Deneysel spinal kord hasarında hesperidin'in nöroprotektif ve terapötik etkisinin araştırılması
Investigation of neuroprotective and therapeutic effect of hesperidin in experimental spinal cord injury
- Tez No: 518738
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED ENES ALTUĞ, PROF. DR. EMİNE ÜNSALDİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hesperidin, Spinal kord hasarı, Rat, Hesperidin, Spinal cord injury, Rat
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Deneysel Spinal Kord Hasarında Hesperidin'in Nöroprotektif ve Terapötik Etkisinin Araştırılması Bu çalışmada, travmatik spinal kord yaralanması sonrası ortaya çıkacak sekonder hasara karşı hesperidinin nöroprotektif ve terapötik etkinliğinin ortaya konması amaçlandı. Çalışmada, 250-300 g ağırlığında 64 adet Wistar albino erkek rat rastgele 8 gruba ayrıldı (n:8). Çalışma ön koşullu bir çalışma idi. Gruplar; Grup I ve II; kontrol grubu, Grup III ve IV; sham grubu, Grup V ve VI; ön koşullama grubu, Grup VII ve VIII ise Tedavi grubu olarak belirlendi. Ön koşullama gruplarına travma öncesi 7 gün 200 mg/kg/gün hesperidin içirildi, grup V travma sonrası 1. günde sakrifiye edilirken grup VI travma sonrası 200 mg/kg/gün oral hesperidin devam edilerek 7. günde sakrifiye edildi. Travma (Tedavi) gruplarından grup VII'ye travma sonrası 200 mg/kg/gün hesperidin içirildi ve 1. günde sakrifiye edildi. Grup VIII'e ise travma sonrası 7 gün 200 mg/kg/gün hesperidin içirilerek 7. günde sakrifiye edildi. Bütün ratlarda kan ve doku örnekleri alınarak histopatolojik, biyokimyasal ve immunohistokimyasal olarak hesperidinin etkinliği değerlendirildi. Ratlarda T7-T10 dorsal laminektomi sonrası açığa çıkarılan spinal kord üzerine ağırlık düşürme metodu ile (100g/cm) spinal kord hasarı oluşturuldu. Nörolojik muayenede; eğik zemin testi, Modifiye Tarlov Skalası ve parmak açma testi kullanıldı. Hesperidin ile yapılan birçok çalışma olmasına rağmen, spinal kord travması sonrası ortaya çıkan sekonder hasara karşı etkinliği ilk defa bu çalışmada değerlendirilmiştir. Hesperidinin, nörolojik muayene testlerinde özellikle subakut dönemde fayda sağladığı belirlendi. Hesperidin, biyokimyasal olarak Grup V ve VII' de 1. günde İL-1β ve TNF-α düzeylerini azaltarak, TAS düzeylerini ise arttırarak etki göstermiştir. Histopatolojik olarak Grup V ve VII'de hemoraji, laserasyon, aksonal ve nöronal dejenerasyon, nekroz, inflamatuvar reaksiyon ve ödemi azaltmıştır. İmmunohistokimyasal olarak Grup V, VI, VII ve VIII'de kaspaz 3 ile boyalı apoptotik hücre sayısını azaltmıştır. Grup V, VI, VII ve VIII'de GFAP ile boyanan reaktif hücre sayısını azaltmıştır. Sonuç olarak; hesperidinin spinal kord hasarı sonrası akut dönemde antioksidan ve antiinflamatuar etkisi ortaya konarak nöroprotektif ve terapötik etkinliği olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Investigation of Neuroprotective and Therapeutic Effect of Hesperidin in Experimental Spinal Cord Injury In this study, it was aimed to reveal the neuroprotective and therapeutic efficiency of hesperidin against a secondary injury which occurs after traumatic spinal cord injury. In the study, 64 Wistar albino male rats 250-300 g in weight, divided randomly into 8 groups (n:8). The study was a prerequisite study. Groups were as; Groups I and II; control groups, Groups III and IV; sham groups, Groups V and VI prerequisite groups; Group VII and VIII were designed as the treatment group. Prerequisite groups were given 200 mg/kg/day of hesperidin for 7 days before the trauma. Group V was sacrificed on the first post-traumatic day, whereas group VI was continued 200 mg/kg/day oral hesperidin and sacrificed on the 7th day after trauma. Trauma (Treatment) groups received 200 mg/kg/day of hesperidin after trauma to group VII and were sacrificed on 1st day. Group VIII was given 200 mg/kg/day hesperidin 7 days after trauma and sacrificed on 7th day. Histopathological, biochemical and immunohistochemical evaluation of the efficacy of hesperidin were made for all rats by taking blood and tissue samples. In the rats, spinal cord injury was generated by weight reduction method (100 g/cm) on the spinal cord, which was exposed after T7-T10 dorsal laminectomy. Inclined plane test, Modified Tarlov Scale and finger tap test were used for neurological examination. Although there have been many studies with hesperidin, it's the efficacy against the secondary damage after spinal cord trauma was evaluated for the first time in this study. Hesperidin has been shown to be beneficial with neurological examination tests, especially in the subacute period. Hesperidin was decreased the levels of IL-1β and TNF-α and increased TAS levels on day 1 in groups V and VII biochemically. Histopathologically, hemorrhage, laceration, axonal and neuronal degeneration, necrosis, inflammatory reaction and edema were reduced in Group V and VII. Immunohistochemically, it was reduced the number of caspase 3-stained apoptotic cells in Groups V, VI, VII and VIII. In Group V, VI, VII and VIII, the number of reactive cells stained with GFAP was reduced. As a result; hesperidin has been shown to have antioxidant and antiinflammatory effects in the acute phase after spinal cord injury, resulting in neuroprotective and therapeutic efficacy.