İnflame hücrelerde kalsiyum hidroksit ve N-asetil sistein'in yıkım enzimleri üzerine etkinliğinin belirlenmesi
Determining the effects of calcium hydroxide and N-acetyl cystein on the destruction enzymes inflamed cells
- Tez No: 347886
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DOĞAN BUZOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Diş Hekimliği, Biochemistry, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kalsiyum hidroksit (Ca(OH)2), Matriks metalloproteinaz-2 (MMP-2), Matriks metalloproteinaz-9 ( MMP-9), N-asetil sistein (NAC), Periapikal lezyonlar, Doku inhibitör matriks metalloproteinaz-1 (TIMP-1), Doku inhibitör matriks metalloproteinaz-2 (TIMP-2), Calcium hydroxide (, Ca(OH)2), Matrix metalloproteinase-2 (MMP-2), Matrix metalloproteinase-9 ( MMP-9), N-acetyl cystein (NAC), Periapical lesion, Tissue inhibitor matrix metalloproteinase-1 (TIMP-1), Tissue inhibitor matrix metalloproteinase-2 (TIMP-2)
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hekimliği Bölümü
- Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Çalışmamızda periapikal patolojilerde ve kronik inflamasyonda önemli rol oynayan ve insan makrofaj hücre hattının lipopolisakkarit (LPS) ile uyarılması sonucu açığa çıkan matriks metalloproteinaz-2, -9 (MMP-2, MMP-9) ve inhibitör metalloproteinaz-1, -2 (TIMP-1, TIMP-2) seviyeleri üzerine kalsiyum hidroksit (Ca(OH)2) ve antioksidan bir ajan olan N-asetil sistein'in (NAC) etkisi karşılaştırılmıştır. Bu amaçla insan monosit hücre öncülü olan insan akut monosit lösemi hücre hatları (THP-1) makrofaj hücrelerine dönüştürülerek kullanılmıştır. Lipopolisakkarit ile uyarılan makrofaj hücreleri NAC veya Ca(OH)2 inkübe edilmiştir. İnkübasyonun ardından doku yıkımından sorumlu olan enzimler MMP-2 ve -9'un yanı sıra bu enzim grubunun etkinliğini denetleyen TIMP-1 ve -2 seviyeleri, protein ve mRNA düzeyinde belirlenmiştir. Sonuç olarak NAC'ın farklı zaman aralıklarında yıkım enzimleri üzerine baskılayıcı etkisi gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, the effects of N-acetylcysteine (NAC) and Calcium hydroxide (Ca(OH)2) on levels of Matrix metaolloproteinase-2, -9 (MMP-2, -9) and Tissue inhibitör metalloproteinase (TIMP-1, -2), which are released from lipopolysaccharide (LPS) stimulated human macrophage cell line, plays crucial role in apical periodontitis and chronic inflammation was evaluated comparatively. In our study, human monocyte precursor cells of the human acute monocyte leukemia cell lines (THP-1) was converted to macrophage cells. LPS-stimulated macrophage cells was incubated with NAC or Ca(OH). Following incubation; levels of tissue MMP-2, -9 and TIMP-1, -2 that controls the effectiveness of these group of enzymes was measured on protein and mRNA levels. As a result of this study NAC decreased the destruction enzymes in different time intervals.