Türkiye ve Fransa'da internet temelli kamu yetişkin eğitim programlarının karşılaştırmalı değerlendirmesi
A comparative evaluation of internet based public adult education programs in Türkiye and France
  1. Tez No: 1007521
  2. Yazar: YASİN GEREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT MİSER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Yetişkin Eğitimi, Yaşam Boyu Öğrenme, Karşılaştırmalı Eğitim, Dijital Öğrenme, Eğitim Politikaları, Online Adult Education, Lifelong Learning, Comparative Education, Digital Learning, Education Policies
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye ve Fransa'da çevrimiçi yetişkin eğitim programlarını kurumsal statü ve örgütlenme, program çeşitliliği, katılım düzeyleri, öğrenme yönetim sistemi özellikleri ve etkileşim değerlendirme ve geribildirim süreçleri bağlamında karşılaştırmalı olarak incelemektir. Araştırma nitel araştırma desenlerinden çoklu durum çalışması modeliyle yürütülmiştir. Veriler, ulusal ve uluslararası kurum raporları, resmî istatistikler, politika belgeleri ve ilgili alanyazın kaynaklarının doküman incelemesi yoluyla toplanmıştır. Elde edilen veriler betimsel ve tematik analiz teknikleri kullanılarak çözümlenmiş; ülkeler arası benzerlikler ve farklılıklar karşılaştırmalı bir çerçevede yorumlanmıştır. Araştırma sonuçları, Fransa'da çevrimiçi yetişkin eğitiminin ulusal yeterlilik sistemiyle bütünleşmiş, sertifika tanınırlığı yüksek ve kurumsal olarak daha sistematik bir yapı sergilediğini; Türkiye'de ise erişim genişletici, esnek ve yaygın eğitim temelli bir modelin öne çıktığını göstermektedir. Fransa'da katılım düzeyleri, değerlendirme süreçleri ve öğrenme çıktılarının istihdam piyasasıyla ilişkisi daha güçlü iken, Türkiye'de çevrimiçi öğrenmenin kapsayıcılık ve fırsat eşitliği açısından önemli bir potansiyel sunduğu ancak kalite güvencesi ve akreditasyon mekanizmaları bakımından geliştirmeye açık olduğu belirlenmiştir. Her iki ülkede de dijital altyapının gelişmesi çevrimiçi öğrenmeyi desteklemekle birlikte, pedagojik tasarım, kapsayıcılık politikaları ve yönetsel düzenlemelerin program etkililiği üzerinde belirleyici rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to comparatively examine online adult education programs in Türkiye and France in terms of institutional status and organization, program diversity, participation levels, characteristics of learning management systems, and interaction assessment and feedback processes. The research was conducted using a multiple case study model from qualitative research designs. Data were collected through document review of national and international institutional reports, official statistics, policy documents, and relevant literature sources. The obtained data were analyzed using descriptive and thematic analysis techniques; similarities and differences between the countries were interpreted within a comparative framework. The research results show that in France, online adult education is integrated with the national qualifications system, has high certificate recognition, and exhibits a more systematic institutional structure; while in Turkey, a model based on broader accessibility, flexibility, and widespread education stands out. While in France, participation levels, assessment processes, and the relationship between learning outcomes and the employment market are stronger, in Turkey, online learning offers significant potential in terms of inclusivity and equal opportunity, but is open to improvement in terms of quality assurance and accreditation mechanisms. In both countries, while the development of digital infrastructure supports online learning, it was concluded that pedagogical design, inclusivity policies, and administrative arrangements play a decisive role in program effectiveness.