Spor girişimciliği bağlamında sürdürülebilirlik: Güler Legacy örneği
Sustainability in the context of sports entrepreneurship: The case of Güler Legacy
  1. Tez No: 1007512
  2. Yazar: ONUR GÜREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTAÇ ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Spor, Business Administration, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor işletmeleri, Sport enterprises
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma spor girişimciliği ekosistemindeki sürdürülebilirlik olgusunu ve kurumsal değer yaratım dinamiklerini Güler Legacy vakası üzerinden incelemektedir. Yorumsamacı epistemolojiye dayanan çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden bütüncül tek durum deseni benimsenmiştir. Araştırmanın birincil ve ikincil verileri yarı yapılandırılmış mülakatlar ile kurumsal doküman analizi aracılığıyla toplanmış, elde edilen veri seti MAXQDA yazılımı kullanılarak tematik analize tabi tutulmuştur. Ampirik bulgular girişimin Üçlü Kar İlkesi (TBL) yaklaşımı ekseninde ekonomik dayanıklılık, sosyal kapsayıcılık ve tekno-ekolojik verimliliği entegre ederek özgün bir hibrit değer inşa ettiğini göstermektedir. Ekonomik boyutta kurumsallaşma ve veri odaklı finansal yönetim refleksleri öne çıkarken sosyal boyutta dezavantajlı gruplara yönelik projelerle tabana yayılan bir topluluk inşası sağlanmış, çevresel boyutta ise yapay zekâ (AI) destekli veri analitiği ve dijital entegrasyon hamleleriyle operasyonel verimliliğin artırıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca girişimin dijital ölçeklenebilirlik ve proaktif ilişkisel sermaye inşası aracılığıyla geleneksel büyüme modellerini aşarak Born Global bir vizyon sergilediği saptanmıştır. Çalışma salt sportif başarıya odaklanan klasik yaklaşımların ötesine geçerek kapsayıcı ve teknoloji odaklı çağdaş spor girişimciliği için ampirik olarak test edilmiş stratejik bir yol haritası sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the phenomenon of sustainability and corporate value creation dynamics within the sports entrepreneurship ecosystem through the Güler Legacy case. Rooted in an interpretivist epistemology, the research adopts a holistic single-case design. Primary and secondary data were collected via semi-structured interviews and corporate document analysis, and the resulting dataset was subsequently analyzed thematically using MAXQDA software. Empirical findings demonstrate that the enterprise constructs a unique“hybrid value”by integrating economic resilience, social inclusivity, and techno-ecological efficiency within the framework of the Triple Bottom Line (TBL) approach. While institutionalization and data-driven financial management characterize the economic dimension, the social dimension is distinguished by grassroots community building through initiatives targeting disadvantaged groups. In the environmental dimension, operational efficiency is enhanced via artificial intelligence (AI)-supported data analytics and digital integration. Furthermore, the findings reveal that the enterprise transcends traditional growth models, exhibiting a Born Global vision driven by digital scalability and the proactive construction of relational capital. Moving beyond classical paradigms that focus solely on athletic success, this study provides an empirically tested strategic roadmap for inclusive and technology-driven contemporary sports entrepreneurship.