Anterior Quadratus Lumborum Bloğu uygulanan perkütan nefrolitotomi hastalarının peroperatif analjezi yönetimi
Perioperative analgesia management in patients undergoing percutaneous nephrolithotomy following anterior Quadratus Lumborum Block
- Tez No: 1007568
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEZİBAN BOLLUCUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anterior Quadratus Lumborum Bloğu, Perkütan Nefrolitotomi, Peroperatif Ağrı, Opioid Tüketimi, QoR-15 Anketi, Anterior Quadratus Lumborum Block, Percutaneous Nephrolithotomy, Perioperative Pain, Opioid Consumption, QoR-15 Questionnaire
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Gülbeyaz YALÇIN, Anterior Quadratus Lumborum Bloğu Uygulanan Perkütan Nefrolitotomi Hastalarının Peroperatif Analjezi Yönetimi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, 2025. Amaç: Çalışmamızda, birincil olarak genel anestezi altında perkütan nefrolitotomi (PNL) cerrahisi geçiren hastalarda anterior Quadratus Lumborum Bloğu (QLB) uygulamasının intraoperatif ve postoperatif opioid tüketimine etkisini belirlemeyi amaçladık. Sekonder olarak ise opioid kaynaklı komplikasyanları belirlemeyi ve anterior QLB uygulamasının QoR-15 anketi ile postoperatif iyileşme kalitesine etkisini araştırmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Elektif PNL planlanan, 18-75 yaş arası, ASA I-III risk grubunda 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar Grup Kontrol (n=30), Grup Anterior QLB (n=30) olarak rastgele ayrıldı. Takiplerdeki kayıplar sonrası her gruptan 27'ar kişi olmak üzere toplam 54 hasta analiz edildi. Anterior QLB grubuna preoperatif blok uygulandı. Her iki grupta da anestezi indüksiyonu sonrası BIS 40-60 arasında olacak şekilde anestezi idamesi sevofluran ile sağlandı ve ANİ 50-70 arasında olacak şekilde remifentanil dozu ayarlandı. Operasyon süresi, cerrahi süre, ekstübasyon süresi, intraoperatif hemodinamik verileri, ANİ değerleri, intraoperatif tüketilen remifentanil miktarı kayıt altına alındı. Postoperatif derlenme ünitesi ağrı skorları, bulantı kusma insidansı ve ek analjezik ihtiyaçları kaydedildi. Postoperatif 1., 2., 6., 12., 24. saatlerde ağrı skorları, postoperatif komplikasyon (bulantı,kusma…), opioid tüketimi ve 24. saatte QoR-15 anketi sonuçları kaydedildi. Bulgular: İntraoperatif remifentanil tüketimi hem toplam doz hem de kiloya göre ayarlanmış infüzyon hızı olarak anterior QLB grubunda daha düşüktü (p<0.001). Hem derlenme ünitesinde hem de postoperatif tüm zaman dilimlerinde ağrı skorları anterior QLB grubunda daha düşüktü (p<0.05). Postoperatif kümülatif tramadol tüketimi anterior QLB grubunda tüm zaman dilimlerinde daha düşüktü (p<0.05). Postoperatif bulantı ve kusma insidansı arasında iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı. 24. saatte uygulanan QoR-15 anket puanları arasında anlamlı fark bulunmadı. Sonuçlar: Anterior QLB, perkütan nefrolitotomi cerrahisinde etkili bir analjezi yöntemi olup peroperatif opioid tüketimini ve postoperatif ağrı skorlarını azaltmaktadır. Anterior QLB'nin opioid tüketimine bağlı gelişebilecek potansiyel yan etkilerin de önüne geçerek, multimodal analjezi stratejisinin önemli bir bileşeni olarak etkin olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Gülbeyaz YALÇIN, Perioperative Analgesia Management in Patients Undergoing Percutaneous Nephrolithotomy Following Anterior Quadratus Lumborum Block, Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, Specialization Thesis in Medicine, 2025 Aim: In this study, we primarily aimed to determine the effect of anterior Quadratus Lumborum Block (QLB) on intraoperative and postoperative opioid consumption in patients undergoing percutaneous nephrolithotomy (PCNL) surgery under general anesthesia. Secondarily, we aimed to evaluate opioid-related complications and investigate the impact of anterior QLB on the quality of postoperative recovery using the QoR-15 (Quality of Recovery-15) questionnaire. Materials and Methods: The study included 60 patients aged 18-75, with ASA physical status I-III, who were scheduled for elective PCNL. Patients were randomly assigned to either the Control Group (n=30) or the Anterior QLB Group (n=30). Following dropouts during follow-up, a total of 54 patients (27 in each group) were analyzed. Preoperative block was performed in the Anterior QLB group. In both groups, following anesthesia induction, anesthesia maintenance was provided with sevoflurane to maintain a BIS value of 40-60, and the remifentanil dosage was adjusted to keep the ANI between 50-70. Operation time, surgical duration, extubation time, intraoperative hemodynamic data, ANI values, and the amount of intraoperative remifentanil consumed were recorded. Postoperative recovery unit pain scores, incidence of nausea and vomiting, and additional analgesic requirements were documented. Pain scores at the 1st, 2nd, 6th, 12th, and 24th postoperative hours, postoperative complications (nausea, vomiting, etc.), opioid consumption, and the results of the QoR-15 questionnaire at the 24th hour were recorded. Results: Intraoperative remifentanil consumption, both in terms of total dose and weight-adjusted infusion rate, was significantly lower in the Anterior QLB group (p<0.001). Pain scores were significantly lower in the Anterior QLB group both in the recovery unit and at all postoperative time points (p<0.05). Postoperative cumulative tramadol consumption was also lower in the Anterior QLB group across all time intervals (p<0.05). No significant difference was found between the two groups regarding the incidence of postoperative nausea and vomiting. Furthermore, no significant difference was observed in the QoR-15 questionnaire scores evaluated at the 24th postoperative hour. Conclusion: Anterior QLB is an effective analgesic method in percutaneous nephrolithotomy surgery, reducing perioperative opioid consumption and postoperative pain scores. It is concluded that anterior QLB is effective as a significant component of the multimodal analgesia strategy by preventing potential side effects associated with opioid consumption.