Tokat'taki Osmanlı dönemi dini yapılarında yer alan süslemeler
Decorations in The Ottoman period religious buildings in Tokat
- Tez No: 577597
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Tokat, Dini yapılar, Süsleme, Osmanlı, Cami, Tokat, Religious buildings, Decorations, Ottoman, Mosque. Advisior: Assoc. Prof. Dr. Savaş YILDIRIM, Department of Art History, The University of Mersin, Mersin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Daha sonra doldurulacaktır.Tokat kent merkezinde Osmanlı Dönemine ait olan dini yapıların süslemelerini ayrıntılı bir şekilde ele alan bilimsel araştırmaların gerçekleştirilmemiş olmasından dolayı ve bu boşluğu doldurmak amacıyla Tokat kent merkezinde dini yapıların süslemeleri malzeme, teknik, motif ve kompozisyonlarıyla detaylı bir şekilde araştırılarak tanıtılmıştır. Türk süsleme sanatları içindeki yerinin belirlenmesi tezimizin asıl amacını oluşturmaktadır. Tezimizin kapsamı Osmanlı İmparatorluğu dönemi ve Tokat kent merkezi ile sınırlandırılmıştır. Süslemeler yapıların dış cephesinde taçkapı, nişler, son cemaat yeri ve kuş evinde; iç mekanında kapı, kubbe, tavan, pencere, mihrap, minber, mahfil, kemer, ayaklar ve duvarlarda; ayrıca bazı yapıların şadırvanı ve çeşmesinde bulunmaktadır. Malzeme ve teknik olarak ahşap, alçı, kalem işi, boya ve taştan meydana gelmektedir. Motif ve kompozisyon olarak bitkisel, geometrik, figürlü, yazı ve sembollerden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
It will be filled in later.Due to the fact that scientific researches about the decoration of religious buildings belonging to Ottoman Period were not carried out in detail in Tokat city center, in order to fill this gap, the decorations of religious buildings in Tokat city center were explored in detail with their materials, techniques, motifs and compositions. The main purpose of our thesis is to determine its place in Turkish decorative arts. The scope of our thesis is limited to the period of Ottoman Empire and Tokat city center. Decorations in the outer side of the buildings are mihrabiye, niche, last congregation place, birdhouse and fountain and water – tank with a afountain, in the interior there are doors, domes, ceilings, Windows, mihrab, pulpit, mahfil, arch, feet and walls are located. Also, there are some decorations in some buildings such as water – tank with a a fountain and water fountain. The material and technique consist of wood, plaster, pencil work, paint and stone. It consists of vegetal, geometric, figured, writing and symbols such as motif and composition.