Glokom tanısı ya da glokom şüphesi nedeniyle diürnal varyasyon takibi yapılan hastaların göz içi basıncı, oküler perfüzyon basıncı ve göz muayene bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of intraocular pressure, ocular perfusion pressure, and clinical findings in patients undergoing diurnal monitoring for glaucoma or glaucoma suspects
- Tez No: 1007530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN ÖZKAN AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diürnal dalgalanma, diürnal takip, glokom, göz içi basıncı, oküler perfüzyon basıncı, Diurnal fluctuation, diurnal monitoring, glaucoma, intraocular pressure, ocular perfusion pressure
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Diürnal takip yapılan glokom şüpheli (GŞ) veya glokom tanılı hastaları, göz içi basıncı (GİB) ve oküler perfüzyon basıncı (OPB) parametreleri açısından değerlendirmek YÖNTEM: Çalışmaya 2022-2025 tarihleri arasında glokom polikliniğinde takipli, primer açık açılı glokom (PAAG, n=99), primer kapalı açılı glokom (PAKG, n=33), psödoeksfolyatif glokom (PXG, n=86), normotansif glokom (NTG, n=43), oküler hipertansiyon (OHT, n=44) ve GŞ (n=100) tanılı 405 hasta dahil edildi. Hastaların demografik verileri, klinik muayene bulguları, diürnal ölçümleri (10 farklı zaman diliminde), optik sinir başı, RSLT, GHK analizleri ve görme alanı verileri dosyalarından geriye dönük taranarak kaydedildi. Diürnal GİB ve OPB parametreleri (ortalama, minimum, maksimum ve dalgalanma) hesaplandı. Elde edilen veriler, gruplar arasında istatistiksel olarak incelendi. BULGULAR: Hastaların %51,1'inde mesai dışı saatte GİB'te yükselme ve %42'sinin glokom yönetiminde değişiklik yapıldığı saptandı. Ortalama, minimum ve maksimum GİB; NTG'de en düşük, OHT'de de ise en yüksekti (p<0,05). GİB dalgalanması, PXG ve OHT gruplarında NTG ve GŞ'ye göre daha yüksek saptandı (p<0,05). Ortalama OPB değeri, PXG ve NTG grubunda PAAG, OHT ve GŞ'ye göre daha yüksekti (p<0,05). OPB dalgalanması açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Tedavi değişikliği yapılan hastalarda GİB parametreleri daha yüksek, OPB ortalama ve minimum değerleri ise daha düşük bulundu (p<0,05). SONUÇ: Diürnal takip, mesai dışı GİB yükselmelerini belirleyerek glokom tedavi stratejisini etkileyen önemli bir yöntemdir. Özellikle maksimum GİB değeri ve GİB dalgalanması, tedavi değişikliği ve cerrahi karar ile ilişkili bulunmuştur. Glokom yönetiminde bu parametrelerin analizi, hastalarda progresyonun önlenmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
AIM: To evaluate glaucoma suspects (GS) or glaucoma patients who underwent diurnal monitoring in terms of intraocular pressure (IOP) and ocular perfusion pressure (OPP) parameters MATERIALS AND METHODS: A total of 405 patients followed at the glaucoma clinic between 2022 and 2025, diagnosed of primary open-angle glaucoma (POAG, n=99), primary angle-closure glaucoma (PACG, n=33), pseudoexfoliative glaucoma (PXG, n=86), normal-tension glaucoma (NTG, n=43), ocular hypertension (OHT, n=44), and GS (n=100) were included in the study. Demographic data, clinical examination findings, diurnal measurements (at 10 different time points), RNFL, GCC analyses, and visual field data were evaluated. Diurnal IOP and OPP parameters (mean, minimum, maximum, and fluctuation) were calculated. The obtained data were statistically analyzed across the groups RESULTS: Peak IOP during non-office hours was detected in 51.1% of patients, and leading to management changes in 42%. Mean, minimum, and maximum IOP were lowest in NTG and highest in OHT (p<0.05). IOP fluctuation was significantly higher in PXG and OHT compared to NTG and GS (p<0.05). Mean OPP was higher in PXG and NTG than POAG, OHT and GS (p<0.05). No significant difference was found in OPP fluctuation (p>0.05). Patients who required treatment modification had higher IOP parameters and lower mean and minimum OPP values (p<0.05). CONCLUSION: Diurnal monitoring is an important method that influences glaucoma treatment strategy by identifying non-office hour IOP peaks. Specifically, maximum IOP values and IOP fluctuations have been associated with treatment modifications and surgical decisions. In glaucoma management, the analysis of these parameters is important for preventing progression in patients.