Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesindeki 00068 numaralı Şiir Mecmuasının transkripsiyonu ve MESTAP'a göre tasnifi
Transcription and classification of Poetry Collection No. 00068 in the Süleymaniye Manuscript Library according to MESTAP
- Tez No: 1007365
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Türk edebiyatı, Türk dili ve edebiyatı, Old Turkish literature, Turkish language and literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Arapça kökenli bir terim olan mecmua,“cem”fiilinden türemiş olup“bir araya getirilmiş, toplanarak düzenlenmiş metinler bütünü”anlamını taşımaktadır. Edebiyat alanında ise mecmua; nazım veya nesir türündeki, aynı ya da farklı yazarlara ait metinlerin belirli bir düzen içinde ya da herhangi bir tertip gözetilmeden bir araya getirildiği yazma eserleri ifade eden bir kavram olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi'ndeki 00068 Numaraya Mecmua-i Eş'ar adıyla kayıtlı mecmua çalışmasıdır. Çalışmamızın başlığı“Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesindeki 00068 Numaralı Şiir Mecmuasının Transkripsiyonu ve MESTAP'a Göre Tasnifi”dir.
Özet (Çeviri)
The term mecmua, which is of Arabic origin, is derived from the verb cem and carries the meaning of“a collection of texts that have been brought together and arranged.”In the field of literature, mecmua is used as a concept referring to manuscript works in which texts in verse or prose, belonging to the same or different authors, are brought together either in a certain order or without any particular arrangement. This study is the examination of the miscellany registered under the name Mecmua-i Eş'ar with the number 00068 in the Süleymaniye Manuscript Library. The title of our study is“The Transcription of the Poetry Miscellany Numbered 00068 in the Süleymaniye Manuscript Library and Its Classification According to MESTAP.”