Achillea kirschneri Yıld. & Kılıç bitkisinin biyolojik aktivite, etnobotanik ve fitokimyasal özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the biological activity, ethnobotanical uses, and phytochemical properties of Achillea kirschneri Yild. & Kiliç plant
- Tez No: 1007412
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KILIÇ, DOÇ. DR. TURGUT TAŞKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Achillea, Biyolojik aktivite, Etnobotanik, Fitokimyasallar, Achillea, Biological activity, Ethnobotany, Phytochemicals
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tezin amacı, endemik ve daha önce bilimsel olarak incelenmemiş Achillea kirschneri Yıld. & Kılıç bitkisinden farklı ekstreler (petrol eteri, kloroform ve metanol) elde ederek bu ekstrelerin antioksidan, antikolinesteraz, antiüreaz ve antikanser aktivitelerini belirlemektir. Bu kapsamda, yüksek biyolojik aktivite gösteren ekstreden kitosan nanopartiküller hazırlanarak antienflamatuvar etkileri incelenmiş; ekstrelerin fenolik bileşikleri belirlenerek bunlar üzerinde moleküler docking ve farmakolojik gen ağ analizleri yapılmıştır. Ek olarak, bitkinin uçucu yağ kompozisyonu ve etnobotanik özelliği de ortaya konmuştur. Gereç ve Yöntem: Elde edilen ekstrelerin antioksidan aktiviteleri DPPH, FRAP ve CUPRAC yöntemleriyle; antikolinesteraz, antiüreaz ve antikanser aktiviteleri ise sırasıyla Ellman, İndofenol ve MTT yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Ekstrelerin fenolik bileşik içerikleri Folin-Ciocalteu yöntemiyle belirlenmiş, yüksek biyolojik aktivite gösteren metanol ekstresinden yeşil kimya prensiplerine uygun şekilde kitosan nanopartiküller hazırlanmıştır. Nanopartiküllerin ve ekstrenin anti-inflamatuvar etkileri WST-1 testi ile incelenmiştir. Ayrıca, HPLC-DAD analiziyle fenolik profili ortaya konmuş ve belirlenen bileşikler üzerinde moleküler docking ile farmakolojik gen ağ analizleri yapılmıştır. GC-MS ile bitkinin uçucu yağ kompozisyonu aydınlatılmıştır. Lokalite bölgesindeki halk ile görüşerek bitkinin etnobotanik özelliği belirlenmiştir. Bulgular: Metanol ekstresi en güçlü antioksidan, asetilkolinesteraz ve üreaz inhibisyon potansiyeline sahip olup en yüksek fenolik içeriği göstermiştir. Antikanser aktivite testlerinde, 50 µg/mL konsantrasyondaki ekstrelerin sitotoksisite göstermediği, kloroform ekstresinin 100 µg/mL'de HeLa (%74.63), HCT116 (%72.96) ve MCF-7 (%69.45) hücrelerinde sitotoksik etki sergilemiştir. Metanol ekstresinden hazırlanan nanopartiküller belirgin antiinflamatuvar aktivite göstermiştir. HPLC-DAD analizinde klorojenik asit, kinik asit, rosmarinik asit ve 8-OH salvigenin; GC-MS analizinde ise 1,8-cineole, piperitone, camphor ve fenol major bileşikler olarak tespit edilmiştir. Bitkinin midevi, yara iyileştirici ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanımı en çok tespit edilen etnobotanik özellikleri olmuştur. Sonuç: Bu çalışma, Achillea kirschneri'nin zengin fitokimyasal içeriğe ve etnobotaniksel özelliğe sahip olduğunu, biyolojik açıdan umut verici aktiviteler sergilediğini ve farmasötik potansiyel taşıdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this thesis is to obtain different extracts (petroleum ether, chloroform, and methanol) from the endemic and previously unexplored plant Achillea kirschneri Yıld. & Kılıç and to determine their antioxidant, anticholinesterase, antiurease, and anticancer activities. Within this scope, chitosan nanoparticles were prepared from the extract showing high biological activity, and their anti-inflammatory effects were examined. The phenolic compounds of the extract were identified, and molecular docking as well as pharmacological gene network analyses were conducted on these compounds. Furthermore, the essential oil composition and ethnobotanical properties of the plant was determined. Material and Method: The antioxidant activities of the extracts were determined using the DPPH, FRAP, and CUPRAC assays, while anticholinesterase, antiurease, and anticancer activities were evaluated by the Ellman, Indophenol, and MTT methods, respectively. Phenolic contents of the extracts were determined by the Folin-Ciocalteu method, and chitosan nanoparticles were prepared from the biologically active methanol extract in accordance with green chemistry principles. The anti-inflammatory effects of the nanoparticles and the extract were examined using the WST-1 assay. The phytochemical profile of the bioactive extract was characterized by HPLC-DAD, and the identified compounds were further analyzed through molecular docking and pharmacological gene network analyses. The essential oil composition of the plant was determined by GC-MS.n Ethnobotanical properties of the plant were determined through interviews with the local people in the locality. Results: The methanol extract exhibited the strongest antioxidant, acetylcholinesterase, and urease inhibition activities and contained the highest amount of phenolic compounds. Anticancer assays revealed no cytotoxicity at 50 µg/mL, whereas the chloroform extract showed significant cytotoxic effects at 100 µg/mL against HeLa (74.63%), HCT116 (72.96%), and MCF-7 (69.45%) cell lines. Nanoparticles prepared from the methanol extract demonstrated marked anti-inflammatory activity. HPLC-DAD analysis identified chlorogenic acid, quinic acid, rosmarinic acid, and 8-OH salvigenin, while GC-MS analysis revealed 1,8-cineole, piperitone, camphor, and phenol as the major volatile compounds. The most commonly identified ethnobotanical uses of the plant were for treating digestive issues, wound healing, and alleviating symptoms of the common cold. Conclusion: This study reveals that Achillea kirschneri possesses a rich phytochemical profile and notable ethnobotanical significance, exhibits promising biological activities, and holds pharmaceutical potential.