Kalsiyum hidroksit ve n-asetil sistein kök kanal medikamentlerinin kalsiyum silikat esaslı kök kanal patının dentin tübülü penetrasyonuna etkisinin konfokal lazer taramalı mikroskobu ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of calcium hydroxide and n-acetylcysteine intracanal medicaments on the dentin tubule penetration of a calcium silicate–based root canal sealer using confocal laser scanning microscopy
- Tez No: 1007551
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE SARI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kalsiyum hidroksit, N-asetil sistein, kalsiyum silikat esaslı pat, dentin tübülü penetrasyonu, CLSM, Calcium hydroxide, N-acetylcysteine, calcium silicate–based sealer, dentinal tubule penetration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışma, kalsiyum hidroksit (Ca(OH)2) ve N-asetil sistein (NAC) kanal içi ilaçlarının iğne irrigasyonu veya EDDY aktivasyon sistemiyle uzaklaştırılmasının ardından kalsiyum silikat esaslı kök kanal patının dentin tübülü penetrasyonuna etkisini, konfokal lazer taramalı mikroskop (CLSM) ile değerlendirmeyi amaçladı. Gereç ve Yöntem: Toplam 128 tek köklü alt küçük azı dişinin kök kanalları ProTaper Next eğe sistemiyle şekillendirildi. Kanallar Ca(OH)2 veya NAC ile doldurularak 7 gün inkübe edildi. İlaçlar iğne irrigasyonu veya EDDY aktivasyon sistemiyle uzaklaştırıldı, örnekler Bioserra kanal patı ve tek kon tekniğiyle dolduruldu. CLSM analizinde rezidüel ilaç miktarı ve kanal patı tübül penetrasyonu değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri kullanıldı, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Rezidüel ilaç miktarı üzerinde ne kanal içi ilaç türünün ne de aktivasyon tekniğinin anlamlı bir etkisi bulunamadı. (p>0,05) Buna karşılık, ilaç türü pat penetrasyonu üzerinde etkiliydi; NAC grubunda Ca(OH)2'ye kıyasla daha yüksek penetrasyon elde edildi (p<0.05). Aktivasyon tekniği pat penetrasyonu açısından anlamlı fark yaratmadı. (p>0,05) Pat penetrasyonu koronal bölgede en yüksek, apikal bölgede en düşük düzeyde saptandı. (p<0.05) Sonuç: NAC, Ca(OH)2'ye kıyasla kalsiyum silikat esaslı patın dentin tübüllerine penetrasyonunu artırma potansiyeli gösterdi. Pat penetrasyonu ve rezidüel ilaç miktarı açısından aktivasyon tekniği belirleyici olmadı; rezidüel ilaç miktarı ise kullanılan ilaç türünden etkilenmedi.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: This study aimed to evaluate, using confocal laser scanning microscopy (CLSM), the effect of removing calcium hydroxide (Ca(OH)2) and N-acetylcysteine (NAC) intracanal medicaments with either needle irrigation or the EDDY activation system on the dentinal tubule penetration of a calcium silicate–based root canal sealer. Material and Methods: A total of 128 single-rooted mandibular premolars were used. The specimens were divided into Ca(OH)2 and NAC groups, and medicaments were removed either by needle irrigation or EDDY sonic activation. All samples were obturated with Bioserra sealer using the single-cone technique. Sections obtained from the coronal, middle, and apical thirds were examined under CLSM to measure residual medicament and sealer penetration percentage. Results: Neither the type of intracanal medicament nor the activation technique had a significant effect on the amount of residual medicament (p > 0.05). In contrast, the type of medicament significantly affected sealer penetration; higher penetration was observed in the NAC group compared with the Ca(OH)₂ group (p < 0.05). The activation technique did not cause a significant difference in sealer penetration (p > 0.05). Sealer penetration was highest in the coronal region and lowest in the apical region (p < 0.05). Conclusion: NAC demonstrated a potential to enhance the dentinal tubule penetration of the calcium silicate–based sealer compared with Ca(OH)2. The activation technique was not a determining factor for either sealer penetration or residual medicament amount, and the residual medicament quantity was not influenced by the type of medicament used.