Süleymaniye Kütüphanesinde bir İlâhîler Mecmûası (İnceleme-metin)
A Divine Journal in the Süleymaniye Library (Review-text)
- Tez No: 623666
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSAMET ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmûa, ilâhîler mecmûası, transkripsiyon, ölçü, şiir, Periodical, Periodical of Hymns, Transcriptions, Measures, Poets
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 305
Özet
Bu çalışma, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi Nuri Arlasez Kataloğuna kayıtlı 2395/00018 numaralı ilâhîler mecmûasının incelemesi ve transkripsiyonundan oluşmaktadır. Bu çalışma, şiirleri yer alan şairlerin dîvânlarına ve mecmûada geçen Kur'an ayetlerine müracaat edilerek hazırlanmıştır. Çalışmanın amacı, el yazması olan İlâhîler Mecmûası metnini transkribe ve incelemesi yapılarak ilim dünyasına kazandırmaktır. Söz konusu mecmûanın önce şekil bakımından kısa bir tanıtımı yapılmış, daha sonra nüshada yer alan şiirler transkribe edilmiştir. Mahlas beyti bulunan şiirlerin kime ait olduğu tespit edilmiş, nüshada yer alan şiirlerde kullanılan ölçü hakkında bilgi verilmiştir. Bu çalışma giriş bölümü dışında iki bölüm ile sonuç, kaynakça ve tıpkıbasımdan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, mecmûalar hakkında kapsamlı bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde, üzerinde çalışma yapılan mecmûanın müellifi, muhtevası, şekilsel özellikleri, dil-üslup, imlâ bakımından incelemesi ve mecmûada yer alan şairler başlıklarına yer verilmiştir. İkinci bölümde, metnin kurulmasında göz önünde bulundurulan hususlara, transkripsiyon alfabesine ve metne yer verilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen bulgular sonuç bölümüne yazılmıştır. Çalışmanın son kısmında ise tez hazırlanırken yararlanılan kaynakların künyelerine ve metnin tıpkıbasıma yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work is consist of investigation and transcription of Religious Songs which is registered at Nuri Arlasez Catalogue with 2395/00018 number at Suleymaniye Manuscripts Library. This study has been prepared by applying to the classical Ottoman poetry of poems whose poems included and the verses of Holy Quran in the periodical. The aim of this study is to gain of Periodical of Hymns to the science world as investigation and transcription of that. Firstly, the short description the periodical as regards to its shape was done, then the poets in the periodical were transcribed. The poems which were used pseudonyms couplets were determined as to whom belong to, the information about the measures of the poems in the periodical. This work is based on two sections except for introductionincluding, two body, one conclusion, references and the same publishing of the last version of periodical. In introduction the extensive information about periodicals was given. In the first section investigations about the author, contents, shape features, language-style, punctuations of the periodicals studied on; the head tittles of the poems which were included in the periodical. In the second section the points taken into consideration as making up of the text, alphabets of the transcriptions and the text itself are mentioned. In the conclusion part the findings which were gained after all studies are used. In the final part of the study the names and the same version of theresources which have been used while the thesis has been preparing.