Depremin psikolojik etkilerinin yaşam doyumu üzerine etkisi: Depreme maruz kalan hemşireler üzerinde bir araştırma
The effect of psychological effects of earthquake on life satisfaction: A study on nurses exposed to earthquake
- Tez No: 1007426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMA SUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Hastane hemşireleri, Psikolojik etki, Yaşam doyumu, Nursing staff-hospital, Psychological effect, Life satisfaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, depreme maruz kalan hemşirelerde yaşanan psikolojik etkilerin yaşam doyumu üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla araştırmaya Hatay ilindeki Hatay İskenderun Devlet Hastanesinde görev yapan hemşireler ile yürütülmüştür. Çalışmanın evrenini hastanenin acil servis, yoğun bakım, ameliyathane, poliklinik, servis birimlerinde aktif olarak görev yapan hemşireler oluşturmaktadır. Bu çalışmaya toplam 258 hemşire katılmıştır. Araştırma kapsamında katılımcılara“Yaşam Doyumu Ölçeği”ve“Depremin Psikolojik Etkisi Ölçeği”uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analizlerle test edilmiştir. Araştırmada bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon ve regresyon analizleri ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, deprem sonrası psikolojik etkilenme düzeyi artan hemşirelerde yaşam doyumu düzeyinin daha düşük olduğunu göstermekte ve deprem deneyiminin hemşirelerin genel yaşam değerlendirmeleri üzerinde belirleyici bir faktör olduğunu düşündürmektedir. Bu çalışmada, yaşam doyumunu yordamak amacıyla çoklu doğrusal regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçları, kurulan modelin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermektedir. Bağımsız değişkenler incelendiğinde yalnızca yaşamdan kopuş değişkeninin yaşam doyumunu anlamlı ve negatif yönde yordadığı görülmüştür. Modelin, yaşam doyumundaki varyansın %5'ini açıkladığı saptanmıştır. Bu bulgu, yaşamdan kopuş değişkeninin düzeyi arttıkça yaşam doyumunun azaldığını ortaya koymaktadır. Elde edilen sonuçların, hemşirelerin afet süreçlerine yönelik destek planlamalarının geliştirilmesine katkı sağlayacağı ve literatürde deprem bağlamında hemşire yaşam doyumu konusundaki sınırlı çalışmalara özgün bir veri sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, was conducted to examine the effect of psychological impacts experienced by nurses exposed to earthquakes on their life satisfaction. For this purpose, the research was carried out with nurses working at Hatay İskenderun State Hospital in Hatay province. The population of the study consists of nurses actively working in the hospital's emergency department, intensive care unit, operating room, outpatient clinics, and inpatient wards. A total of 258 nurses participated in the study. Within the scope of the research, the“Life Satisfaction Scale”and the“Psychological Impact of Earthquake Scale”were administered to the participants. The obtained data were tested through statistical analyses. The study was analyzed using independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), correlation, and regression analyses. The results of the study indicate that nurses with higher levels of psychological impact after the earthquake have lower levels of life satisfaction, suggesting that the earthquake experience is a determining factor in nurses' overall life evaluations. In this study, multiple linear regression analysis was conducted to predict life satisfaction. The analysis results showed that the established model was statistically significant. When the independent variables were examined, it was found that only the“disengagement from life”variable significantly and negatively predicted life satisfaction. The model was found to explain 5% of the variance in life satisfaction. This finding reveals that as the level of disengagement from life increases, life satisfaction decreases. It is believed that the results obtained will contribute to the development of support planning for nurses in disaster processes and provide original data to the limited literature on nurses' life satisfaction in the context of earthquakes.