZ alanı arasında pozitif korelasyon saptanmıştır (r>0, p<0.05). Ayrıca bazı mikrovasküler parametreler ile ilaç kullanım süresi arasında da anlamlı ilişkiler gözlenmiştir. Sonuçlar: Hidroksiklorokin kullanan hastalarda yalnızca retinal yapı ve koroidal parametrelerde değil, aynı zamanda retinal mikrovasküler dolaşımda da anlamlı değişiklikler meydana geldiği gösterilmiştir. Bu bulgular, OKT ve OKTA ile elde edilen yapısal ve mikrovasküler parametrelerin, klinik olarak belirgin retinotoksisite gelişmeden önce erken dönemde subklinik değişikliklerin saptanmasında önemli ve duyarlı yöntemler olabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle HCQ kullanan hastalarda düzenli ve çok yönlü oftalmolojik takip önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study was to comprehensively evaluate retinal structure, choroidal parameters, and retinal microvascular circulation in patients using hydroxychloroquine (HCQ) for connective tissue diseases using optical coherence tomography (OCT), optical coherence tomography angiography (OCTA), and visual field tests; to compare the findings with a healthy control group; and to analyze the effects of drug duration and cumulative dose on retinal parameters in the patient group. Methods: This prospective case-control study included 100 patients with connective tissue disease who received HCQ treatment and 61 age- and gender-matched healthy control individuals. All participants underwent detailed ophthalmological examination, automated visual field testing, spectral domain OCT, and OCTA examinations. OCT assessed macular thickness parameters (ETDRS subfields), subfoveal choroid thickness, retinal nerve fiber layer (RNFL), ganglion cell complex (GCC), and optic disc parameters. OCTA analyzed superficial capillary plexus, deep capillary plexus, and choriocapillary vessel densities, as well as the foveal avascular zone (FAZ) area. The choroidal vascularity index (CVI) was also calculated. Correlation analyses were used to examine the relationships between HCQ duration (years) and cumulative dose and retinal and microvascular parameters in the patient group. Appropriate parametric or non-parametric tests were used for group comparisons in statistical analyses, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: No significant differences were found between the patient and control groups in terms of age, gender, body mass index, axial length, and intraocular pressure (all p>0.05). In visual field analysis, the patient group showed significantly lower Visual Field Index (VFI) and Mean Deviation (MD) values, while Pattern Standard Deviation (PSD) xii values were significantly higher (all p<0.001). In macular thickness analysis, significant thinning was detected in the outer superior, outer temporal, and outer inferior regions (p<0.05), while the inner nasal macular thickness was significantly higher in the patient group (p<0.05). Subfoveal choroid thickness was significantly lower in the patient group (p<0.05), while the choroidal vascularity index (CVI) was significantly higher (p<0.05). In OKTA analysis, the PAZ area was found to be significantly larger in the patient group compared to the control group (p<0.001), and the densities of superficial capillary plexus, deep capillary plexus, and choriocapillaris vessels were significantly decreased in some quadrants (p<0.05). Correlation analysis revealed a positive correlation between the cumulative dose of hydroxychloroquine and the PAZ area (r>0, p<0.05). Significant relationships were also observed between some microvascular parameters and the duration of drug use. Conclusion: Studies have shown that patients using hydroxychloroquine experience significant changes not only in retinal structure and choroidal parameters, but also in retinal microvascular circulation. These findings suggest that structural and microvascular parameters obtained by OCT and OCTA may be important and sensitive methods for detecting subclinical changes early, before clinically significant retinotoxicity develops. Therefore, regular and comprehensive ophthalmological follow-up is recommended for patients using HCQ.