N-asetilsistein, kalsiyum hidroksit ve ikili antibiyotik patının asemptomatik apikal periodontitiste postoperatif ağrı düzeyi, RANKL/OPG oranı ve antibakteriyel aktivite üzerine etkisi
Effect of n-acetylcysteine, calcium hydroxide and double antibiotic paste on postoperative pain level, RANKL/OPG ratio and antibacterial activity in asymptomatic apical periodontitis
- Tez No: 905122
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL KARATAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İkili antibiyotik patı, kalsiyum hidroksit, n-asetilsistein, Double antibiotic paste, calcium hydroxide, n-acetylsisteine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET N-asetilsistein, Kalsiyum hidroksit ve İkili Antibiyotik Patının Asemptomatik Apikal Periodontitiste Postoperatif Ağrı Düzeyi, RANKL/OPG Oranı ve Antibakteriyel Aktivite Üzerine Etkisi Amaç: Bu çalışmanın amacı kanal içi ilaç olarak kullanılan kalsiyum hidroksit (Ca(OH)2), ikili antibiyotik patı (DAP) ve N-asetilsistein (NAC)'in postoperatif ağrı düzeyi, antibakteriyel aktivite ve reseptör aktivatör nükleer faktör kappa B ligandı (RANKL) ve osteoprotegerin (OPG) salınımı üzerine etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmaya dahil edilen 45 hasta bir internet programı yardımı ile kullanılan kanal içi ilaca göre randomize olarak üç gruba ayrıldı: Ca(OH)2, DAP ve NAC. Giriş kaviteleri açıldıktan sonra, mikrobiyolojik incelenme için ve RANKL /OPG örnekleri için 3'er adet kağıt kon kullanılarak kök kanalından ve apeksten örnek alındı ve bir hafta boyunca ağrı düzeyini işaretlemesi için hastaya görsel analog skala (VAS) verildi. İkinci seans, medikamanlar kanaldan uzaklaştırıldı ve ikinci örnekler aynı metotla alındı. Tedavi öncesi ve sonrası antibakteriyel aktivite, RANKL/OPG seviyeleri ve postoperatif ağrı düzeyi belirlendi. Bulgular: Tüm gruplardaki analizlerde tedavi öncesi ve tedavi sonrası antibakteriyel aktivite, RANKL/OPG oranlarında ve postoperatif ağrı düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır. Her bir gruptaki antibakteriyel aktivite, RANKL/OPG oranlarında ve postoperatif ağrı düzeyinde yüzdelik değişimi kullanılarak gruplar arası karşılaştırma yapılmış, gruplar arasındaki yüzdelik değişim açısından da istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır. Sonuç: Bu çalışmanın sınırlamaları dahilinde, NAC 'ın Ca(OH)2 ve DAP ile benzer etkinlik gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effect of N-acetylcysteine, Calcium hydroxide and Double Antibiotic Paste on Postoperative Pain Level, RANKL/OPG Ratio and Antibacterial Activity in Asymptomatic Apical Periodontitis Aim: The aim of this study was to investigate the effect of calcium hydroxide (Ca(OH)2), double antibiotic paste (DAP) and N-acetylcysteine (NAC) used as intracanal medicament on postoperative pain level, antibacterial activity and receptor activator nuclear factor kappa B ligand (RANKL) and osteoprotegerin (OPG) ratio. Material and Method: Fourty-five patients included in the study were randomly divided into three groups according to the intracanal medicaments used with the help of an internet program: Ca(OH)2, DAP and NAC. After the access cavities were prepared, samples were taken from the root canal and apex using 3 paper points for PCR and RANKL/OPG samples, and the patients were given a visual analog scale (VAS) to mark the pain level for one week. In the second visit, the medicaments were removed from the root canal and the second samples were taken with the same method. Antibacterial activity, RANKL/OPG ratio and postoperative pain level were determined before and after treatment. Results: In the analyses, no statistically significant difference was found in pre-treatment and post-treatment antibacterial activity, RANKL/OPG ratios and postoperative pain level for all groups. Intergroup comparisons were performend using the percentage change in antibacterial activity, RANKL/OPG ratios and postoperative pain level in each group, and no statistically significant difference was found in terms of percentage change between the groups. Conclusion: Within the limitations of this study, NAC appeared to have similar efficacy to Ca(OH)2 and DAP.