Diyabet tedavisinde kullanılmak üzere berberin ve liraglutid içeren SNEDDS formülasyonlarının geliştirilmesi ve in-vitro/in-vivo değerlendirilmesi
Development and in vitro/in vivo evaluation of berberine and liraglutide loaded SNEDDS formulations for the treatment of diabetes
  1. Tez No: 1007390
  2. Yazar: YALÇIN ÇELİK AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ÖYKÜ ÇETİN UYANIKGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyofarmasötikler, Farmakokinetik, Farmasötik nanoteknoloji, Kontrollü ilaç salımı, Nanoemülsiyon, Biopharmaceutics, Pharmacokinetics, Pharmaceutical nanotechnology, Controlled drug release, Nanoemulsion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyofarmasötik ve Farmakokinetik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında oral biyoyararlanımı sınırlı iki farklı yapıda etkin maddenin, lipofilik küçük molekül Berberin ve peptit yapılı Liraglutid, tek bir lipid bazlı ilaç taşıyıcı sistem içerisinde birlikte taşınabilirliği ve biyoyararlanım potansiyeli araştırılmıştır. Her iki etkin madde de konvansiyonel formülasyonlarda düşük çözünürlük veya gastrointestinal yıkım nedeniyle sınırlı biyoyararlanıma sahiptir. Oral kullanımı sınırlandıran bu dezavantajlar nedeniyle hem çözünürlük artırıcı hem de kontrollü salım sağlayan bir SNEDDS tasarlanması hedeflenmiştir. Formülasyon geliştirme sürecinde uygun yağ fazı, sürfaktan ve yardımcı sürfaktan oranları belirlenmiş ve yedi farklı aday formülasyon hazırlanmıştır. Bu formülasyonlar emülsifiye olma zamanı, fiziksel görünüm, faz ayrımı, termodinamik ve uzun dönem stabilite, damlacık boyutu, PDI, zeta potansiyeli ve pH parametreleri açısından değerlendirilmiştir. İncelenen parametrelere göre en uygun formülasyon seçilmiştir. Seçilen SNEDDS formülasyonu her iki etkin madde için yüksek yükleme kapasitesi ve homojen dağılım sağlamıştır. in vitro salım çalışmasında Berberin pH 1.2'de 120. dakikada yaklaşık %62'ye, pH 6.8'de 600. dakikada yaklaşık %98'e ulaşmış, Liraglutid pH 1.2'de 90. dakikada %60'ın üzerinde ve pH 6.8'de 600. dakikada yaklaşık %91 salım göstermiştir. Açlık ve tokluk geçiş varsayımlarına dayalı modelleme, ince bağırsak fazındaki kümülatif salımın açlık koşullarında Berberin için 2.11 kat ve Liraglutid için 2.18 kat daha yüksek olabileceğini göstermiştir. in vivo değerlendirmede doz-normalize parametrelerle yapılan karşılaştırmada Liraglutid için Dual-SNEDDS'in çözeltiye göre EAA/Doz'da 5.3 kat daha yüksek maruziyet sağladığı ve subkutan referansa göre bağıl biyoyararlanımın %57.87'ye yükseldiği gösterilmiştir. Berberin için ise Dual-SNEDDS grubunda kantitatif düzeyde sistemik tespit sağlanamamıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda geliştirilen SNEDDS formülasyonunun hem Berberin hem de Liraglutid için uygun bir ilaç taşıyıcı sistem olabileceğini ve bu sistemle oral yoldan biyoyararlanımın artırılabileceği sonucuna varılmıştır. Gelecekte yapılacak in vivo terapötik etkinlik çalışmalarının geliştirilen sistemin klinik uygulanabilirliğine ışık tutabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the co-delivery feasibility and bioavailability potential of two structurally distinct active pharmaceutical ingredients with limited oral bioavailability — the lipophilic small molecule Berberine and the peptide-based drug Liraglutide — were investigated within a single lipid-based drug delivery system. Both actives exhibit restricted oral bioavailability in conventional formulations due to poor solubility and/or gastrointestinal degradation. Therefore, a self-nanoemulsifying drug delivery system (SNEDDS) capable of enhancing solubility while providing controlled release was designed. During formulation development, appropriate ratios of the oil phase, surfactant, and co-surfactant were determined and seven candidate formulations were prepared. These formulations were evaluated in terms of self-emulsification time, physical appearance, phase separation, thermodynamic and long-term stability, droplet size, polydispersity index (PDI), zeta potential, and pH. Based on the overall performance across these parameters, the most suitable formulation was selected. The selected SNEDDS provided high loading capacity and homogeneous distribution for both active ingredients. In the in vitro release study, Berberine reached approximately 62% at 120 min in pH 1.2 and approximately 98% at 600 min in pH 6.8, whereas Liraglutide exhibited more than 60% release at 90 min in pH 1.2 and approximately 91% release at 600 min in pH 6.8. Modeling based on fasted and fed transit assumptions indicated that cumulative intestinal-phase release could be 2.11-fold higher for Berberine and 2.18-fold higher for Liraglutide under fasted conditions. In the in vivo evaluation, comparison using dose-normalized parameters demonstrated that for Liraglutide, Dual-SNEDDS achieved a 5.3-fold higher exposure (AUC/dose) than the oral solution and the relative bioavailability increased to 57.87% compared with the subcutaneous reference. For Berberine, however, systemic levels could not be quantified at a reliable level in the Dual-SNEDDS group. Overall, these findings suggest that the developed SNEDDS formulation may serve as a suitable drug delivery system for both Berberine and Liraglutide and may improve oral bioavailability. Future in vivo studies focusing on therapeutic efficacy are expected to further elucidate the clinical applicability of the proposed system.